Novosti
SUKOB U UPRAVI HRVATSKIH CESTA

Očekuju se smjene u upravi, Škorić ima potporu Butkovića
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.

U Hrvatskim cestama u tijeku je sukob unutar Uprave, i to između tri člana i predsjednika Uprave, a prema svemu sudeći rezultirat će smjenama, piše u srijedu Večernji list.

Na jednoj su strani članovi uprave Alen Leverić (HNS), Senko Bošnjak (HSLS) i Nikša Konjevod (HDZ), a na drugoj je predsjednik Uprave Josip Škorić (HDZ). Tri člana uprave Hrvatskih cesta navodno zamjeraju Škoriću natječaj i odluku o izvođaču radova za gradnju dijela obilaznice kod Omiša. Na taj natječaj stigla je samo jedna ponuda, Strabagova, a članovi Uprave drže spornim uvjete tog natječaja, pa sumnjaju da je natječaj namješten, piše dnevni list.

U tekstu se navodi kako tri člana Uprave smatraju da Škorić nije bez njih smio donijeti odluku o dodjeli ugovora Strabagu, a sporno im je i angažiranje tvrtke Snaga ideje za konzultantske poslove vezane uz pripremu tog natječaja. Škorić, pak, kažu dobro upućeni, smatra da se tri člana Uprave žele uplitati u rad povjerenstva koje donosi odluke o odabiru na nadmetanjima, a da on kao predsjednik Uprave samo potpisuje te odluke. Povjerenstvo, u kojem je jedan od članova i predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, odluke o odabiru donosi jednoglasno i tu odluku ne može promijeniti ni predsjednik Uprave. Škorićev je argument da je na natječaju za omišku obilaznicu bila dostavljena žalba na natječajnu dokumentaciju koju je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbacila, a sugovornici lista kažu da su na sjednici Nadzornog odbora Hrvatskih cesta na kojoj je dana suglasnost za ugovor sa Strabagom za omišku obilaznicu, bila i tri člana Uprave te da ni jedan od njih nije kazao ni riječ o tom ugovoru.

No, ovom sukobu zadnju će riječ imati ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji će ovih dana pozvati na razgovor upravu HC-a te će nakon toga vjerojatno doći do smjena. Dobro upućeni izvori Glasa Slavonije kazali su nam kako Škorić ima puno povjerenje ministra Butkovića, što ukazuje da smjena vjerojatno čeka nekoga od članove Uprave. U pozadini cijele priče zasigurno su velika ulaganja i poslovi koje odrađuju Hrvatske ceste, pa nije isključeno da je nekim “krupnim igračima” zasmetao uporni Škorićev stav da se svi postupci provode transparentno, odnosno na temelju rada povjerenstava koje odabire izvoditelja radova, bez uplitanja Uprave. Posebice i zato jer sve najveće investicije, a za koje se koriste europska sredstva, podliježu strogim kontrolama s kojima HC do sada nije imao nikakvih problema.I.M.
Već slavili svoje ustoličenje
Neki od članova uprave navodno su već proslavili svoje ustoličenje na Škorićevo mjesto, piše zagrebački list. Ali o svemu zadnju riječ imat će resorni ministar Oleg Butković koji će ovih dana, doznajemo, pozvati na razgovor upravu HC-a te će nakon toga vjerojatno doći do smjena.
Možda ste propustili...