Crna kronika
TRIDESET DANA PRITVORA

Obijesna vožnja može mu donijeti tri godine zatvora
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Zbog više počinjenih prekršaja 39-godišnjem će se državljaninu BiH suditi prema Kaznenom zakonu
SLAVONSKI BROD

Bosanskohercegovački državljanin, koji je napravio kaos na odmorištu Sredanci, a potom i vožnjom u suprotnom smjeru po autocesti A3, prouzročivši pritom sudar vozila koja su ga izbjegavala, idućih će mjesec dana biti u požeškom zatvoru. Odluka je to sudca istrage Županijskog suda Slavonski Brod, koja je donesena u utorak. Odmah potom 39-godišnjak je odvezen u zatvor u Požegi.

Kako smo izvijestili, u ponedjeljak u 1.25 u blizini Oprisavaca, na autocesti A3, policajci su intervenirali u povodu dojave o prometnoj nesreći koju je prouzročio alkoholizirani vozač vozeći automobil u suprotnom smjeru i bez položenog vozačkog ispita. Sve je počelo kada je 39-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, na odmorištu Sredanci, automobilom pulskih registracijskih oznaka naglo dodao gas i krenuo prema 28-godišnjem pješaku, udarivši ga vozilom. Vozač se potom, umjesto desno, uključio lijevo na autocestu A3, vozeći lijevom kolničkom trakom u suprotnom, zabranjenom smjeru. U blizini Oprisavaca, u izbjegavanju udara u vozilo koje je dolazilo iz suprotnog smjera, 24-godišnji vozač Mercedesa austrijskih registracijskih oznaka udario u automobil ispred svog vozila (austrijskih registracijskih oznaka), kojim je upravljala 33-godišnjakinja, a koja je također izbjegavala opasnost i udar u nadolazeće vozilo iz suprotnog smjera. U ovoj prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba. Manijak za upravljačem automobila, koji je u krvi imao 2,67 promila alkohola, ubrzo je zaustavljen u blizini Oprisavaca. Kazneno je prijavljen za "dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom i kaznenog djela obijesna vožnja u cestovnom prometu."

S obzirom na nedavne slučajeve kada su prekršitelji prometnih pravila - recidivisti - morali u zatvor zbog počinjeni (ne)djela, nema sumnje kako će i 39-godišnjak, na malo duže razdoblje, morati u zatvor. Svojim je nerazumnim postupkom ugrozio najmanje tri života, pješaka na kojeg je naletio na odmorištu te dvoje vozača koji su se sudarili izbjegavajući automobil koji im je dolazio iz suprotnog smjera.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju da će u idućem razdoblju posebno biti rigorozni prema obijesnim vozačima koji svojim nerazumnim postupcima ugrožavaju živote ostalih sudionika u prometu, a poseban naglasak, uz vožnju u zabranjenom smjeru po autocesti, bit će na alkohol i prebrzu vožnju.

Milan Bugarić
mogao je ubiti
LUĐAČKA

VOŽNJA

ZA ZATVOR
DEFINICIJA OBIJESNE VOŽNJE
Uhićenom 39-godišnjaku prema Kaznenom zakonu prijeti do tri godine zatvora zbog obijesne vožnje. U objašnjenju članka 226. KZ-a - Obijesna vožnja u cestovnom prometu pojašnjava se kako će “sudionik u cestovnom prometu, koji iz obijesti teško krši propise o sigurnosti prometa vozeći u stanju nesposobnosti za vožnju izazvanoj trošenjem alkohola uz koncentraciju od najmanje 1,50 g/kg alkohola u krvi, ili droge ili psihoaktivnih lijekova, ili vozeći u zabranjenom smjeru, ili pretječući na nepreglednom mjestu kolonu vozila, ili vozeći brzinom koja prelazi pedeset km/h iznad dopuštene u naseljenom mjestu ili području s naznačenim ograničenjem brzine, izazove opasnost za život ili tijelo ljudi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.”
Možda ste propustili...

TROJE POGINULIH U UTORAK NA HRVATSKIM CESTAMA

Vozač (44) Audija nije bio vezan

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

Najčitanije iz rubrike