Osijek
ZBOG PJENE U DRAVI KOD KANALIZACIJSKOG ISPUSTA

Ribiči zabrinuti za ribu i vodu
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.

Zaštitimo naše vode! - apeliraju ribiči na sve strane, ponajviše preko društvenih mreža, nezadovoljni što je u Dravi primijećena pjena. Jedan od apela stigao je i na Glasovu adresu pa smo odlučili provjeriti u čemu je problem na osječkoj rijeci i je li riječ zapravo o trovanju, kako neki smatraju.

U poruci navode kako nam dostavljaju obavijest s vode i pitaju zašto Zajednica sportskih ribolovnih društava Osijek, ali i Sportsko ribolovno društvo Drava ne reagiraju na situaciju.

- Zašto ne reagiraju na sada već učestalo trovanje i pomor ribe na 12. kilometru Drave (kolektor)? U posljednjih je dvadesetak dana ispuštena velika količina otrovnih supstanci u obliku pjene i nastao je veliki pomor ribe. Obaviještena je policija, obaviještene su Hrvatske vode, no o ovom slučaju ribolovne udruge šute. Da, ovo je sada već treći put u posljednja dva tjedna. Riba je nizvodno ošamućena ili uginula, a neki ju pecaroši nose kući i konzumiraju. Dajte bar vi kao ribolovna udruga alarmirajte javnost preko novina", navodi u poruci jedan zabrinuti ribič, a nama prenosi Darko Petrović.

Zabrinut nastavlja pojašnjavati da su ribiči ogorčeni, posebice time što nitko od ribolovnih udruga nije reagirao.

- Postoji prijava policiji pa možete provjeriti, kao i prijava Hrvatskim vodama. Čini se da se sve to banalizira - navodi sugrađanin.

Među komentarima ima i onih koji navode da i "štakori crkavaju ispod Azila, čak im i dlaka otpada‘‘. Neki pak misle da bi trebalo otići s miješalicom na lokaciju i betonom zaliti ispust pa da se sadržaj vrati onima koji ga puštaju.

Ribiči su uzrujani jer strahuju za vodu i ribu. Evo, organiziraju ribičku školu za djecu kako bi im dočarali koliko je lijepo boraviti u prirodi pecajući, te da je važno zaštititi okoliš, a ovakvi im se nemili slučajevi događaju ispred nosa. Nedavno je jedan građanin spašavao ovogodišnji mrijest smuđa koji je zaostao u bari i prebacio u rijeku. "Idite na 12. km Drave pa ćete vidjeti što čovjek može napraviti, kormorani su nula prema ovome. Čovjek se trudi spasiti mlađ, i to pozdravljam, a na kraju ta ista mlađ završi u otrovima kolektora", komentira drugi sugrađanin.

Zajednica sportskih ribolovnih društava Osijek intervenirala je kontrolom. Kako doznajemo od tajnika Bernarda Opančara, nikakav službeni zahtjev nije im stigao, ali su sami otišli na teren čuvši glasine da se nešto događa na vodi. “Naši su ribočuvari pregledali sve, nije ništa zapaženo, a što se ribe tiče, moglo se primijetiti da gdjekoji primjerak pluta nizvodno. Od čega su uginule ne znamo, ali mislim da pomora ribe nema”, kaže Opančar. D. Pejić
UZET UZORAK
U Hrvatskim vodama doznajemo da su izašli na teren u kontrolu, sate proveli na lokaciji i uzeli vodu za analizu. Prema analizi, deterdženata ima, ali u dopuštenim granicama. Pomora ribe nema, uputili su Vodovodu sve podatke da se provjeri duž okna je li netko i što izbacivao u sustav odvodnje. U Hrvatskim vodama navode da redovito provjeravaju vodu u Dravi.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADONAČELNIK TRAŽI REVIZIJU POSLOVNIH REZULTATA

Pozitivno je da Unikom zarađuje, ali ne na dodatnom trošku građana

2

OBLJETNICA POGIBIJE 1991. GODINE U TENJI

Počast hrvatskim braniteljima

3

UČENICI SLAŽU SVOJE LISTE PRIORITETA OBRAZOVNIH PROGRAMA

I osječki osmaši počinju prijavu u željene srednje škole u srijedu, 8. srpnja