Osijek
NIJE SLAVNI MEDO, ALI SE JEDNAKO “GLASNO IZRAŽAVA”

Policija intervenirala na Jugu 2 jer je susjedima smetalo lajanje
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Nije slavni Medo iz istarskog Peroja, no jednako se "glasno izražava". Ne sviđa se to njegovim susjedima iz zgrade u Opatijskoj ulici, na Jugu 2, koji su, revoltirani njegovim neprestanim lavežom, prošle subote - pozvali policiju. Pas je, doznajemo od nekih stanara te ulice, viđen u šetnjama s vlasnicom po Jugu 2, no što ga tišti da toliko laje, ne znamo. Znamo, međutim, da su se susjedi, nakon što su nekoliko dana trpjeli uporno lajanje, odlučili na drastičnu mjeru - pozvali su organe reda na intervenciju.

- Nismo više mogli izdržati od lajanja! Nije bilo doba dana kad bi bio mir, to je bilo nepodnošljivo! Nije nam preostalo ništa drugo nego obratiti se policiji iako osobno nemam ništa protiv pasa. I u drugim zgradama žive psi, ali ne laju po cijeli dan - ispričala nam je gospođa koja živi u blizini. Druga susjeda dodaje kako i u obližnjoj zgradi žive dva vrlo glasna psa, no ondje susjedi nisu zvali ni policiju ni komunalne redare. Bar zasad.

Iz policije nam potvrđuju kako su u kasnim večernjim satima doista došli na mjesto događaja i ondje, kako stoji u odgovoru PU osječko-baranjske, utvrdili istinitost izjave.

- Oko 22.30 sati 17. kolovoza zaprimili smo dojavu građana da se u stanu u Opatijskoj ulici u Osijeku nalazi pas koji laje. Nakon što smo se uvjerili, nastavljamo rad na utvrđivanju svih okolnosti događaja, nakon čega će se podnijeti odgovarajuće pismêno - stoji u odgovoru PU osječko-baranjske, kao i to da građani policiji prijavljuju razne događaje, pa tako i lavež pasa u stanovima i obiteljskim kućama. Svaka se prijava zaprima i provjerava na mjestu događaja, a ovisno o događaju, stoji u odgovoru, različita su postupanja policije. Ipak, čini se da nije ni trebalo doći do policijskog, nego samo do ispravnog postupanja vlasnice.

Naime, već sljedećeg dana poslijepodne izvela je psa u podužu šetnju, a isto je činila i svaki sljedeći dan, što susjedi smatraju razlogom da je pas napokon prestao lajati. I tako je, koliko čujemo, sve do danas. Je li se radilo o zanemarivanju, odnosno nedovoljnoj posvećenosti psu, ili su postojali neki zdravstveni razlozi, nismo doznali, no Maša Riznić iz Udruge "Pobjede" naglašava da je važno zadovoljiti potrebe psa - za šetnjom, zabavom ili sličnim.

- Savjetujem vlasnicima da psima ne daju igračke dok su oni kod kuće, nego prije nego što odu van, kako bi se životinja tada fokusirala na igračke, a ne na činjenicu da je usamljena. Naravno da ni jedan vlasnik ne može i ne treba dati otkaz zbog psa i ne otići na posao, no u ovom slučaju, kako ste opisali, čini se da je psu bila potrebna šetnja, odnosno neki drugi oblik zabave - prokomentirala je Riznić, naglasivši izreku da je umoran pas sretan pas i da je važno da se životinja umori ne samo u fizičkom smislu nego i umno.

- Vlasnik se treba posvetiti psu i ostaviti mu zabavu onda kad je sam. Imamo pritužbi, najčešće susjeda, no ako vlasnici pasa postupe na ovaj način, izbjeći će neprestani lavež. A laje li pas kad netko dođe na vrata ili kad se veseli, to je sasvim prirodno i zbog toga nije potrebno praviti problem - poručuje Riznić.
M. Mihelić
Psu treba omogućiti zabavu i kad je sam u kući, odnosno vlasnik mu treba ostaviti igračke uoči odlaska
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike