Regija
BLAGDAN GOSPE VOĆINSKE

Na tisuće vjernika hodočastile Gospi
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
VOĆIN

Voćinska župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije iz 1464. godine, Svetište Gospe Voćinske, poznato je marijansko hodočasničko mjesto još iz vremena oslobođenja od Turaka, a danas se u Voćinu organiziraju brojna hodočašća tijekom cijele godine. Prve subote svibnja Voćin je najveće okupljalište djece osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj, a svoja posebna hodočašća imaju srednjoškolci, starije osobe, ministranti, zdravstveni djelatnici, obitelji s brojnom djecom, hrvatski branitelji, vojska i policija. U Voćinu je uvijek posebno svečano 21. kolovoza, kad se i u svim ostalim župama Požeške biskupije slavi blagdan Gospe Voćinske.

Od 1886. godine svakog 20. kolovoza na dvodnevno hodočašće Gospi Voćinskoj iz Požege polazi procesija vjernika kojima se sljedećega dana pridružuju hodočasnici iz zapadne Slavonije. Svi oni iz Požeškog, Posavskog i Zapadnoslavonskog arhiđakonata u Voćinu, geografskom i duhovnom središtu današnje Požeške biskupije, na blagdan Gospe Voćinske sudjeluju na dojmljivom večernjem slavlju sa svijećama. U jednoj takvoj procesiji 21. kolovoza 1999. u voćinsko svetište svečano je vraćena zavjetna slika Gospe Voćinske, Majke od Utočišta iz 18. stoljeća. Sliku je u ratnom vihoru 1940. godine tadašnji voćinski župnik Josip Martinac pohranio u Dijecezanski muzej u Zagrebu i tako je sačuvao od uništenja.

Tako su i ove godine u jutarnjim satima u utorak vjernici iz Davora, Nove Kapele i drugih dijelova Posavine pješice krenuli na hodočasnički put u Voćin. Po dolasku u Požegu, u 14 sati, okupili su se u crkvi sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije, gdje su im se pridružili hodočasnici iz požeškoga kraja. Sve ih je pozdravio i blagoslovio rektor crkve sv. Lovre Želimir Žuljević, a potom je procesija uz zvuke crkvenih zvona krenula prema Stražemanu. U kasnim popodnevnim satima hodočasnike su pozdravila zvona župne crkve sv. Mihaela Arkanđela i župljani na čelu sa župnikom Robertom Mokrim. U župnoj crkvi primili su euharistijski blagoslov, a po završetku pobožnosti uputili su se k obiteljima kod kojih su bili raspoređeni prenoćiti.

Jučer rano ujutro pridružili su im se brojni drugi hodočasnici požeškoga kraja te su nastavili put prema Voćinu. Po dolasku u Voćin svi su oni u svečanoj procesiji ušli u svetište te pjesmom i molitvom pozdravili Gospu Voćinsku. Brojni hodočasnici pješice su stigli u Voćin iz daruvarskog, novljanskog i drugih dijelova Požeške biskupije. Tisuće vjernika došle su se pomoliti Gospi Voćinskoj, Majci od Utočišta, najčešće za svoje zdravlje i zdravlje članova svoje obitelji.

U zajedništvu s desetcima svećenika, na otvorenom svetišnom prostoru svečano večernje euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup, msgr. Antun Škvorčević. Svečanost je završena euharistijskom procesijom s likom Gospe Voćinske, sa službom svjetla i biskupovim zazivom Božjeg blagoslova.

P.Žarković
Brojni hodočasnici pješice su stigli u Voćin iz daruvarskog, novljanskog i drugih dijelova biskupije
Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ SLATINA

Krv darivali i Martinčevići

BOGATSTVO RAZLIČITOSTI U VUKOVARU

Sajam knjiga i nakladništva nacionalnih manjina

KOŠARKAŠI I KOŠARKAŠICE POTVRDILI KVALITETU USTRAJNOG RADA

Najbolji sportaši Županje za 2019.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGRADE MINISTARSTVA ZNANOSTI

Pet nastavnica iz Baranje u top 504

2

JEDINSTVENA TURISTIČKA ATRAKCIJA

Brend “dolina mamuta” nosi šansu za novi život Mohova

3

LOKALNI ČELNICI ŽUPANJSKE POSAVINE:

I dalje računamo na naš Intervencijski plan