Kultura
UZ IZLOŽBU MIRJANE VODOPIJE "LUTAJUĆI KRAJOLIK" U MSU

Prostor i njegove manifestacije kao fizičkog polja
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Promocija kataloga izložbe Mirjane Vodopije Lutajući krajolik održat će se u Prostoru za povremene izložbe na 2. katu MSU-a, 20. kolovoza. Samostalna izložba Mirjane Vodopije tematizira prostor i njegove manifestacije kao fizičkog polja mogućnosti djelovanja i kao prostora uma, odnosno svijesti. Kroz predstavljanje novih i ranije realiziranih radova umjetnica preispituje doživljaj prostora ukazujući na osjećaj slobode, ali i izloženosti u otvorenim prostorima naspram osjećaja zaštićenosti u ograđenim prostorima, interijerima, koji služe kao fizički i mentalni teritoriji osobne sigurnosti i ugode. Umjetnica nas ovom izložbom vodi na putovanje kroz različite krajolike, otvarajući potencijale za osobne doživljaje i percepciju granica slobode.


Izložba je sastavljena od 5 tematskih cjelina s ukupno tridesetak radova na temu pejzaža. Svi oni predstavljaju razne aspekte jedinstvenog pejzaža koji se pojavljuje i nastavlja kroz izložbeni prostor. Pojavljuje se kao beskrajna ravnica, nabrekla planina, litica, jezero, plato, mikropejzaž... U neke od ovih prikaza pejzaža ugrađeni su interijeri kao prostori intenzivnog obitavanja, dok su neki pejzaži, inverzno, ugrađeni u interijere. Zbivanja u pejzažima su nadrealistička, proizlaze iz snova, podsvijesti i djetinjstva ili su temeljena na nadnaravnim pričama umjetničine prabake, a kroz njih se proteže jedinstveni horizont čežnje za cjelovitošću beskraja.


Mirjana Vodopija diplomirala je1987. na grafičkom odjelu ALU Sveučilišta u Zagrebu. Od 1985. do danas ostvarila je 34 samostalne i sudjelovala preko 200 skupnih izložbi ili kustoskih koncepcija u zemlji i inozemstvu te na više međunarodnih rezidencijalnih projekata. Dobitnica je brojnih likovnih nagrada nacionalnog i međunarodnog karaktera. Djela su joj uvrštena u zbirke važnijih hrvatskih muzeja i galerija, kao i u druge muzejske i privatne zbirke. Od 2007. predaje na Grafičkom odsjeku ALU, trenutačno u zvanju redovne profesorice. N.Vek.
Možda ste propustili...

PREDAVANJE IVE JOSIPOVIĆA NA AUKOS-U

Glazba može širiti mir, ali i mržnju

SLAVEN TOLJ, RAVNATELJ MMSU-A:

Žao mi je što je uništen Kožarićev rad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVAN, ANTONIA I SELMA - DIO GLUMAČKE EKIPE MOLIEREOVE "ŠKOLE ZA ŽENE"

Nema boljega nego kada radiš u atmosferi u kojoj nema ega, zavisti

2

14. ZIMSKA PRODUKCIJA UO-A PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR

‘‘Maštajmo zajedno‘‘ s 14 koreografija i 120 plesača

3

ZADARSKI SUSRET BUENOS AIRESA I DUBROVNIKA

Mendelssohn i Bartók u izvedbi Zadarskog komornog orkestra