Kultura
DEVET PREMIJERA U DEVET DRŽAVA U DVA MJESECA

“Sladoled” Mire Gavrana premijerno 23. kolovoza u Kazalištu Nordhausen
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.

Devet kazališnih predstava hrvatskoga književnika i dramatičara Mire Gavrana u dva mjeseca bit će premijerno izvedeno u devet zemalja, a prva je na rasporedu premijera drame Sladoled 23. kolovoza u njemačkom Kazalištu Nordhausen u Nordhausenu, a redateljica drame je Anja Eisner. Nakon Njemačke, slijede premijere u Rusiji, Ukrajini, Nigeriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Turskoj i Češkoj, izvijestio je portal Cro-kultura.


Tjedan dana kasnije, 30. kolovoza, u Moskvi Teatar Art partner izvest će premijeru komedije Traži se novi suprug u režiji Gerolda Strelkova, a 18. rujna u Kijevu premijera je komedije Muž moje žene u režiji Valey Astakhova.


Dan potom, 19. rujna, u Nigeriji će biti premijerno izvedena ista komedija u Teatru Federal University u režiji Samuela Ayodela u gradu Oye Ekiti. Tjedan dana kasnije, 26. rujna, premijerno će biti izvedena drama Sve o muškarcima u režiji Mladene Gavran i produkciji Teatra Gavran, u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.


Sladoled na mađarskom premijerno će 2. listopada izvesti Kazalište "Tomcsa Sandor" iz Szekelyudvarhelyja, a u režiji Barabas Arpada. Slijedi premijera komedije Zabranjeno smijanje 15. listopada u Poljskoj u gradu Rzeszowu u Teatru Bo Tak u režiji Henryja Adameka. U Istanbulu će 22. listopada biti premijera komedije Muž moje žene u Kazalištu Al La Kara. Na kraju niza, 25. listopada bit će premijera komedije Papučari u Budjovicama u Južnočeškom kazalištu u Češkoj u režiji Jane Kališove.


Miro Gavran izrazio je zadovoljstvo zbog svake premijere koja će se održati, istaknuvši kako je istinski zahvalan prevoditeljima koji se odluče pozabaviti njegovim teatarskim pričama.


- Drago mi je što ovaj kazališni niz potvrđuje moju nazočnost u zemljama u kojima se govori češki, njemački, mađarski, ruski i poljski, gdje sam se do sada udomaćio kao autor. Veseli me i spoznaja da me prvi put premijerno izvode u Turskoj, Nigeriji i u Ukrajini. Kazalištarci u inozemstvu imaju podjednak interes za moje starije i novije tekstove - kaže Gavran.
Dodao je kako mu je drago što će u Teatru Gavran biti premijera drame Sve o muškarcima koja je do sada imala 18 premijera, počevši od slovačke Trnave, brazilskog Rija de Janeira pa sve do Praga, Krakova i Moskve. Najavio je da će na toj predstavi zaigrati tri iznimno talentirana mlada glumca - Vedran Komerički, Rade Radolović i Osječanin Tomislav Krstanović. Scenografiju je kreirala Dinka Jeričević, a kostime Danica Dedijer. Hina
Autor Gavran je stinski zahvalan prevoditeljima koji se odluče pozabaviti njegovim teatarskim pričama
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA

Filmu ”IKEA for YU” nagrada publike

IZLOŽBA "IGRA SPORTA I UMJETNOSTI"

Brojni se predmeti izlažu po prvi put

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIPREME ZA 26. DANE MILKA KELEMENA

Predstavljanje festivalskog progama 30. ožujka

2

O POEZIJI TANJE BELOBRAJDIĆ

Prepustila sam čitateljima da misle o mojim stihovima što žele

3

HNK ZADAR: "CIGLA" FILIPA ŠOVAGOVIĆA

Drama o raspadu sustava, obitelji i pojedinca