Kultura
DEVET PREMIJERA U DEVET DRŽAVA U DVA MJESECA

“Sladoled” Mire Gavrana premijerno 23. kolovoza u Kazalištu Nordhausen
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.

Devet kazališnih predstava hrvatskoga književnika i dramatičara Mire Gavrana u dva mjeseca bit će premijerno izvedeno u devet zemalja, a prva je na rasporedu premijera drame Sladoled 23. kolovoza u njemačkom Kazalištu Nordhausen u Nordhausenu, a redateljica drame je Anja Eisner. Nakon Njemačke, slijede premijere u Rusiji, Ukrajini, Nigeriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Turskoj i Češkoj, izvijestio je portal Cro-kultura.


Tjedan dana kasnije, 30. kolovoza, u Moskvi Teatar Art partner izvest će premijeru komedije Traži se novi suprug u režiji Gerolda Strelkova, a 18. rujna u Kijevu premijera je komedije Muž moje žene u režiji Valey Astakhova.


Dan potom, 19. rujna, u Nigeriji će biti premijerno izvedena ista komedija u Teatru Federal University u režiji Samuela Ayodela u gradu Oye Ekiti. Tjedan dana kasnije, 26. rujna, premijerno će biti izvedena drama Sve o muškarcima u režiji Mladene Gavran i produkciji Teatra Gavran, u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.


Sladoled na mađarskom premijerno će 2. listopada izvesti Kazalište "Tomcsa Sandor" iz Szekelyudvarhelyja, a u režiji Barabas Arpada. Slijedi premijera komedije Zabranjeno smijanje 15. listopada u Poljskoj u gradu Rzeszowu u Teatru Bo Tak u režiji Henryja Adameka. U Istanbulu će 22. listopada biti premijera komedije Muž moje žene u Kazalištu Al La Kara. Na kraju niza, 25. listopada bit će premijera komedije Papučari u Budjovicama u Južnočeškom kazalištu u Češkoj u režiji Jane Kališove.


Miro Gavran izrazio je zadovoljstvo zbog svake premijere koja će se održati, istaknuvši kako je istinski zahvalan prevoditeljima koji se odluče pozabaviti njegovim teatarskim pričama.


- Drago mi je što ovaj kazališni niz potvrđuje moju nazočnost u zemljama u kojima se govori češki, njemački, mađarski, ruski i poljski, gdje sam se do sada udomaćio kao autor. Veseli me i spoznaja da me prvi put premijerno izvode u Turskoj, Nigeriji i u Ukrajini. Kazalištarci u inozemstvu imaju podjednak interes za moje starije i novije tekstove - kaže Gavran.
Dodao je kako mu je drago što će u Teatru Gavran biti premijera drame Sve o muškarcima koja je do sada imala 18 premijera, počevši od slovačke Trnave, brazilskog Rija de Janeira pa sve do Praga, Krakova i Moskve. Najavio je da će na toj predstavi zaigrati tri iznimno talentirana mlada glumca - Vedran Komerički, Rade Radolović i Osječanin Tomislav Krstanović. Scenografiju je kreirala Dinka Jeričević, a kostime Danica Dedijer. Hina
Autor Gavran je stinski zahvalan prevoditeljima koji se odluče pozabaviti njegovim teatarskim pričama
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIRIS TISKARE ILI NAGOMILANE PRAŠINE

Grgur Marko Ivanković: Uz uzglavlje uvijek mi je i Béla Hamvas

2

UMJETNOST U VRIJEME KORONE: KAZALIŠTE U BELOM MANASTIRU

Online probe tri puta tjedno za čak tri nove predstave

3

NAJBOLJE OD DOKUKINO KIC REPERTOARA

Novi naslovi sve do kraja pandemije