Mozaik
TIM ROTH U SARAJEVU

Najveća su opasnost za film - rigidni redatelji
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
“Čini se prilično zgodno”, kazao je Roth o Sarajevu u kojemu je prvi put te spomenuo je kako bio u Zagrebu i Dubrovniku

Glumac Tim Roth, gost iznenađenja 25. Sarajevo Film Festivala (SFF), kazao je pred sarajevskom publikom kako je dobar scenarij bio i ostao razlog zbog kojega on prihvaća neke uloge, a otkrio je i kako ne voli "rigidne redatelje" koji koče kreativnost.

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice kao gost SFF-a pojavio se bez najave, a direktor festivala Mirsad Purivatra pojasnio je kako je Roth jedva nekako našao jedan dan kako bi stigao u Sarajevo i sudjelovao u toj filmskoj smotri. U znak zahvalnosti organizatori su mu uručili priznanje "Počasno srce Sarajeva", a Roth je prošetao sada već prestižim crvenim tepihom SFF-a, ali i izdvojio sat vremena kako bi u opuštenom ozračju razgovarao s obožavateljima kojih nije manjkalo.

Ovaj rođeni Londončanin koji se preselio u SAD i živi u prijestolnici filma Los Angelesu uloge je ostvario u više od šezdeset filmova, ali u brojnim televizijskim serijama. Svjetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Quentina Tarantina "Reservoir Dogs" i "Pulp Fiction", koji je osvojio Oscara za scenarij, a suradnju s Tarantinom nastavio je i u filmu "Mrska osmorka". Zbog njegove uloge Archibalda Cunninghama u filmu "Rob Roy" slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u povijesti filmske umjetnosti. Igrao je i u filmu "600 milja", koji je predstavljao Meksiko u konkurenciji za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku 2015. Odigrao je jednu od glavnih uloga u osmom filmu Quentina Tarantina "The Hateful Eight", koji je postao "neslavno slavan" po brutalnim i gadljivim prizorima. Roth se okušao i kao redatelj filmom "The War Zone", koji je naišao na izvanredan prijam kod filmske kritike.

Publika u jednom od sarajevskih kina "uzurpirala" je početak javnog intervjua s bosanskohercegovačkom glumicom Zanom Marjanović prigodom za fotografiranje Rotha, a on im je, otkrivši "tajnu", poručio kako se ne bi dobro proveli na setu na nekom od Tarantinovih filmova jer tamo nisu dopušteni nikakvi fotoaparati ni mobiteli. "Čini se prilično zgodno", kazao je Roth odgovarajući na pitanje o dojmovima o Sarajevu u kojemu je boravio prvi put, ali je zato spomenuo kako je prije boravio u Zagrebu i Dubrovniku.

Govoreći o svojoj karijeri prisjetio se kako je ona zapravo započela na televiziji, i to filmom "Made in Britain", a potom se okušao u nekim alternativnim londonskim kazalištima. "Te su me audicije najviše prestrašile", priznao je Roth. Karijeru na velikom platnu otvorili su mu ne projekti s redateljima kakvi su Mike Leigh te Stephen Frears, a potom je uslijedio poziv Roberta Altmana, koji ga je zapravo i odveo u SAD prvi put, iako se u međuvremenu vraćao u London. Priznao je kako je tada bio u priličnim financijskim problemima pa je prihvatio angažman u Australiji i snimanje filma "koji nitko ne želi vidjeti". Potom je slijedio novi odlazak u SAD, odnosno u Los Angeles, gdje se i nastanio. Potvrdio je kako je dvojio prihvatiti ili ne ulogu u filmu "Reservoir Dogs", jer mu je lik kojega mu je Tarantino namijenio djelovao konfuzno, no taj ga je redatelj ipak uvjerio kako je to za njega prava uloga.

"The War Zone", prvi redateljski pokušaj, šaljivo je opisao kao svjesni korak na teren na kojemu bi mogao iznervirati mnoge ljude. "Isto onako kako mnoge nerviram kako glumim", kazao je Roth kroz smijeh. On je tijekom karijere iskušao i producentski posao. U Sarajevu je kazao kako sebe zapravo ne doživljava kao producenta, nego kao osobu koja želi pomoći da se realiziraju neki filmski projekti koji za to imaju malo izgleda. Izazovnim je nazvao stvaranje uvjeta da se film ipak snimi bez obzira na zapreke. "Volim kada je produkcija dobra. Kada je loša to je jako destruktivno", kaže Roth.

Na pitanje što općenito savjetuje glumcima, odgovorio je porukom kako trebaju istrajati u onome što vide kao dobar cilj. "Nikada ne odustajte. Čak i kada vam govore da ste na pogrešnom putu", kazao je Roth. Pojasnio je kako sam zapravo nema pravilo prema kojemu bira uloge. "Vidim scenarij i onda donosim odluku", kaže Roth. Cijeni kako je najveća opasnost za film u rigidnim redateljima, a njih, kako ističe, nije malo. "Rigidni redatelji dovode do loših filmova", smatra Roth.

Tanja Kvorka
SJAJNI RUMUNJSKI FILMOVI
Dva rumunjska filma obilježila su u utorak natjecateljski dio programa 25. Sarajevo Film Festivala (SFF), čiji je najvažniji cilj promovirati najkvalitetnija ostvarenja iz dvadesetak država šire regije u najprestižnijoj konkurenciji za najbolji igrani film. Rumunjska kinematografija već godinama prednjači u količini i kvaliteti svoje produkcije, a da se taj trend nastavlja dokazali su redatelji Catalin Mitulescu svojim novim ostvarenjem “Heidi” i Radu Dragomir, čiji novi film nosi naslov “Mo”.
Možda ste propustili...

BRITANSKI BEND OTKAZAO CIJELU OVOGODIŠNJU TURNEJU

Placebo u Zagrebu ipak tek 2021.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KARLO CVETKOVIĆ FRONTMEN OSJEČKOG SASTAVA LEGE I MEDICINSKI TEHNIČAR

Još tražimo najbolji zvuk i želimo iznenaditi slušatelje

2

NAKON DVA MJESECA ZASTOJA NAŠI FILMAŠI POČINJU SNIMATI

Brešan: Zbog novih mjera sve
je sporije, skuplje i zahtjevnije

3

OBJAVILI SPOT

Nezahvalnici vraćaju “Osmijeh”