Novosti
MINISTAR KRSTIČEVIĆ UPOZORAVA

Protupožarna sezona još traje
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak je izjavio kako sve nadležne službe moraju biti budne do kraja ovogodišnje protupožarne sezone u sljedeća dva mjeseca, a vatrogascima je na raspolaganju i tisuću vojnika spremnih brzo reagirati u pomoći pri gašenja požara.

"Pozivam vas da i dalje pratite stanje u prostoru, da uz predviđanje i pravovremenu reakciju uspješno privedemo kraju ovu protupožarnu sezonu. Apsolutne sigurnosti nema, ali zajedničkim radom svi skupa možemo smanjiti ranjivost našeg društva na sve ugroze, posebice one koje su vezane uz požare", poručio je Krstičević prilikom obilaska Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama. Sve službe pozvao je na budnost do kraja protupožarne sezone kako se ne bi ponovili veliki požari kakvi su lani krajem rujna izbili na Pelješcu, odnosno kako bi se nogometnim žargonom reklo, ne bi primili gol u 90. minuti.

Krističević je naglasio kako je Hrvatska vojska tu da pomogne vatrogascima, da je u slučaju potrebe 200 vojnika spremno reagirati u roku od sat vremena, a njih tisuću u roku od tri sata.

Istaknuo je stratešku važnost zapovjedništva u Divuljama u koje u realnom vremenu pristižu sve informacije na temelju kojih se donose odluke o angažmanu i brzoj reakciji na požare. Važnim je označio i pojačani angažman bespilotnih letjelica u proteklih mjesec dana, jer je njihova upotreba značajno pridonijela prevenciji požara. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je kako je ova sezona na drugom mjestu prema broju požara u zadnjih deset godina, ali nema takvu žestinu kao 2017. godina, kada je bilo najviše požara u zadnjih deset godina. "Ove godine do sada je opožarena površina veličine otoka Hvara - oko 32.000 hektara, a od toga je na priobalju izgorjelo oko 18.000 hektara", kazao je Tucaković.

Napomenuo je da je najveći ovogodišnji požar bio krajem srpnja u južnoj Dubravi kod Šibenika, gdje je izgorjelo oko 900 hektara. Kao najugroženije ovogodišnjim požarima označio je Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, a slijede Zadarska i Dubrovačko-neretvanska. Zapovjednik Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan naveo je kako je u posljednjih mjesec dana povećan broj sati naleta protupožarnih zrakoplova.

"Požari su na vrijeme otkriveni i na vrijeme se na njih reagiralo, pa su ugašeni u začetku, odnosno u vremenu kada nisu uzeli katastrofalne razmjere", kazao je Tuškan.H
Ove godine do sada je opožarena površina veličine otoka Hvara - oko 32.000 hektara, većinom u priobalju
1000

vonika na raspolaganju je i spremno brzo reagirati pri gašenju požara
Možda ste propustili...

ODGOĐENO SUĐENJE, VRBANOVIĆ MORAO NA TESTIRANJE

Zoran Mamić požalio se na dolaske u Osijek “jer svi imaju puno obveza”

JEDAN OD HRVATSKIH SIMBOLA

Dan kravate: Velika smjena straže

NOVA ODREDBA ZA HRVATSKE VOZAČE VRIJEDI OD 19. LISTOPADA

Pri ulasku u BiH bez kontrole "zelene karte"

Najčitanije iz rubrike