Novosti
DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO:

Odbačena prijava protiv Penave zbog objave videa
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru odbacilo je kaznenu prijavu protiv vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je bio prijavljen za povredu privatnosti djeteta kada je u siječnju na internetskim stranicama grada objavio snimku učenika srpske nacionalnosti kako sjede tijekom izvođenja hrvatske himne na nogometnoj utakmici.


Ne navodeći imena, vukovarsko tužiteljstvo je na svojim stranicama objavilo da je 5. srpnja odbacilo kaznene prijave protiv prvoosumnjičenog hrvatskog državljanina (1974.) zbog kaznenih djela povrede privatnosti djeteta te javnog poticanja na nasilje i mržnju, kao i protiv drugoosumnjičene hrvatske državljanke (1990.) zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.


Naime, Penava je sredinom siječnja na konferenciji za novinare prikazao spornu snimku, koja je bila objavljena i na službenim stranicama Grada Vukovara, a na kojoj su prikazani učenici vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti kako sjede na tribinama tijekom izvođenja hrvatske himne. Na istoj konferenciji za novinare upozorio je kako je Vukovar "epicentar puzajuće velikosprske agresije." Općinsko državno odvjetništvo ističe kako je prvoosumnjičenog i njegove suradnike kazneno prijavila jedna politička stranka, tereteći ga da je na spomenutoj konferenciji za novinare poticao na međunacionalnu netrpeljivost.
Protiv Penave je kaznenu prijavu podnio i jedan građanin, tvrdeći da je objavom videosnimke s nogometne utakmice 24. listopada 2018. povrijeđena privatnost djeteta. H
Nema kaznenog djela
"Na temelju rezultata izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenice nisu ostvarena obilježja kaznenog djela iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona ili nekog drugog kaznenog djela za koje se progoni prema službenoj dužnosti, s obzirom na to da prezentacija i izjava ne sadrže poticateljsko izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine", kažu u Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DANI HRVATSKOG TURIZMA DONOSE I OBILJE ZABAVE

U prvom tjednu listopada u Slavoniji će biti vrlo živo

2

RAZVOJ MREŽE PETE GENERACIJE DILJEM EU-A

Osijek bi mogao postati - prvi hrvatski 5G grad

3

KAKO DALJE U "SLUČAJU FRANAK"?

Banke će presudu pokušati osporiti putem ustavne tužbe