Novosti
PREDSTAVNICI SINDIKATA ZDRAVSTVA NEZADOVOLJNI

Ne odustaju od povećanja plaća, ali se pripremaju i započeti štrajk ako treba
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Ministar Milan Kujundžić ocijenio je pregovore formalnim povratkom na početak

Očekivanja naših zdravstvenih djelatnika od razgovora njihovih sindikalnih predstavnika s ministrima financija, rada i zdravstva koji su održani u utorak, a vezani su uz zahtjev za povećanje njihovih plaća od sedam posto, bila su temelj ranijih obećanja, no okončan je nezadovoljstvom sindikalaca i njihovom najavom štrajka. Dok sindikalci najavljuju pripreme za štrajk nisu odustali od nastavka pregovora o plaćama u zdravstvu i s Vladom su već dogovorili termine za nove pregovore. Na sjednici Vlade u četvrtak bit će imenovan Vladin pregovarački tim, a sljedeći sastanak sa sindikatima najavljen je za petak, 23. kolovoza, kada će biti pokrenuti razgovarati o financijskim učincima pregovora. Podsjetimo da je posljednjeg dana srpnja ove godine u Ministarstvu zdravstva potpisano produljenje kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata, no Vlada tada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća - za tri posto od 1. kolovoza, i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, nego je najavila nastavak pregovora.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić ocijenio je pregovore formalnim povratkom na početak, no očekuje da će zdravstveni djelatnici u konačnici dobiti veće plaće.

Trebaju dobiti veće plaće

"Mislim da u konačnici hrvatski liječnici, sestre i svi djelatnici trebaju dobiti veću plaću, ako ih želimo zadržati u Hrvatskoj. Svojim radom i kvalitetom pokazali su i sada na slučaju otrovane djece u Splitu koja je razina hrvatske medicine i da se može nositi s najboljima u svijetu. Vladi će biti predloženo imenovanje pregovaračkog odbora kako bi pregovori bili nastavljeni u petak, u 9 sati, a sve riješeno, vjerujem, do 31. listopada", izjavio je Kujundžić zahvalivši sindikatima na razumijevanju, skromnosti i korektnosti.


Predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi ne odustaju od tih zahtjeva koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru.


"Sindikati planiraju štrajk, prosvjedne akcije i jednu nezgodnu situaciju u sustavu zdravstva", tvrdi Anica Prašnjak, čelnica sindikata medicinskih sestara i tehničara, jer smatramo da ovo odgađanje ne vodi nikamo. Ljudi nemaju više vjere ni u što, i mi se moramo organizirati. Poručujem i građanima da očekuju veće liste čekanja, ako nas se ne podrži, i ako se sustav zdravstva ne prepozna kao jedan od najvažnijih, a u ovom trenutku jedan od najzapostavljenijih sustava".


Zbog razočarenja tijekom jučerašnjih razgovora, prosvjedima medicinskih sestara i drugih zaposlenika u zdravstvu, potporu su najavili i iz trećeg najvećeg sindikata u zdravstvu - Hrvatskog liječničkog sindikata.


- Liječnici, osim štrajka, imaju mogućnost u znak prosvjeda povući suglasnosti za rad iznad 48 sati tjedno, što bi značilo da liječnika neće biti vikendom u bolnici, no o toj će mogućnosti odlučiti Glavni odbor sindikata - najavio je Igor Tripalo, dopredsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata koji nazoči pregovorima, iako formalno ne sudjeluje u njima.


Isto raspoloženje pregovorima dijeli i Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi razočaran što unatoč sudjelovanju ministara Marića i Aladrovića, nije se konkretno ništa dogovorilo, osim da će ministar Kujundžić s premijerom dogovoriti daljnji tijek pregovora.
Sve je sada na Vladi

"Samo da radimo prema onome što nam zakoni nalažu, mi možemo napraviti kaos u sustavu. Ne inzistiramo na tome, ne želimo to učiniti odmah. Pričekat ćemo stav Vlade, ali ako se Vlada i nadalje ne pokaže vjerodostojnom kao dosad, mi nećemo moći drugačije. Trebali bi konačno shvatiti da u zdravstvu nije sve kako treba, da nam odlaze i zdravstveni i nezdrastveni radnici", rekao je Topolnjak, dodavši kako će zatražiti potporu i građana te da daljnji postupci isključivo ovise o potezima premijera Andreja Plenkovića.


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je nakon sastanka da su definirane teme o kojima će razgovarati i predstavnike te da je time otvoren početak novih pregovora.


- Zahtjevi nisu izneseni, samo smo razgovarali o tome da onaj prethodni zahtjev ostaje i dalje aktualan. Nismo razgovarali apsolutno ništa o brojkama, ali naravno da su sindikati istaknuli da njihovi zahtjevi ostaju na razini onoga što je ranije parafirano. Pregovori će trajati neko vrijeme, razgovarat ćemo, vidjeti kolike su nam fiskalne mogućnosti i kolike su mogućnosti u državnom proračunu, i ono što je realno i moguće očekivati. Vladina početna pozicija je zagovarati horizontalno povećanje plaća, odnosno povećanje kroz osnovicu. Međutim, ovaj granski kolektivni ugovor vrijedi do 31. listopada, svjesni smo i te odgovornosti i očekujemo da ćemo naći zajednički jezik - pojasnio je Aladrović, pretpostavljajući kako će do dogovora ipak doći.


Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da danas nisu bili predviđeni nikakvi posebni zaključci i nekakve velike stvari, s obzirom na to da imaju formalni dio koji trebaju učiniti, a to je imenovanje Vladinog pregovaračkog tima koji će biti imenovan u četvrtak na sjednici.


Nije konkretno odgovorio na pitanje koliko je Vlada spremna ponuditi liječnicima, poručivši da će o svemu tome razgovarati. "Ima prostora za razgovore na sastancima, pa ćemo, o tome govoriti", kazao je.


Pulmolog dr. Saša Srića za N1 televiziju izjavio je kako su zahtjevi sindikata nešto veći nego što nude ministar i Vlada i ako dođe do dogovora mogla bi postati samo jedna od kockica u rješavanju nagomilanih problema u zdravstvu koje je pred kolapsom.
Nedostaje 12.000 sestara

- To, međutim, neće zaustaviti sada već zabrinjavajući odlazak naših liječnika i medicinskih sestara iz Hrvatske. Plaće su veliki, ali nisu i jedini problem našeg zdravstva. U našem zdravstvenom sustavu nedostaje više od 12 tisuća medicinskih sestara, a samo u zadnjih godinu dana iz države je otišlo tisuću medicinskih sestara. Oko 600-tinjak liječnika također je otišlo, i samo je pitanje vremena kada će doći do zatvaranja odjela. Uz povećanje plaća treba omogućiti adekvatne uvjete rada kako bi i sestre i liječnici mogli normalno funkcionirati. Imamo najbolje sestre i liječnike, ali loše ustrojen sustav kojega iz temelja treba mijenjati - zaključio je dr. Srića.


Ekonomski analitičar Velibor Mačkić smatra kako će, s obzirom na to da je riječ o predizbornoj godini, Vlada sigurno naći sredstava za zadovoljenje potreba ne samo u zdravstvu, nego i u školstvu.


- Sredinom kolovoza Ministarstvo financija poslalo je svim drugim ministarstvima upute prilikom sklapanja proračuna za sljedeću godinu, i zato je ministar financija ovdje. Sindikat je taj koji predstavlja radnike i ako ne bude pukotina među njima, jedinstveni stav prema Vladi u ovom razdoblju omogućuje jako dobru poziciju da dobiju ono što traže - naveo je Mačkić za N1.
Stajalište je mnogih da Vlada u svim dosadašnjim pregovorima kupuje vrijeme, jer ne želi dirati u ovogodišnji proračun. No, svjesni su da će se povećanje plaća morati dogoditi, jer je jasno da su zahtjevi opravdani.


Tomislav Prusina
Fokus maknuti s liječnika obiteljske medicine
Dok su pregovori Vlade i sindikata zaposlenih u zdravstvu završeni odgodom, Hrvatska liječnička komora (HLK) i Koordinacije liječnika obiteljske medicine Virovitičko-podravske županije (KoHOM VPŽ), zatražili su u Virovitici da se hitno mijenja Zakon i Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača te iz “fokusa treba maknuti liječnike obiteljske medicine“. Razlog ovakvom zahtjevu bile su prijetnje koje je pacijent uputio liječnici Marijani Peček-Vidaković, jer je, ispunjavajući zakonsku obavezu, MUP-u prijavila promjenu njegovog zdravstvenog stanja. “Zakon i Pravilnik su rastezljivi. Moramo prijaviti sva stanja koja potencijalno mogu izazvati promjene u sposobnosti upravljanja vozilom. To nisu samo psihijatrijske, nego i sve kronične bolesti, od dijabetesa do visokog krvnog tlaka. Do sada smo slali obavijesti za one najkritičnije - alkohol i teške psihičke bolesti, ali ima jako mnogo pacijenata koji potencijalno mogu biti opasni - rekla je Peček-Vidaković, dodajući kako je zadatak liječnika liječiti ljude, a ne baviti se administracijom i prijavama.
U planu “bijeli štrajk”
Katica Rubić iz Sindikata zdravstva za N1 je uoči pregovora rekla kako od Vlade očekuju da prihvati njihove zahtjeve za povećanjem plaća, odnosno da ispregovaraju kolektivni ugovor, jer od 2013. nemaju nikakvo povećanje kroz kolektivni ugovor. Ako vladajući ne pristanu na 4+3 posto od sredine rujna, sindikati najavljuju štrajk. “Izvest ćemo to na način da će se raditi kao za vrijeme blagdana i vikendima, primat će se samo hitni slučajevi i očekujem da građani surađuju s nama, jer je to za njihovu bolju kvalitetu usluge liječenja”, objasnila je Katica Rubić.
U srpnju produljen kolektivni ugovor
Na pregovorima održanim koncem srpnja ove godine Ministarstvo zdravstva i predstavnici sindikata potpisali su produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja do 31. listopada, dok je najavljeno kako će se o zahtjevima za povećanje plaća svih radnika u sustavu nastaviti pregovarati. Zadnjeg dana važenja kolektivnog ugovora nije postignut dogovor oko zahtjeva sindikata za povećanje plaća, već je potpisano produljenje važećeg kolektivnog ugovora do 31. listopada, a dogovoren je i nastavak pregovora. “U Ministarstvu zdravstva potpisana je izmjena Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim su ugovorne strane ugovorile daljnju primjenu Kolektivnog ugovora do sklapanja Dodatka II., a najduže do 31. listopada 2019.”, priopćilo je Ministarstvo zdravstva. Potpisivanjem ovog dokumenta radnicima je zajamčena razina prava iz važećeg kolektivnog ugovora do 31. listopada 2019. godine. U pregovorima s Ministarstvom i tada su sudjelovali Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSSMS) i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH), te predstavnica Hrvatske liječničke komore bez prava reprezentativnosti.
Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata