Regija
KUD BIZOVAC PROMIČE KULTURNU BAŠTINU

Bizovačka pjesma se pjevala od Španjolske do Portugala
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
BIZOVAC - Kulturno-umjetničko društvo Bizovac najvjerniji je čuvar i promicatelj tradicijske i naslijeđene kulturne baštine bizovačkog kraja. Da je ova tvrdnja istinita dokazali su i prilikom nedavne turneje u dvije daleke zemlje, Španjolskoj i Portugalu, gdje su od 4. do 15. kolovoza dostojno i profesionalno predstavljali Republiku Hrvatsku na nekoliko međunarodnih folklornih festivala i priredbi.

Članovima bizovačkog folklornog društva trajno će u sjećanju ostati uspomene s ovog egzotičnog putovanja dugog približno sedam tisuća kilometara. Svima njima bila je ovo jedinstvena prilika upoznati neviđene krajeve zapadnih španjolskih regija Andaluzije i Extramadure, svakodnevni način života tamošnjeg stanovništva, kulturu i njihove običaje.

- Ljubazni organizatori festivala i domaćini u gradićima Ribera del Fresno i Fregenal de la Sierra davali su sve od sebe trudeći nam ugoditi na svakom koraku. Svoje gostoprimstvo posebno su iskazali dobro organiziranim smještajem u raspoloživim objektima, pripremanjem tradicionalne domaće hrane i omogućavanjem nastupanja u okolici, kao i odlasku na zanimljive izlete i obližnja moderna kupališta. Jedan slobodan dan tako je iskorišten za uzbudljivo turističko razgledavanje jednog od najljepših španjolskih gradova Sevillu, glavni grad autonomne pokrajine Andaluzije, otkriva predsjednik KUD-a Bizovac Srećko Vuković.

Osim ljubiteljima folklorne umjetnosti u Fregenal de la Sierra i Ribera del Fresno i publika u živopisnim španjolskim gradovima Casas de Don Pedro, Fuentes de Leon i Fortuna, imala je priliku vidjeti svu raskoš bizovačkog tradicijskog ruha, uživati u zvucima tamburaške glazbe i izvornim bizovačkim pjesmama i plesovima, predivnoj baranjskoj i uvijek atraktivnoj bunjevačkoj koreografiji. Za svaku izvedenu koreografiju plesači i glazbenici od strane publike nagrađeni su dugotrajnim aplauzima, a izvedbu bunjevačkih plesova neumorni plesači često su morali ponavljati i više puta.

Osim predstavljanja na festivalskim priredbama u ova dva spomenuta mjesta, KUD Bizovac gostovao je i na uglednom festivalu u portugalskom gradu Sousel. Prije svakog nastupa za sve gostujuće grupe organiziran je službeni prijam kod svakog gradonačelnika kako bi se razmijenili pokloni i uručile prigodne zahvalnice.

L.Aničić
Pozivi za gostovanje u inozemstvu
Osim Kulturno-umjetničkog društva Bizovac iz Hrvatske sudionici festivala bile su folklorne grupe iz Costa Rice, Perua, Rusije, Portugala i Španjolske. Sa spomenutim folklornim grupama iz dalekih i malo bližih država ostvareni su iznimni prijateljski kontakti. Kako smo saznali u bizovačkom kulturno-umjetničkom društvu već su od pojedinih društava “iz bijelog svijeta” primljeni i pozivi za gostovanja na folklornim festivalima koji se odražavaju u njihovim zemljama. Treba reći kako je najveće oduševljenje među folklorašima iz bizovačkog kulturno-umjetničkog društva izazvao poziv predstavnika, kako su rekli, vrlo simpatične grupe sa španjolskog otoka Tenerife.
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike