Regija
SAVJETI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Kako se nositi s ambrozijom?
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
VINKOVCI - Ambrozija, biljka koja posjeduje jedan od najvećih alergijskih potencijala među biljkama koje inače izazivaju alergije, u punom je cvatu. Ovih dana, u prvoj polovini kolovoza, peluda je sve više i alergčari moraju biti oprezni, a svi koji na svojim njivama ili neobrađenim površinama primijete ambroziju, dužni su je uništiti. Najbolji način uništavanja ambrozije jest čupanje biljke iz zemlje, čime se smanjuje broj aktivnih biljaka, ali i redovita košnja trave svaka dva tjedna također je učinkovit način smanjenja broja peludnih zrnaca u zraku. U brojnim europskim zemljama doneseni su zakonski propisi u vezi iskorjenjivanja ambrozije, pa je i u Hrvatskoj od 5. srpnja, 2007. na snazi Naredba o poduzimanju obveznog uklanjanja ambrozije.

Ambrozija je vrlo otporna, a samo 20-ak zrnaca njezina peluda u prostornom metru zraka izaziva alergijski rinitis - curenje nosa, suzenje očiju, oticanje sluznice, pa čak i napade astme kod težih slučajeva. Kako se nositi s njom i što činiti savjetuje dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za Javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. Kaže da alergija predstavlja pretjeranu reakciju imunološkog sustava na inače neškodljive tvari.

-Te neškodljive tvari koje se nalaze u okolini mogu izazivati jaču ili slabiju reakciju, a ambrozija je jedna od takvih tvari koja izaziva izrazito intenzivnu alergijsku reakciju. Cvjetanje počinje u srpnju i traje do kraja rujna, što ovisi i o meteorološkim uvjetima te u tom razdoblju za osobe koje su alergične na ambroziju, dolazi do velikih problema. One trebaju izbjegavati boravak na otvorenom za vrijeme sušnog i toplog dana u ranojutarnjim satima kada je otpuštanje peluda najintenzivnije, pa se ne preporuča kretanje na otvorenom između 5 i 10 sati ujutro, a ako se izlazi iz zatvorenog po povratku potrebno je dobro oprati ruke, jer na rukama se zadržava mnogo peluda. Također je potrebno iščetkati i oprati kosu te skinuti odjeću, pogotovo ako se boravilo u prirodi gdje je veći rizik izlaganja. Preporuka je osobama alergičnima na ambroziju neka, ako je ikako moguće, što više borave u zatvorenom i klimatiziranom prostoru, naročito se preporučuju klima-uređaji koji imaju filtar za pročišćavanje peluda. Kretanje se preporuča u večernjim satima kada je otpuštanje peluda manje - kaže dr. Kata Krešić. M.Flego
Možda ste propustili...

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana