Osijek
UZ BOK RIMU I LONDONU

Tematske ture hit u Osijeku: Naš grad kakav još nismo vidjeli
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Osječki turistički vodiči smišljaju turistički maraton koji bi obuhvatio Donji grad, Tvrđu i Gornji grad, a uskoro i Retfalu

Tematske ture gradom postale su novi hit turističke ponude Osijeka, a pokazale su se kao izvrstan mamac za domaću publiku. To nam potvrđuju i turistički vodiči, ali i TZ grada Osijeka, koji stoje iza sve bogatije kulturno-turističke ponude ponude.

Jedan od pionira u vodstvu besplatnim turističkim šetnjama Osijekom bio je povjesničar umjetnosti Grgur Marko Ivanković, koji je znatiželjnike poveo u secesijsku šetnju Europskom avenijom, a nedavno i u detaljno razgledavanje kuće Gillming-Hengl, danas poznatije kao sjedište Gradske i sveučilišne knjižnice. Secesija je bila motiv i za nekoliko uprizorenih besplatnih ambijentalnih predstava, kao što su "Tri točke", u okviru IPA projekta, ali i ambijentalna procesna drama "Frau Thildy: Matilda Wilhemina Gillming udana Hengl 1880. - 1966.", u izvedbi osječke glumice i sveučilišne profesorice Mire Perić, koja potpisuje tekst i režiju predstave, a u organizaciji Fakulteta za odgojno-obrazovne znanosti i GISKO-a.

Obilasci groblja
Uz tradicionalni Sajam antikviteta, već se nekoliko godina održava i interaktivni turistički obilazak Tvrđe pod nazivom "Potraga za carskim blagom". Riječ je o inicijativi udruga za istraživanje i prezentiranje povijesti Osijeka "HistOS‘‘, u suradnji s TZ-om grada Osijeka. Osječki knedl sat također je ponuđen proteklih godina kao još jedna dobra turistička priča, a poznati osječki turistički vodič Vlado Pest stoji iza organiziranih obilazaka osječkih groblja, točnije grobova znamenitih Osječana. Šetnju Aninim, ali i drugim osječkim grobljima, Pest organizira već 20 godina, i to na blagdan Svih svetih. Inače, Vlado Pest je predsjednik Udruge za poljepšanje grada Osijeka, koja organizira niz zanimljivih događanja, predavanja, pa tako i šetnje osječkim grobljima.

- Uobičajeni su obilasci groblja Mirogoj u Zagrebu, varaždinskog groblja, groblja Pere Lachaise u Parizu i mnogih drugih. Prije 20 godina prvi sam organizirao obilazak grobova znamenitih Osječana na ovom groblju, i to je pobudilo veliko zanimanje naših sugrađana. Groblja su, kao i spomenici te druge znamenitosti, slika jednog grada. Stoga obilaskom grobova odajemo počast našim znamenitim sugrađanima i upoznajemo umjetnička nadgrobna djela koja potpisuju slavni umjetnici - objašnjava Pest.

Vodič Stanislav Subotić ove je godine inicirao šetnju Donjim gradom i upoznavanjem s pričama o starorimskoj Mursi, najpoznatijem hrvatskom banu Josipu pl. Jelačiću, negdašnjoj sinagogi, katoličkoj župnoj crkvi Preslavna Imena Marijina, pravoslavnoj crkvi, omiljenoj dječjoj spisateljici Jagodi Truhelki, staroj tvornici koža, nabujaloj rijeci Dravi i njezinim poplavnim ritovima, bolničkim dobročiniteljima i još mnogo toga. Posljednji hit ovog vodiča, odrađen u suradnji s TZ-om grada Osijeka, šetnja je Tvrđom u potrazi za nekadašnjim bludilištima, a riječ je o temi koja je do sada privukla rekordan broj znatiželjnika. No vodiči kažu kako Osijek može ponuditi još brojne priče.

Dobre priče
- Svi gradovi imaju tematske ture, primjerice Verona Romea i Juliju, London Jacka Trbosjeka. Osijek također ima jako puno dobrih priča, samo ih treba izvući na površinu. Mi sada u suradnji s Turističkom zajednicom osmišljavamo turistički maraton koji bi obuhvatio Donji grad, Tvrđu i Gornji grad. Kolega Vlado Pest uskoro priprema turistički obilazak Retfale, i time bismo objedinili cijeli grad. To je samo početak jer Osijek ima jako puno toga za ponuditi - najavljuje Subotić.

Nefreteta Z. Eberhard
Šetnja s Mačkamamom ili rikšom
Na web-stranici TZ-a grada Osijeka moguće je pronaći popis svih tematskih tura Osijekom. Tako obrt Artina nudi kostimirana turistička vođenja, “living history’’ i “storytelling’’, i to s Mačkamamom i starom mlinaricom. Udruga CroCulTour - Hrvatsko društvo kulturnog turizma također nudi kazališno-turističku predstavu (“living history” tura) iz ciklusa Zaboravljena Tvrđa. Moguć je obilazak grada rikšom, a tu su i tematska šetnja Osijek za sve, Osijek za slijepe i slabovidne, Osječki parkovi, Srednjovjekovni Osijek obitelji Korogy, Život pod Osmanskim carstvom, Tramvajem od Donjeg grada do Retfale, Fijaker stari gradom luta, Osječkim grobljima i Osijek iz zraka.
Možda ste propustili...

DAN GRADSKE ČETVRTI DONJI GRAD

Kružni tok na Zelenom polju životno je važan

(NE)POŠTOVANJE PROMETNIH PRAVILA

Devet kvrcavica (ni)je velik broj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas