Osijek
OPROŠTAJ OD ŽUPNOG VIKARA

Vlč. Hnatešin dolazi iz sela koje je dalo čak pet svećenika
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Predci vlč. Hnatešina došli su iz Ukrajine u Jakačinu Malu, gdje mu i danas žive roditelji, djed i baka

Velečasni Zlatko Hnatešin, župni vikar u Župi sv. Petra i Pavla, apostola, u nedjelju se oprostio od svojih dojučerašnjih župljana koji su ga na novu dužnost ispratili pljeskom.

Jednostavan, pristojan i pristupačan osvojio je mnoge s kojima se tijekom svoje svećeničke službe susretao u Osijeku. Dok smo s njim kratko razgovarali u hladovini konkatedrale, ljudi su mu pristupali kako bi mu stegnuli ruku i poželjeli mu sreću na novom pastoralnom zadatku, a djeca na biciklu projurila su pokraj nas glasno i veselo pozdravljajući ga s "Hvaljen Isus!"

Proteklih nešto više od godinu dana vlč. Zlatko Hnatešin (29) proveo je u Osijeku. Za službu u Župi sv. Petra i Pavla rekao je da je za njega posebna jer je to prva župa u kojoj je služio kao svećenik nakon mlade mise koju je imao u Odvorcima kod Slavonskog Broda 22. srpnja prošle godine.

- Kada mi je nadbiskup mons. Đuro Hranić rekao da ću biti župni vikar u konkatedralnoj župi u Osijeku, bilo me je pomalo strah. No on je ubrzo nestao zahvaljujući mons. Adamu Bernatoviću, župniku, i vlč. Robertu Almašiju, župnom vikaru, koji su me lijepo prihvatili, uveli u službu i u svemu mi bili pomoć i potpora. Riječ je o izvrsno uređenoj župi koja jako lijepo i skladno funkcionira te itekako može biti primjer ostalim župama, a puno se može naučiti. Najveći mi je izazov bio rad u školi. Naime, kao vjeroučitelj radio sam u Osnovnoj školi sv. Ane - kaže Hnatešin.

Rođen je u Slavonskom Brodu 1990. godine, a osnovnu je školu pohađao u Grgurevićima i Sibinju. Odmalena je ministrirao i bio blizak Crkvi te je nakon srednje ekonomske škole upisao Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu kao student laik. Negdje pri kraju studija osjetio je snažnu želju za duhovnim pozivom te je stupio u Bogoslovno sjemenište u Đakovu. Put ga je već jednom ranije odveo u Osijek gdje je đakonsku praksu odradio u Župi sv. Josipa Radnika u Industrijskoj četvrti.

Ima bratića svećenika. No puno je zanimljivije da je iz njegove rodne Župe sv. Filipa i Jakova, apostola, Odvorci - Grgurevići, koja ima nešto manje od tisuću stanovnika, u posljednjih 13 godina poteklo čak pet svećenika. Predci vlč. Hnatešina došli su početkom 20. stoljeća iz zapadne Ukrajine. Potjerani teškim životom i glađu, Ukrajinci su se u više valova doseljavali u Slavoniju te su svoj novi dom pronalazili i na širem području Slavonskog Broda. Danas je najveća zajednica Ukrajinaca prisutna u mjestima Šumeće i Kaniža.

Predci vlč. Hnatešina došli su iz okolice grada Čortkiva u Ternopiljskoj oblasti u mjesto Jakačina Mala, gdje i danas žive njegovi roditelji te djed i baka. Prvi Hnatešin koji se doselio na obronke Dilj-gore zvao se Pavao (Pavlo). Izvorno pisanje ovog prezima onako kako ga danas poznaju u Ukrajini je Hnatišin (Hnatyšyn). Najpoznatiji nositelj ovog prezimena je Ray Hnatyshyn koji je od 1990. do 1995. obnašao dužnost generalnog guvernera Kanade. Hnatešini su izvorno grkokatolici, ali je naš sugovornik naposljetku završio kao rimokatolički svećenik. Vlč. Zlatka Hnatešina dočekala je u Slavonskom Brodu dužnost župnog vikara u Župi Svetog Duha. Poželjeli smo mu i mi sreće u novoj službi.

Draško Celing
NEDOSTAJAT ĆE MI OSIJEK
- Boravak i rad u Župi sv. Petra i Pavla u Osijeku vrlo su mi dragocjeno i korisno iskustvo za moj budući rad, te sam mnogo toga naučio. Grad Osijek ostaje mi u jako lijepom sjećanju te svakako mogu reći kako će mi nedostajati. Imao sam puno krasnih iskustava te sam iz svega toga, dakako, izišao bogatiji za poznanstva te iskrene i radosne susrete - kaže vlč. Hnatešin.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije