Osijek
ZAVRŠENA GRADNJA CRKVENOG OBJEKTA

Nadbiskup blagoslovio crkvu sv. Roka u Hrastinu
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić blagoslovio je tijekom svečanog misnog slavlja na svetkovinu sv. Roka novosagrađenu filijalnu crkvu sv. Roka u Hrastinu, Župa Vladislavci. Vjernici Hrastina dosada su misna slavlja slavili u prostorima bivše škole jer nisu imali crkveni objekt. Pokazala se potreba za gradnjom crkve te je, uz nastojanja župnika Petra Ćorluke, ona o 25. obljetnici osamostaljenja župe Vladislavci i sagrađena te blagoslovljena. S obzirom na to da većinski dio stanovništva Hrastina pripada Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj župi, a tu je i sjedište njihova biskupa Petera Szenna, misnom slavlju nazočio je pastor Reformirane kršćanske kalvinske crkve, izaslanik biskupa Szenna Darko Turšić, kao i vjernici pravoslavne vjeroispovijesti.

Uz zahvalu župniku Ćorluki na nastojanju, velikom trudu i zalaganju oko gradnje Crkve, mons. Hranić zahvalio je i svim vjernicima koji su se na bilo koji način ugradili u ovo novo sjedište i vlastiti dom ove filijalne zajednice te je rekao: "Od župnika Petra čujem da ste to činili veoma zdušno, s puno radosti, entuzijazma, samoprijegorno i velikodušno. Jednako zahvaljujem i Općini Vladislavci te općinskom vijeću i načelniku općine Marjanu Tomasu, koji su donijeli odluku i župi donirali građevinsku česticu za gradnju crkve. Zahvaljujem i svima vama vjernicima, župljanima ove župe, kao i župama Aljmaš, Čepin 2 i Đakovo, što ste svojom financijskom pomoći, a kad se moglo i volonterskim radom, pomogli nadbiskupiji i župi u pokrivanju financijskih troškova za gradnju crkve. Od srca hvala i biskupu te župniku Reformirane kršćanske kalvinske crkve preuzvišenom gospodinu Petru Szennu i njegovim župljanima te svima drugima koji su molili i bili moralna podrška.‘‘

Projekt gradnje crkve iznosio je 800.000 kn. Polovinu iznosa osigurala je Đakovačko-osječka nadbiskupija, a ostatak je najvećim dijelom plaćen dobrovoljnim prilozima župljana i inozemnim donacijama.
M. Kuveždanin
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike