Osijek
DRŽAVNA MATURA

Počeli su ispiti za 8000 maturanata u jesenskom roku
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Maturante čeka šest i pol tisuća mjesta na studijskim programima fakulteta diljem zemlje

Ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina počela je u srijedu provedba državne mature u jesenskom roku. Drugi put ove godine pokušat će ju položiti rekordnih gotovo osam tisuća maturanta - među kojima je više od tisuću gimnazijalaca.

Ove su brojke maturanata koji su državnu maturu pali u ljetnom roku, podsjetimo, najlošije u deset godina njezina provođenja. No na popravak će i pristupnici koji se i dalje bore za mjestu na željenom fakultetu. Mjesta je za jesen na visokim učilištima, znamo, zbog ovih katastrofalnih rezultata mature, napretek - oko šest i pol tisuća.

U prvome tjednu državne mature - 21., 22. i 23. kolovoza - na rasporedu su testovi i eseji iz češkog, mađarskog, srpskog, talijanskog, grčkog, latinskog i španjolskog jezika te izborne geografije, koja se piše u petak u 9 sati.

No drugi je tjedan za maturante najudarniji. Tada će pokušati položiti ili ostvariti bolji rezultat na predmetima koji su im u lipnju zadali naviše muke. To su naravno, obvezni hrvatski te engleski jezik i matematika. No u ovome tjednu piše se izborna fizika, predmet iz kojega je prikupljeno najviše jedinica u prvom roku. Točnije, 26. kolovoza pišu se ispiti iz engleskog jezika i povijesti. Glazbeni, ali i test iz hrvatskog jezika, na rasporedu je 27. kolovoza, a esej iz hrvatskog, kao i ispit iz logike, pisat će se idući dan. U četvrtak (29. kolovoza) na rasporedu su fizika te politika i gospodarstvo. Posljednji dan drugog tjedna maturanti polažu matematiku, ali i etiku.

Treći i posljednji tjedan državne mature u jesenskom roku kreće 2. rujna ispitima iz biologije i psihologije. Nastavlja se sljedećega dana polaganjem kemije te njemačkog jezika. Sociologiju, koja je za maturante bila najteži ispit uz fiziku, ponovo će polagati 4. rujna, kada se polaže i likovna umjetnost. Idućeg su dana na kalendaru ispiti iz informatike te filozofije. Završetak drugog roka državne mature obilježit će ispiti iz francuskog jezika te vjeronauka.

Podsjetimo, državnu je maturu polagalo u lipnju nikad manje kandidata, od 34.638 prijavljenih, njih 30.538 - 11.795 gimnazijalaca, 14.795 strukovnjaka i 3948 ostalih pristupnika. No uspjeli su “zaraditi” nikad više jedinica, točnije, njih 8748. Najčešće ocjene prema predmetima bile su dvojke i trojke. Kako su ovaj put prošli, saznat će 11. rujna, kada će Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objaviti rezultate.

Jasenka Pejaković
KOJI SU STUDIJI POPUNJENI U LJETNOM ROKU
Podatci Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta pokazuju da je na Sveučilištu u Osijeku za jesenski rok slobodno čak 1140 mjesta - od ukupno 3730, koliko ih se moglo upisati. I to na većini njegovih 17 sastavnica. Mjesta nema samo na Medicinskom fakultetu, ali ni na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu te Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti - ova dva fakulteta može upisati još samo nekoliko stranih državljana. Najviše, čak 500 slobodnih mjesta, u jednakom omjeru otpada na Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Pravni fakultet. Velik je broj mjesta i na četiri odjela: za kemiju, biologiju, fiziku i matematiku. Mjesta na atraktivnom FERIT-u samo je na smjeru elektrotehnika i informacijska tehnologija.
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike