Osijek
LEGALNO JEST, NO JE LI ESTETSKI PRIHVATLJIVO?

Bizarno: Ovakvim dimnjacima smije se načičkati cijelo pročelje
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Kad su u pitanju tzv. C-trošila, smije se postaviti fasadno vertikalno trošilo

Odavno znamo da se izgled zgrade ne smije narušavati, odnosno kako je za svaku preinaku potrebno postići dogovor s predstavnikom suvlasnika i suvlasnicima. Ne i u Opatijskoj 33, gdje je suvlasnik stana na drugom katu izvukao dimnjak vertikalno na pročelje zgrade. Doznajemo da je to učinjeno bez nužnih potpisa suvlasnika. S druge strane, gledajući propise i zahtjeve tvrtke Dimnjak i Zavoda za stanovanje, kao i upravitelja te zgrade, ova je intervencija na pročelju - dopuštena.

- Kad su u pitanju tzv. C trošila, kombi i protočni bojleri, smije se postaviti fasadno vertikalno trošilo, i to je očigledno učinjeno u ovome slučaju. Iako nije pravno obvezujuća, potrebna je suglasnost svih suvlasnika koji se međusobno dogovaraju što hoće ili neće napraviti, a sama instalacija mora biti u skladu s projektnom dokumentacijom. Također, dimnjak mora biti viši od zgrade kako dim ne bi ulazio kroz prozore ostalih suvlasnika, a kad je u pitanju sama izvedba, iza toga stoji proizvođač i projektant. Mi u tvrtki ovjeravamo je li dimovod ispravno izveden - pojašnjava Dejan Lončarić, direktor tvrtke Dimnjak, dodajući kako je jedina iznimka ako je obavljena energetska obnova zgrade. Naime, u tom slučaju idućih godina (neslužbeno doznajemo pet, nap.a.), ne smiju se obavljati preinake na pročelju. Ako nije taj slučaj, svatko tko to želi uz valjani projekt može izvesti fasadne dimnjake. Kako bi se izbjegle ovakve situacije, kaže nadalje Lončarić, suvlasnicima zgrade sugerira se izvedba zajedničkog dimnjaka, odnosno sanacija postojećeg. To je skuplja varijanta, pa je stanar pribjegao jeftinijem rješenju, i to na svoju ruku, bez znanja suvlasnika.

- Očigledno su to učinili bez našega znanja. Inače, ako je nešto izvedeno prema propisima struke i prema zakonu, to nije u našoj ingerenciji. Mi jesmo upravitelji, no nemamo saznanja o ovom događaju, kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje. Prolaznici se pak pitaju, zastajkujući pred zgradom, jesu li ovakva rješenja estetski prihvatljiva, pogotovo zato što je dopušteno dimnjacima načičkati cijelo pročelje.
Marija Mihelić
Predstavnik suvlasnika: Nitko od mene nije tražio nikakav potpis
Predstavniku suvlasnika Opatijske 33 Ivici Schmidtu vlasnici stana na drugome katu rekli su samo da je izišao novi zakon prema kojem se dimnjak može izvesti izvan pročelja, bez da su ga tražili bilo kakve potpise ostalih suvlasnika.

- I ja sam mijenjao bojler i prema savjetu Dimnjaka stavljene su tzv. koljenaste cijevi, što nije vidljivo na pročelju zgrade, odnosno cijevi se nalaze u dimnjaku. Meni su susjedi rekli da im nije potrebna suglasnost i nedavno su napravili taj dimnjak, to je sve što ja znam i što mogu reći - rekao nam je Schmidt, dodajući da su u fazi dogovora oko energetske obnove. Ako do obnove dođe, vlasnici tog stana rekli su mi da će dimnjak odmaknuti od pročelja na svoju ruku - kaže Schmidt.
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike