Svijet
HDZ BIH POZIVA NA USPOSTAVU BEZ POSTAVLJANJA UVJETA

Propao još jedan pokušaj uspostave vlasti u BiH
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Još jedan pokušaj uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini propao je, jer se tri člana Predsjedništva BiH u utorak nisu uspjela usuglasiti o tome da istodobno imenuju novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH i odobre Godišnji nacionalni plan reformi (ANP) nužan za približavanje BiH članstvu u NATO-u.


Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je novinarima u Sarajevu kako su tri člana državnog vrha zapravo otkazala sjednicu na kojoj je trebao biti imenovan mandatar za sastav Vijeća ministara, nakon što je srpski član Milorad Dodik ponovno odlučno odbio prihvatiti ANP.


"Taj smo zaključak donijeli lako. Već prije sjednice bilo je jasno u kom smjeru to ide", kazao je Komšić, izražavajući nadu kako će svi skupa možda "biti pametniji" već sutra, ili za mjesec dana.


Prema njegovim riječima, on i bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović zaključili su kako ne bi imalo smisla uopće glasovati za Dodikovog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara kada je jasno da on ne bi imao izgleda biti potvrđen u parlamentu, pa bi se nakon toga tragalo za potpuno novim kandidatom, a problem usvajanja ANP-a ionako ne bi bio riješen.


Sam Dodik novinarima je potvrdio kako je odlučio odbiti svaku raspravu o ANP-u, unatoč činjenici da je Komšić ponudio novo rješenje. Prema tom je planu novi predsjedatelj Vijeća ministara trebao preuzeti obvezu usvajanja ANP-a i slanja tog dokumenta u sjedište NATO-a u Bruxelles, a ako on to ne bi učinio, to bi učinio predsjedatelj Predsjedništva BiH, odnosno osobno Komšić. Izrada i slanje ANP-a uvjet je da stupi na snagu Akcijski plan za članstvo BiH u NATO-u (MAP).


Taj je prijedlog Dodik nazvao "neozbiljnim" dodajući kako će se nastaviti odlučno odupirati svakom nastojanju da se BiH približi članstvu u NATO-u.


"U mom mandatu, a vjerujem da ću dobiti i idući, neće biti glasovanja o ANP-u", kazao je Dodik.


Kao ni Komšić ni Dodik nije mogao kazati što sada.
U međuvremenu Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) pozvala je u utorak vodeće srpske i bošnjačke stranke da umjesto postavljanja uvjeta o izboru mandatara za Vijeće ministara pronađu način za postizanje dogovora koji bi pomogao ubrzavanju euroatlantskih integracija zemlje. "Sva daljnja uvjetovanja političkih predstavnika moraju se žurno pretvoriti u uspostavu konstruktivnog dijaloga i međusobno poštivanje s ciljem razvoja političkog i društvenog dogovora na opću dobrobit naše domovine Bosne i Hercegovine“, navodi se u priopćenju.H
Najčitanije iz rubrike