Mozaik
FILMSKI TJEDAN U VINKOVCIMA

Nagrada ‘’Stojan Dimitrijević’’ dodijeljena je Goranu Deviću
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Manifestacija 7. Antičke filmske večeri ove je godine bila pripojena 13. DORF-u

Ljubitelji filma u Vinkovcima došli su na svoje, započeo je Filmski tjedan koji se sastoji od 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock -ilma – DORF 2019., koji počinje danas i traje do 24. kolovoza u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Kao uvod održana je filmska radionica na kojoj su mladi učili sve o osnovama filma, od ideje do realizacije, a potom je u Galeriji ‘‘Slavko Kopač‘‘ u Vinkovcima otvorena izložba fotografija autora Igora Čoke pod nazivom ‘‘Iza rešetaka‘‘. U katalogu koji prati izložbu, autor Igor Čoko, među ostalim, naveo je kako je ovu priču radio tri godine u suradnji s Istražnim zatvorom, kao regularnu rehab-aktivnost, umjetnost u funkciji rada s osuđenicima.

- Ovaj serijal je rađen u posebnom dijelu, sektoru ‘‘5-1‘‘, gdje su osuđenici zatvoreni 22 sata i imaju dva sata dnevno koja mogu provesti na svježem zraku. Ovo je prva priča o povijesti srpske fotografije koja pokazuje život u zatvoru bez cenzuriranih detalja, identiteta i sl., odnosno život iza rešetaka, onakav kakav je - rekao je Igor Čoko o izložbi. Recimo i to da je izložba otvorena na početku Antičkih filmskih večeri, a moći će se pogledati u sve dane Filmskog tjedna u Vinkovcima, u radnom vremenu vinkovačke Galerije ‘‘Slavko Kopač‘‘. Nakon otvorenja izložbe, posjetitelji su se iz vinkovačke Galerije preselili na dobru staru lokaciju Lapidarij Gradskog muzeja Vinkovci gdje je održano svečano otvorenje Antičkih filmskih večeri, u sklopu kojih je prvi put dodijeljena nagrada ‘‘Stojan Dimitrijević‘‘. Povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock-filma slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova, u tjednu od 17. do 24. kolovoza, uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije uz popratni program.

- Već sedmu godinu u ovom sjajnom prostoru pokušavamo povezati baštinu Vinkovaca s najnovijim dokumentarnim filmovima i dodatnim sadržajima. Cilj nam je ostvariti još veću promociju Vinkovaca, a mislim da najbolje tek dolazi i da ćemo s ovim našim programima pokazati koliko se može i koliko su Vinkovci zapravo plodno tlo za ovakve sadržaje - istaknuo je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač DORF-a. Sedme po redu Antičke filmske večeri svečano je otvorio Davor Mecanović, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Grada Vinkovaca. Nakon uvodnih govora uslijedila je i jedna novost ovogodišnje manifestacije, a riječ je o dodijeli nagrade ‘‘Stojan Dimitrijević‘‘, nazvane prema pokojnom vinkovačkom intelektualcu i arheologu te velikom filmofilu. Prvi dobitnik nagrade za doprinos filmu i arheologiji je hrvatski autor dokumentarnih filmova Goran Dević iz Siska, kojemu je nagradu uručila Bojana Dimtrijević, kćerka Stojana Dimitrijevića prema kojemu je nagrada dobila ime. U dosadašnjoj karijeri napravio je desetak dokumentarnih i jedan dugometražni igrani film. Studirao je arheologiju i pravo, a diplomirao je filmsku i TV režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, gdje danas radi kao docent na Diplomskom studiju režije dokumentarnog filma.

- Jako sam počašćen što sam dobio ovu nagradu jer nosi ime velikog vinkovačkog i hrvatskog arheologa. Polaskan sam i sretan, a osobito što će je prikazan jedan od mojih najdražih filmova koji govori o svijetu koji zapravo nestaje pred mojim očima - rekao je Dević.

Antičke filmske večeri otvorene su njegovim filmom ‘‘Buffet Željezara 61‘‘‘, koji bilježi kavanske razgovore vlasnika kafića prije negoli ga zatvore zauvijek i otvore novo poglavlje u životu. Erna i Dževad vlasnici su buffeta na autobusnoj stanici kod ulaza u nekoć jednu od većih željezara istočne Europe. Iz opservacijskom tehnikom snimljenih ‘‘birtijskih razgovora‘‘, posljednjih tjedan dana buffeta prije zatvaranja izbija nova utopija bivših socijalističkih trudbenika, kako se dočepati Njemačke, jedinog preostalog raja na zemlji. U nastavku programa održana je projekcija još jednog filma ‘‘Rat Art - hrvatski neovisni umjetnici" (Zev Asher, 1996.), a Antičke filmske večeri završile su kvizom i prikazivanjem filma autora Darka Puharića prema scenariju Aleksandra Durmana ‘‘Prapovijesna noć Venere i Marsa‘‘ (2018.).

Mario Kokaj
Toni Šarić

osnivač DORF-a

Cilj nam je ostvariti još veću promociju Vinkovaca, a mislim da najbolje tek dolazi i da ćemo s ovim našim programima pokazati koliko se može i koliko su Vinkovci zapravo plodno tlo za ovakve sadržaje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike