Kultura
DENIS DETLING, OPTIMISTIČAN NOVI STARI RAVNATELJ

Nikada nisam bio skeptičan u svezi s preseljenjem u Vegu
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Nada se da će u ovom mandatu biti gotovi bar građevinski radovi, za koje je rok tri godine prema Projektu Slavonija

Prije nešto manje od dva tjedna Ministarstvo kulture (ponovno) potvrdilo je Denisa Detlinga kao ravnatelja Muzeja Slavonije, najvećeg hrvatskog muzeja općeg tipa. Jedina protukandidatkinja dosadašnjem ravnatelju bila je dr. sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica i voditeljica Odjela knjižnice. No, osnivač se ponovno odlučio za Denisa Detlinga, jer su njime bili vrlo zadovoljni i u prvom mandatu, doznao je novi stari ravnatelj, koji je uoči prvog mandata mjesec dana bio i obnašatelj iste dužnosti.


- Ne znam što je presudilo, ali mislim da je protekli mandat odrađen i iznad očekivanja Ministarstva kulture, s obzirom na mnoštvo problema koje sam naslijedio. Što se njih tiče, sve dobro funkcionira, pa zašto mijenjati. Ne znači to nužno da sam bolji, nego dok god je dobro, ne treba dirati - kratko je komentirao zadovoljni ravnatelj Detling, kojemu je drugi četverogodišnji mandat počeo 3. kolovoza. Nije siguran ima li ograničenja u broju mandata, pa možda i mirovinu dočeka na istoj poziciji, dodao je uz smijeh. Upravo činjenica da je sve prošlo prema pravilima, bez zakulisnih i inih igara, kumovala je da je imenovanje medijima prošlo gotovo ‘ispod radara‘.

Umor vs. izazovi

- Umara li me ovaj posao, o tom bi se dalo raspravljati - kaže Detling, dodajući da je spreman za nove izazove, a spreman je i njegov tim kolega.


Jesen je pred vratima, a to za muzejske ustanove znači zahuktavanje sezone nakon kratke ljetne stanke tijekom koje Muzej Slavonije zapravo nije niti odmarao. Posjetitelji su čitavo vrijeme mogli pogledati još uvijek aktualne izložbe - radove sudionika 3. međunarodne likovne kolonije Srebrenica 2018. te Omladinske radne akcije – dizajn ideologije umjetničke organizacije Kultura umjetnosti iz Zagreba. Likovna se izložba može pogledati do konca rujna, a ORA do konca listopada.


- Izložbe su to koje našim sugrađanima mogu biti zanimljive tijekom ljetnih mjeseci. Stariji se sigurno sjećaju omladinskih radnih akcija, a neki su možda i sudjelovali na nekoj od njih, pa ih pozivamo da nam doniraju predmete vezane uz ORA-e, bit će nam izuzetno drago - poziva Detling, najavljujući uskoro još jedno gostovanje, ovaj put iz grada podno Marjana. Riječ je o izložbi vezanoj uz odijevanje, od rokokoa do secesije. Tematika je to koja zanima širi krug ljudi, pa se nadaju i brojnim posjetiteljima.


Prosinac je mjesec u kojem MSO priprema svoju veću izložbu u prizemlju, koje su svojevrsne alternacije stalnom postavu.


- Bit će to priča o donacijama, na temelju kojih je 1877. Muzej Slavonije i nastao, ali ovaj put dotaknut ćemo se samo onih unazad 25 godina, jer je upravo tada MSO stekao status nacionalnoga. Od tada smo nacionalni muzej regionalnoga naziva i pretežito lokalnoga obilježja - našalio se Detling posljednjom rečenicom.


Nikako šala nisu donacije, koje ni nakon Domovinskoga rata, srećom za Muzej, nisu stale i fundus se popunjava.


- Muzej se popunjavao donacijama i to bismo htjeli i pokazati i zahvaliti svima koji su donirali, ali i potaknuti one koji to još nisu. Kroz cijelu povijest Muzeja, 142 godine tako je nastajao fundus - pojašnjava Detling. Za razliku od galerijskih ustanova, muzeji nemaju fond namijenjen isključivo otkupu. Žele li nešto otkupiti, moraju osnivaču (Ministarstvu kulture u ovom slučaju) aplicirati.


- Često dobijemo odbijenice, ali ne možda zato što to nije vrijedno otkupa, nego nedostaka novca. Ako je nešto vrijedno otkupa i stalo nam je, pokušamo naći neki drugi način financiranja, snalazimo se - kaže Detling, koji se ipak najviše veseli ‘skorašnjoj‘ selidbi u nove prostore - bivše Vege, nedaleko od sadašnje lokacije.


- Još uvijek nismo počeli pakirati stvari, nije da ne vjerujemo da će se to konačno dogoditi, nego imamo još vremena - kaže ravnatelj koji je u projekt od početka vjerovao i nije nimalo skeptičan po tom pitanju. Građevinski je projekt gotov, zatražena je lokacijska dozvola, čeka se novac kako bi krenuli i građevinski radovi.
Projekt Slavonija

- Treba taj prostor obnoviti i srediti, a tek potom ide opremanje i selidba - rekao nam je Detling, u čijem bi se mandatu možda to moglo i dogoditi, bar građevinski dio posla. Optimsitičan je, kaže, a bio je to i prije. Treba samo krenuti - govorio je i osnivačima.


Svjestan je Denis Detling da priču o preseljenju u Vegu Osječani slušaju godinama i teško je povjerovati u sve to, odnosno da je konačno krenula realizacija tog dugogodišnjeg sna.


U sadašnjim prostorima ‘pucaju‘, jer su velikim dijelom neadekvatni, pa će u budućnosti tehnički imati veći prostor, premda se radi o istim kvadratnim metrima.
- Djelujemo na brojnim lokacijama, a sada će to biti sve na jednoj. Postojeću zgradu, koja je u podijeljenom vlasništvu između Muzeja i Grada Osijeka, napustit ćemo u potpunosti, prema sadašnjem načelnom planu - komentira Denis Detling složene vlasničke odnose. Nije siguran ni što će biti s novouređenim prostorima muzejske knjižnice kod konkatedrale. Nada se Detling da će Vega biti dugoročno i kvalitetno rješenje, jer će tako MSO dobiti i stalni postav, a već to je velika stvar. Napuštanjem većeg broja prostora u Tvrđi omogućit će i Tvrđi da se dalje razvija, što opet novu situaciju čini velikom prednošću na više načina i za više uključenih strana.


Narcisa Vekić
INVESTICIJE RJEŠAVAMO ETAPNO
Dio novca troši se i na opremanje izložbenih prostorija. Tako je ovih dana jedna dobila novu rasvjetu, jer je stara bila neprikladna i dotrajala. Riječe je o dvorani za povremene domaće i gostujuće izložbe manjeg opsega, u kojoj se upravo može pogledati gostujuća zagrebačka izložba Omladinske radne akcije.

- Dogodine planiramo nastaviti ove investicije koje nisu financijski beznačajne, pa ih rješavamo etapno. U ovom trenutku rješavamo i jedan depo u zgradi Magistrata. Građevinski su to radovi kojih u Muzeju u zadnje vrijeme zaista ima, što znači i raznih investicija - dodaje ravnatelj Denis Detling.
Preselit će se u doista adekvatan prostor
- U poodmakloj smo fazi. Projekt je rađen namjenski za Muzej - kaže Detling, ne želeći komentirati što je sve ove godine bilo prepreka da se s projektom započne. MSO je uvršten na listu strateških projekata Vlade RH u sklopu Projekta Slavonija vrijednoga oko 2.5 milijarde eura. Uvjeren je Detling da je maksimum za dovršetak građevinskih radova u sklopu toga projekta tri godine. U neko dogledno vrijeme MSO će se preseliti u doista adekvatan prostor. Iako se radi o gotovo identičnoj kvadraturi, približno 6000 kvadrata, razlika je u tom što će svi ti četvorni metri ovaj put biti na istoj adresi i adekvatni namjeni, što sada nije slučaj, potvrđuje nam ravnatelj.
6000
KVADRATA OČEKUJE IH U VEGI
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike