Kultura
DANI LUKE BOTIĆA U ĐAKOVU I GORJANIMA

Knjiga o bačkim Hrvatima Šokcima
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
ĐAKOVO - Započevši proteklog vikenda u Kaštelima, 10. dani Luke Botića nastavljaju se u srijedu, 21. kolovoza, u Đakovu, a potom i u Gorjanima. Glavna tema đakovačkog dijela je Luka Botić - dobitnik prve hrvatske književne nagrade. Kako najavljuje Mirko Ćurić, brojem sudionika i programa ovo je dosad najbogatije izdanje manifestacije, s 14 različitih programa, u kojima će sudjelovati 26 književnika, znanstvenika i glazbenika iz RH, BiH, Austrije i Vojvodine. Manifestacija ima i svoje tiskano izdanje koje će se, također, predstaviti u Đakovu Zbornik - Luka Botić, dobitnik prve hrvatske književne nagrade - 165 godina od prvog hrvatskog književnog natječaja i prve hrvatske nagrade u časopisu Neven.


Program se nastavlja 22. kolovoza, na dan smrti Luke Botića, kada će na Gradskom groblju u Đakovu biti položeni vijenci na Botićev grob. U Spomen-muzeju biskupa Strossmayera u 10.30 održat će se program u tri dijela. U Kulturno-turističkom centru Lucije Karalić u Gorjanima u 19 sati je predstavljanje knjige Ljerke Knežević Gorjanski bećarci. Riječ je o 800 bećaraca koje je 50-ih sabrala učiteljica Ljerka Knežević. Knjigu će predstaviti Ivan Lović i Mirko Ćurić. U nastavku će Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice predstaviti kapitalnu knjigu Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-press, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Zagreb/Subotica, 2019.). Knjigu će predstaviti Katarina Čeliković i ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov. Predstavit će i ljelje.

Đakovački dio programa nastavlja se u Rock-klubu King predstavljanjem zbornika. U programu Pjesnici pjesniku zbirke Ponoćni gosti Đure Pavičića i Nježnost Stjepana Dujmovića predstavit će autori te Ivana Jurić i Mirko Ćurić. Glazbena pratnja bit će Duo AH, Josip Molnar i Sanja Hajduković. Knjigu Želimira Žileta Ivkovića Rock u Vinkovcima predstavit će dr. sc. Goran Rem i autor. Nastupit će Želimir Žile Ivković i vinkovački glazbenici.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

NEDŽAD IBAHIMOVIĆ, BIVŠI OSJEČKI STUDENT

Sa svojim sam "talentom" oštrog pisanja skoro nastradao

"GODINA IZBJEGLIH" SUNJEEVA SAHOTE U IZDANJU NAKLADE LJEVAK

Velika romaneskna freska indijskoga društva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVAN, ANTONIA I SELMA - DIO GLUMAČKE EKIPE MOLIEREOVE "ŠKOLE ZA ŽENE"

Nema boljega nego kada radiš u atmosferi u kojoj nema ega, zavisti

2

14. ZIMSKA PRODUKCIJA UO-A PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR

‘‘Maštajmo zajedno‘‘ s 14 koreografija i 120 plesača

3

ZADARSKI SUSRET BUENOS AIRESA I DUBROVNIKA

Mendelssohn i Bartók u izvedbi Zadarskog komornog orkestra