Sport
NA DANAŠNJI DAN PRIJE 100 GODINA

Vinkovačkoj “staroj dami” treba svježa krv
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Klub pod nazivom GŠK Cibalia osnovan je 20. kolovoza 1919., a ponos Vinkovaca sada proživljava teške trenutke

HNK Cibalia danas slavi 100. rođendan. Točno na današnji dan, 20. kolovoza, 1919. osnovan je klub pod imenom GŠK Cibalia. Najzaslužniji za osnutak bili su Slavko Janković i Mišo Zambeli. Prvi predsjednik kluba bio je Đuro Topalović, a zanimljivo je da je većina igrača tada bila ujedno i u upravi kluba. Cibalia u prvim godinama svoga djelovanja ostvaruje vrijedne rezultate, među kojima su najvrjedniji prva mjesta Zagrebačkog nogometnog saveza, koji obuhvaća klubove od Zemuna do Šibenika, i Osječkog nogometnog saveza.

Dinamo od 1950. do 1990.
Nakon Drugog svjetskog rata klub djeluje u sklopu Fiskulturnog društva Cibalia. Od 1950 klub nosi ime NK Dinamo. Godinu dana poslije Dinamo odigrava i prvu prijateljsku međunarodnu utakmicu, u kojoj je svladao austrijsku Hertthu sa 2:0. Prvi pravi stadion Cibalia dobiva 25. svibnja 1963., kada je bilo otvorenje, a budući da se toga dana u bivšoj državi obilježavao Dan mladosti, i stadion dobiva ime Stadion Mladost. Nekoliko sezona poslije Dinamo je postao amaterski prvak Hrvatske i u sezoni 1968./69. uspješno preskočio Orijent i Zadar, ušavši u drugoligaško društvo. Vinkovčani tada snage odmjeravaju s jakim sportskim suparnicima poput Slobode, Rijeke, Spartaka, Zagreba, Osijeka, Željezničara, Borca. Svi su oni prije ili poslije okusili i prvoligaške travnjake. U tim drugoligaškim sezonama u dresu Dinama najčešće su nastupala Vinkovčanima jako poznata imena: Petar Bručić, Martin Novoselac, Stevo Bogdan, Franjo Cestar, Dušan Kesić, Franjo Šafran, Branko Skeleđija, Ivo Petrović, Vlado Maroslavac, Ivica Šesto, Vjeran Simunić, a na klupi su, među ostalima, sjedili i kasniji izbornici Hrvatske Dražan Jerković i Otto Barić. U klupskoj povijesti najčešće spominjana sezona je 1981./1982., kada je Dinamo u Drugoj jugoslavenskoj ligi osvojio prvo mjesto i prvi puta se plasirao u Prvu jugoslavensku ligu. Povijesna utakmica odigrana je u Vinkovcima protiv Čelika 6. lipnja 1982. Do te utakmice na tablici je Čelik bio prvi s istim brojem bodova i istom gol-razlikom pa je tako posljednji susret sezone odlučivao o prvaku. Tadašnjem Dinamu samo je pobjeda donosila prvo mjesto i plasman u viši rang. Bila je to "rapsodija u bijelo-crvenom", utakmica u kojoj je briljirao Sulejman "Veličanstveni" Halilović s tri pogotka, a preostala dva postigli su Srećko Lušić i Ivica Tunjić. Pobjedom od 5:0 Dinamo se plasirao u Prvu jugoslavensku ligu, gdje se zadržao pet sezona. Tu je utakmicu pratilo, prema službenoj statistici, 15 tisuća gledatelja, što do danas nikada nije dostignuto, a kamoli preskočeno. Nogometaši koji su u tom razdoblju najviše nosili Dinamov dres bili su Halilović, Novoselac, braća Lušić, Čop, Rajović, Šećer, Bogdan, Laketić, Duspara, Ručević, Vujčić, Bogdanović, Zahirević, Urošević....

Potrebna stabilizacija
Uprava Dinama 1990. donijela je odluku o vraćanju starog imena Cibalia uz dodatak ispred HNK. Nakon što se Hrvatska osamostalila i nakon što je osnovana Hrvatska nogometna liga, Cibalia je u prvoj sezoni postala prvoligaš. U Domovinskom ratu dres Cibalije maskirnim odorama zamijenili su Davor Čop, Goran Meštrović, Franjo Šafran, Jure Jurić, Hrvoje Ratković i Mijo Ručević. Prvu prvoligašku utakmicu u HNL-u Vinkovčani su odigrali u Zagrebu protiv HAŠK Građanskog pred 5000 gledatelja 28. veljače 1992. Vinkovčani su tu utakmicu izgubili sa 2:0, a trener Petković je u Maksimir izveo Mrmića, Perišića, Jozinovića, M. Meštrovića, Zahirovića, Raguža, G. Meštrovića, Čopa, Sead Halilovića, Plavšića i Markovinovića. Od proteklih 28 sezona HNL-a Cibalia je među prvoligašima bila 22 sezone, pet sezona provela je u drugoj i jednu u trećoj ligi. U prvoligaškoj konkurenciji Vinkovčani su najuspješniju sezonu odigrali 2009./2010., u kojoj su osvojili treće mjesto s 57 bodova. Momčad je u to vrijeme vodio Stanko Mršić, a sezonu su odigrali sljedeći, prema broju nastupa, igrači: Antolović, Milardović, Parmaković, Pavličić, Tomić, Kresinger, Baraban, Grgić, Lučić, Radotić, Mazalović, Prgomet, Lukačević, Rugašević, Husić, Malčić, Jurić, Duvnjak, Leutar, Šimunac, Bagarić, Kujundžija i Matić. Tada su izišli i na europsku scenu, odmah u prvom kolu poraženi su od sjevernoirskog Cliftonvillea. Zato će pamtljiviji biti nastupi u Intertoto cupu 2000. i 2003. godine. Posebno onaj 2000., kada je izbačen beogradski Obilić. Nažalost, 100. rođendan klub je dočekao na vrlo niskoj razini. Nakon dugo godina igrao je u trećeligaškom rangu natjecanja, a trenutno nastupa u Drugoj hrvatskoj ligi. Stoga se hitno treba prije svega riješiti financijska situacija, a tek onda, kako se ne bi dogodile pogreške otprije, ići u najviši rang natjecanja. U tom smjeru većinski vlasnik kluba Grad Vinkovci odlučio je staviti na tržište svoje dionice i pronaći strateškog partnera. Uskoro bi trebao biti raspisan javni natječaj, pa stoga svi oni koji su gradili prvih 100 godina kluba nestrpljivo očekuju rasplet.
Antun Grgić
CIBALIA ĆE UGOSTITI U-20 REPREZENTACIJU
U sklopu proslave 100 godina kluba danas će se na stadionu Cibalije odigrati prijateljska utakmica između domaćeg drugoligaša i U-20 reprezentacije Hrvatske. Utakmica se igra baš na dan osnutka Cibalije, 20. kolovoza 1919. Mlada U-20 reprezentacija pod vodstvom Ognjena Vukojevića uveličat će proslavu i ujedno će to biti prilika da gledatelji iz ovog dijela Slavonije, a i šire, upoznaju mlade igrače koji bi mogli biti budućnost hrvatskog nogometa. to je ujedno prilika svim igračima Cibalije koji će zaigrati da pokažu svoje znanje i umijeće pred okom izbornika mlađih uzrasta. Upravo će to biti vodilja Davoru Mladini u sastavljanju momčadi Cibalije.

- U toj slavljeničkoj utakmici koristit ću 22 igrača, i to uglavnom mlade igrače slična godišta koji su i reprezentativci. Ovo nam je prilika da gurnemo naše mlade igrače u vatru i da ih stavimo u “izlog” kako bi ih izbornik reprezentacije i njegov stožer vidjeli, pa možda netko od njih dobije u budućnosti priliku pokazati svoje znanje i u reprezentaciji. U toj utakmici vjerojatno nećemo koristiti starije igrače, neki su od njih još ozlijeđeni ili su u fazi oporavka, pa ne želimo ništa riskirati - rekao je Mladina.

U-20 reprezentacija Hrvatske jučer je doputovala u Vinkovce, a iste je večeri izbornik Vukojević odveo svoje izabranike na trening i upoznavanje travnjaka na stadionu Cibalije. Utakmica se igra večeras u 20 sati, a karte su već u ponedjeljak bile u prodaji. Ulaznica za tribinu zapad košta 30 kuna, a za istok 15 kuna.
Posebno se pamti 1982. i ulazak u Prvu jugoslavensku ligu
Možda ste propustili...

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

Najčitanije iz rubrike