Novosti
PRITISAK STRUKE NA MILANA BANDIĆA

Arhitekti i urbanisti traže novu javnu raspravu o zagrebačkom GUP-u
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Stručna udruženja arhitekata i urbanista od gradske su uprave zatražila u ponedjeljak, nakon nedavno zaključene javne rasprave, još jednu korekciju Prijedloga izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba te ponovno održavanje javne rasprave.


To su zajedničkim dopisom od gradske uprave zatražili predsjednici Hrvatske komore arhitekata (HKA), Udruženja hrvatskih arhitekata, Društva arhitekata Zagreba, Udruge hrvatskih urbanista, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te Arhitektonskog fakulteta. Navode kako korekcije traže zbog "očigledne neusklađenosti predloženih izmjena GUP-a sa Zakonom o prostornom uređenju (ZPU), kao i cijelog niza tehničkih nepravilnosti i neusklađenosti pojedinih dijelova plana", stoji u njihovom priopćenju.


Arhitekti i urbanisti upozorili su da ponovna javna rasprava, održana od 31. srpnja do 14. kolovoza, nije bila objavljena u informacijskom sustavu prostornog uređenja (što je zakonska obveza).


"To je samo jedna od ozbiljnih primjedbi na proceduru koje su stručna udruženja i ustanove iz područja arhitekture i urbanizma službeno podnijele Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba, u protekloj javnoj raspravi o GUP-u", poručili su.


Navodeći primjedbe koje su uputili, arhitekti su ustvrdili da dijelovi prijedloga prostornog plana koji su u odnosu na prvi prijedlog izmijenjeni, nisu bili jasno vidljivi te napominju da je takav prikaz nedovoljno jasan čak i stručnoj javnosti. Arhitekti ističu i da GUP-om nisu određeni neuređeni dijelovi građevinskog područja, pa se postavlja pitanje na temelju kojih su kriterija utvrđeni obuhvati obvezne izrade urbanističkih planova uređenja. Struka traži od Grada Zagreba i da se GUP-om, sukladno zakonu, propišu najveći dopušteni uvjeti i mjere za gradnju. "Unatoč nekim korekcijama izvršenim na temelju očitovanja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Prijedlog GUP-a koji se odnosi na prostor Hipodroma, Zagrebačkog Velesajma i igrališta NK Lokomotive i dalje nije usklađen s Prostornim planom Grada Zagreba koji je plan višeg reda", napominju. Osim toga, arhitekti su uputili primjedbe i na predložene izmjene koje se odnose na područje igrališta za golf u Blatu, gradnju javnih podzemnih garaža na području Donjeg grada te na realizaciju projekta Nacionalnog stadiona. Također smatraju da je iz Prijedloga GUP-a nužno ukloniti sve odredbe koje omogućuju prenamjenu zelenih i sportsko-rekreacijskih površina u stambenu i mješovitu namjenu.
"Nažalost, sve donesene direktive i propisi vezani uz prilagodbe klimatskim promjenama, održivi razvoj i energetsku učinkovitost na razini Republike Hrvatske i Europske unije, nisu vidljivi ni u jednome dijelu GUP-a. Štoviše, ovi ciljevi dodatno su ugroženi smanjivanjem površina zaštitnog zelenila i sportsko-rekreacijskih površina", tvrdi se u priopćenju.H
Neće se kandidirati
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije u ponedjeljak želio komentirati medijske napise da neće u predsjedničku utrku zbog narušena zdravlja, ponovivši svoju raniju najavu da će u rujnu nešto reći "što će biti ugodno iznenađenje". "Ja ne znam što su mediji objavili, ali znam što ću reći koncem devetog mjeseca. Mogu vam samo reći da će biti ugodnih iznenađenja", kazao je Bandić. O kandidaturi zagrebačkog gradonačelnika počelo se spekulirati nakon što je na proslavi Oluje izjavio da je Hrvatskoj potreban novi Tuđman.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana