Novosti
POTRAGA JE NASTAVLJENA PROBNIM ISKAPANJIMA KOD VUKOVARA

Detaljno će se pretražiti lokacije svih mogućih grobnica iz 1991. godine
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.

U potrazi za osobama nestalima i smrtno stradalima u Domovinskom ratu jučer je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja nastavila s provedbom aktivnosti terenskih istraživanja i probnih iskapanja na području Vukovarsko-srijemske županije. Prostor je to na kojemu se traga za još 531 nestalom osobom, dok se, kada je o gradu Vukovaru riječ, traga za još 350 osoba, čija je sudbina i 28 godina kasnije nerazjašnjena.


- Terenske aktivnosti nastavak su prethodno započetih istraživanja koja će se na temelju prikupljenih saznanja o mogućim mjestima prikrivenih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica odvijati na novoutvrđenim lokacijama na krajnjem istoku Hrvatske - naveli su iz Ministarstva hrvatskih branitelja. Pomoćnik ministra Stjepan Sučić potvrdio je jučer kako se "nastavljaju radovi" na nekoliko lokacija na kojima su i ranije već rađena probna iskapanja, ali nije bilo rezultata. Spomenuo je, između ostalih, područje poljoprivrednog dobra Ovčara, kao i lokacije na Priljevu (tzv. Kudeljara) u Vukovaru.


- Postoje određena saznanja, i na temelju njih su već u prijašnjim godinama rađena probna iskapanja. Sadašnji radovi će potrajati, jer plan je kompletne lokacije detaljno pretražiti - kazao je Sučić. Neke su, naime, pretpostavke da obje lokacije kriju - ili su skrivale - masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata. Za Ovčaru se još od ekshumacije 200 žrtava, ranjenika i medicinskog osoblja iz vukovarske bolnice odvedenih i pogubljenih, nakon sloma obrane Vukovara, provlače informacije o postojanju još jedne grobnice koja bi mogla kriti tijela još 60-ak nestalih iz podruma razorene bolnice.


- Ako sve ne pretražimo, uvijek će ostati upitnik... Proces je zahtjevan, riječ je o velikoj površini koju treba temeljito pretražiti - kaže Sučić, dodajući da će, ako rezultata ne bude, lokacija bar biti isključena kao moguće mjesto koje krije posmrtne ostatke žrtava obrane Vukovara. Jednako je zahtjevna zadaća i na Priljevu gdje određene informacije govore o mogućem grobištu, a riječ je o približno 45 nestalih osoba iz Borovo Commercea.


Bit će također pretražena i lokacija u Trpinji, selu nedaleko od Vukovara, a riječ o pravno procesuiranom slučaju, pri čemu se traga za 15 osoba odvedenih iz Vukovara u jesen ‘91.


- Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija tragaju za još veliki brojem nestalih osoba u Domovinskom ratu, i imamo obvezu prema obiteljima žrtava koje žele, i moraju, znati istinu o svojim najmilijima - kazuje pomoćnik ministra hrvatskih branitelja. U pretraživanju terena pomažu i veliki strojevi Hrvatske vojske koja se također uključila, jer potraga za nestalima iz Domovinskog rata najvažnije je humanitarno pitanje u Hrvatskoj. Sučić je istaknuo i važnost nedavno donesenog Zakona o osobama nestalima u Domovinskom ratu koji je jasno odredio pitanja nadležnosti i "trebao bi pomoći" u procesu traženja, jer je cjelokupna problematika sada u jednome zakonu, a u čijoj su izradi, što pomoćnik ministra ocjenjuje vrlo važnim, sudjelovale i udruge obitelji nestalih. Spomenuo je pritom i dio zakona koji jasno propisuje prekršajne odredbe za sve one koji opstruiraju rad i ne žele dati informacije, ali i dio koji se odnosi na institut nagrade za one koji daju informaciju, a koja i rezultira pronalaskom osoba za kojima se traga već 28 godina. S novom metodologijom zakon bi, kazuje Sučić, riješio "ometače" u procesu potrage. Važnim je Stjepan Sučić ocijenio i potpisane sporazume s Crnom Gorom, a nedavno i s Bosnom i Hercegovinom.
U procesu traženja valja i definirati odnose sa Srbijom. U Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u više su navrata ponavljali - a u tome su tražili i suradnju službene Srbije - kako se određene informacije o nestalima 1991. godine nalaze u arhivima u Srbiji. Spominje se pritom i problematika premještanja masovnih grobnica uoči mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, u jesen 1996. godine. Valja podsjetiti i da Republika Hrvatska još uvijek traga za 1892 nestale osobe i posmrtnim ostacima osoba za koje nije poznato mjesto ukopa iz razdoblja Domovinskoga rata.


Sanja Butigan
Nedavno donesen Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu trebao bi pomoći u procesu traženja