Svijet
NAPETOSTI U PERZIJSKOM ZALJEVU

Upozorenje SAD-u zbog zapljene iranskog tankera
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Iran je upozorio SAD da odustane od svakog novog pokušaja zapljene iranskoga naftnog tankera na otvorenom moru nakon što napusti Gibraltar, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova na državnoj televiziji u petak.


Iranski tanker plovi prema Grčkoj u ponedjeljak nakon što je napustio Gibraltar, pokazuju podatci plovidbe, nekoliko sati nakon što je taj britanski teritorij odbio američki zahtjev da zadrži brod. Upitan bi li SAD mogao obnoviti zahtjev za zapljenom nakon što je tanker isplovio iz Gibraltara, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi rekao je: "Takav potez ugrozio bi sigurnost brodova na otvorenom moru. Izdali smo upozorenje preko diplomatskih kanala, posebno švicarske ambasade", dodao je. Švicarska predstavlja američke interese u Iranu koji nema diplomatske odnose sa Sjedinjenim Amerikim Državama. Britanski marinci u srpnju su zaustavili tanker u Gibraltaru pod sumnjom da je prevozio naftu za Siriju, bliskog saveznika Irana, kršeći pritom europske sankcije. Blokada tankera izazvala je potom niz događaja koji su doveli do velikih napetosti prilikom prolaska stranih tankera kroz Perzijski zaljev.


Grace 1, koji je dobio novo ime Adrian Darya 1, napustio je sidrište u Gibraltaru oko 11 sati navečer prema lokalnom vremenu, no njegova iduća destinacija za sada nije poznata. Washington je pokušao zadržati Grace 1 na osnovi njegove navodne povezanosti s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom, koju SAD smatra terorističkom organizacijom.
Iran je opovrgnuo da je tanker prevozio naftu u Siriju. Blokada tankera u Gibraltaru izazvala je diplomatske razmirice koje su eskalirale prije dva tjedna kada je Iran u Perzijskom zaljevu blokirao tanker pod britanskom zastavom. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVO ŽARIŠTE U TEŠNJU

U BiH pandemija opet izmaknula kontroli

2

AMERIKA OŠTRO UPOZORILA SRBIJU UOČI IZBORA:

Ratni zločinci ne smiju se kandidirati

3

SLOVENSKA VLADA

U Sloveniji dvoje novooboljelih od Covida-19 u zadnja 24 sata