Novosti
OPORBA PODRŽALA LIJEČNIKE

Bernardić: Zdravstvenom sustavu prijeti kolaps
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u utorak kako ta stranka planom reforme želi građanima pružiti kvalitetnu zdravstvenu skrb, a medicinskom osoblju osigurati da im se plati svaki odrađeni sat, ocijenivši da je hrvatsko zdravstvo "tiho privatizirano" i "prijeti mu kolaps". Na konferenciji za novinare u središnjici stranke, na Iblerovu trgu, o problematici koja opterećuje zdravstveni sustav uz Bernardića su govorili i predsjednik SDP-ova Savjeta za zdravstvo Danko Vrdoljak, član Savjeta i jedan od kreatora programa za zdravstvo Josip Markić te glavni koordinator javnozdravstvene akcije "Prevencijom do zdravlja" Saša Srića. Hrvatsko je zdravstvo, zaključili su, u stanju koje prijeti kolapsom.

"Dugovi u zdravstvu porasli su do razine na kojoj nisu bili nikad prije i to stanje prijeti potpunim kolapsom zdravstvenog sustava. Zbog niskih plaća i neadekvatnih uvjeta rada, zdravstveni radnici napuštaju Hrvatsku", rekao je Bernardić.

Iznio je i podatak da u Hrvatskoj trenutačno nedostaje više od deset tisuća medicinskih sestara i tehničara, što dovodi do smanjenja odjela i kapaciteta bolnica. Spomenuo je i duge liste čekanja, zbog kojih se, ocjenjuje, događa "tiha privatizacija" zdravstvenog sustava, jer su građani prisiljeni zdravstvene usluge tražiti u privatnim klinikama. Podsjetio je da je SDP prije manje od godinu dana prezentirao svoj plan reforme zdravstva, koji bi, kako smatraju, doveo do samoodrživosti sektora. Upitan o najavljenom štrajku liječnika, Bernardić je rekao da je on opravdan. "Ne želimo vjerovati da je ova najava povećanja plaća samo lažno obećanje Vlade, koje služi za kupovanje vremena zbog najavljenog argumentiranog štrajka medicinskih radnika", dodao je. H
Možda ste propustili...

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"