Novosti
OD 1. KOLOVOZA TREBALO BI IĆI POVEĆANJE OD 3 POSTO, A 4 POSTO OD 1. LISTOPADA

Sindikati zdravstva ne odustaju od zahtjeva za veću plaću
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.

Uoči sastanka s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak da sindikati ne odustaju od povećanja plaća koje je dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora, inače će pokrenuti sindikalne akcije.


"Želimo dobiti ono što smo parafirali - povećanje plaća za tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja, što godišnje iznosi oko 400 milijuna kuna", rekao je Topolnjak Hini.


Očekuje da će sindikalni predstavnici s Kujundžićem u utorak nastaviti razgovarati sa startnih pozicija na kojima su pregovori prekinuti, prema kojima je 3-postotno povećanje trebalo ići od 1. kolovoza, a 4-postotno od 1. listopada ove godine.


"Ako Vlada to ne prihvati i bude držala figu u džepu, naši zahtjevi bit će veći. Očekujemo da se Kujundžić izjasni o stavu Vlade i o tome što možemo očekivati. Tražimo da pregovori idu bržim tempom kako bismo ih završili do 15. rujna, a ako se to ne dogodi, naša tijela odlučit će o pokretanju sindikalnih akcija", kaže Topolnjak.


Predsjednica Glavnog vijeća Samostalnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara Anica Prašnjak očekuje da u Ministarstvu zdravstva sindikati dobiju definitivan odgovor što je Vlada odlučila napraviti kako bi se prepoznale potrebe zaposlenih u zdravstvu, ponajviše medicinskih sestara i liječnika, koji su vrlo tražena roba na europskim tržištu.


"Ono što se više traži ima i višu cijenu, a u ovom su trenutku najtraženije medicinske sestre. Treba zadržati naše ljude, a da bi to bilo moguće, nužno je podizanje cijene rada", poručuje Prašnjak.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavljuje da će sindikate zamoliti za strpljenje, da pričekaju 15-20 dana, dok Ministarstvo financija ne napravi izračune i Vlada o tome ne postigne suglasje. Uvjeren je da će Vlada odluku o povećanju plaća u zdravstvu donijeti u idućih mjesec dana.


Ističe kako je povećanje plaća zaposlenima u zdravstvu za 3 + 4 posto "minimum minimuma" koji treba prihvatiti kako bi se liječnike i medicinske sestre zadržalo u Hrvatskoj te je zahvalan što sindikati nisu štrajkali tijekom turističke sezone.


U Ministarstvu zdravstva potpisano je 31. srpnja produženje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata, no Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća za 72.000 radnika u sustavu, nego je najavila nastavak pregovora.
U pregovorima s Ministarstvom sudjelovali su Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske te predstavnica Hrvatske liječničke komore, ali bez prava potpisivanja ugovora. H
Milan Kujundžić

ministar zdravstva

Povećanje plaća zaposlenima u zdravstvu za 3 + 4 posto je "minimum minimuma" koji treba prihvatiti kako bi se liječnike i medicinske sestre zadržalo u Hrvatskoj.
Slovenci prosvjeduju
Sindikat slovenskih umirovljenika u ponedjeljak je prosvjedovao protiv velikog povećanja premija za dopunsko zdravstveno osiguranje, koje osiguravatelji tumače povećanim opsegom i cijenama zdravstvenih usluga, optužujući osiguravatelje za "kartelni dogovor" koji može ugroziti veliku populaciju onih s malim mirovinama.

Premija osiguranja od 1. rujna drugi put ove godine povećava se za još oko 7,5 posto, na mjesečne iznose u rasponu od 35 do 36 eura.