Ekonomija
GRUPACIJA PČELARSTVA HGK-A

Traže niži PDV i uređenje tržišta pčelinjih proizvoda
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Nova predsjednica Grupacije pčelarstva Hrvatske gospodarske komore Renata Varžak najavila je bolju suradnju tvrtki iz branše s institucijama kako bi se uredilo tržište pčelinjih proizvoda i poručila kako će nastaviti lobirati za smanjenje PDV-a na pčelinje proizvode.
- Namjera mi je da Grupacija bude prepoznata kao ravnopravan i ozbiljan partner Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskom pčelarskom savezu, a ne da budemo na marginama. Mi zastupamo 85 posto legalnog tržišta pčelinjih proizvoda, zapošljavamo, plaćamo poreze i doprinose, ulažemo u razvoj i inovacije i zato želimo da se naš glas čuje i uvažava - istaknula je Varžak, inače diplomirana agronomkinja i vlasnica tvrtke "Varžak med‘‘, s 15 godina iskustva u branši.
Iako su pri Ministarstvu poljoprivrede evidentirana 23 odobrena subjekta u poslovanju s medom, većina njih nije se uključila u rad Grupacije, a Varžak upravo to želi promijeniti. "Želim potaknuti tvrtke da pristupe koordinaciji i svojim aktivnim radom pridonesu rješavanju zajedničkih problema i razvoju cjelokupne branše‘‘, poručuje. Kao jedan od problema sektora ističe crno tržište i visoku stopu PDV-a koja naše tvrtke čini nekonkurentnima. - Pitanje crnog tržišta moramo rješavati u suradnji s Ministarstvom financija i poljoprivrede, carinom i Državnim inspektoratom. Taj problem nije nastao preko noći pa se preko noći neće niti riješiti, ali možemo svojom aktivnom politikom navesti institucije da poslušaju što im imamo reći i prihvate naše sugestije i prijedloge. Što se PDV-a tiče, u EU-u samo mi i Mađarska imamo osnovnu stopu PDV-a na pčelinje proizvode, a u ostalim se državama ona kreće od 5 do 10 posto. Smanjenje te stope podiglo bi konkurentnost naših tvrtki i suzbilo crno tržište - pojasnila je Varžak uz napomenu kako je to još jedno od važnijih otvorenih pitanja i revizija trenutnih odredbi Pravilnika vezanih uz obvezu registracije objekata za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda.
Prema podatcima iz prijedloga nacionalnog pčelarskog programa, ukupna proizvodnja meda u 2018. procjenjuje se na 7440 tona, što je smanjenje u odnosu prema godini prije, kada je iznosila 8128 tona. Zabrinjava i trend pada izvoza, odnosno rasta uvoza meda. U 2016. hrvatski su pčelari izvezli 506 tona meda, 2017. godine izvoz je smanjen na oko 470 tona, a u prvih jedanaest mjeseci prošle godine izvezeno je 397 tona meda.
U istom razdoblju prošle godine (od 1. do 11. mjeseca) uvoz je iznosio 1883 tone, čime je već premašen ukupan uvoz iz 2017. godine, koji je iznosio oko 1589 tona. Z.Rupčić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ULAGANJE U MODERNIZACIJU

Na Pluk-O-Traku jedan berač vrijedi za dvojicu

2

KERAMIKA MODUS I DALJE BEZ PROIZVODNJE

Uprava: Poduzimaju se razumne mjere

3

UBRZANA DIGITALIZACIJA PODUZEĆA

Kibernetičkoj industriji nedostaje stručnjaka