Autoglas
GOODYEAR SAVJETUJE

Uz pravilnu upotrebu guma do sigurne vožnje
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Pri nepravilnoj upotrebi guma, gumena se mješavina može vrlo brzo istrošiti

Gume su sastavni dio svakoga vozila i njegov su jedini kontakt s podlogom. Pravilnim izborom i upotrebom guma pobrinut ćemo se za svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Budući da se kod nepravilne upotrebe guma gumena mješavina može brzo istrošiti, Goodyearovi stručnjaci savjetuju kako pravilno postupati s gumama da vam na cesti omoguće sigurnu vožnju i istodobno postignu dug životni vijek. Zagreb, 13. kolovoza 2019. – Za omogućivanje sigurne vožnje u svim uvjetima izuzetno je važna dubina profila guma. On po zakonu mora iznositi najmanje 1,6 milimetara, a preporučuje se da gumu zamijenite kada se dubina spusti ispod 3 milimetra. U protivnom će guma imati lošije prianjanje, dulji zaustavni put, a postojat će i veća opasnost od akvaplaninga. Stoga redovito pratite dubinu na indikatorima, odnosno izbočenjima u glavnim žljebovima na profilu guma. Približno svaka dva tjedna treba provjeriti tlak zraka u gumi koji uvijek mora udovoljavati propisima proizvođača vozila. Prenizak zračni tlak uzrokuje pregrijavanje guma i veću potrošnju goriva, a previsok tlak povećava osjetljivost na prepreke na cesti i smanjuje udobnost u vožnji. U oba slučaja gume se brže i nepravilnije troše. Redovito provjeravajte tlak i u rezervnoj gumi, a prestaru gumu obavezno zamijenite.

Ujedno obratite pozornost i na poziciju guma i povremeno ih »rotirajte«, dakle mijenjajte njihov položaj između obje osovine. Radi osiguravanja veće stabilnosti stražnjega dijela vozila slabije gume namjestite na prednju osovinu. Kakve gume odabrati? Ljetne i zimske gume namjenski su prilagođene za vožnju u određenim uvjetima. Bez obzira na broj prevoženih kilometara ljeti ne smijete upotrebljavati zimske gume. One se naime kod viših temperatura brže troše i omogućuju slabije prianjanje, što znatno utječe na dužinu zaustavnog puta. Zbog pregrijavanja se pogoršavaju svojstva gumene mješavine i oštećuju lamele na gaznom sloju, a zbog većeg otpora kotrljanja povećava se i potrošnja goriva. Isto tako ne kupujte rabljene gume, čak i kad na prvi pogled izgledaju besprijekorno, jer ne poznajete njihovu prošlost i eventualna oštećenja u unutarnjoj konstrukciji.
Pripremio: Milan Bugarić
Kako pravilno skladištiti gume?


Za postizanje dužega životnog vijeka guma ključno je pravilno skladištenje. Goodyearovi stručnjaci savjetuju da gume čuvate na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Gume s naplatcima objesite na nosače ili ih složite jednu na drugu (najviše četiri gume), a gume bez naplataka čuvajte usporedno u okomitom položaju.
Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku