Kultura
WALDINGERIONICE SU VIŠE OD RADIONICA ZA DJECU

Marijana Fumić: Što je ljepše od umjetnosti subotom ujutro natašte?
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Ljeti još jednom prođu motive i likovne tehnike koje su prethodno svladali, opuštenije i zabavnije

Kao pilot-program namijenjen djeci, Gradske su galerije Osijek 14. svibnja 2016. započele Waldingerionicu, čiji je cilj potaknuti djecu i mlade na aktivnije uključivanje u kulturne programe grada, stvoriti naviku posjećivanja muzeja i galerija - kao mjesta na kojima će se osjećati ugodno. Mjesta koje ne će samo organizirano "obilaziti", nego će u njima "boraviti". Želja je organizatora potaknuti njihovu kreativnost u umjetničkom izražavanju i naučiti ih nečemu novom o likovnoj umjetnosti te gradu u kojemu odrastaju, a sve u svrhu što kvalitetnijeg i raznovrsnijeg provođenja slobodnog vremena. Prva Waldingerionica (a i sve sljedeće te godine) održana je pod nazivom Izložba u mome gradu, moj grad u izložbi.


Kroz 2016. vezali su teme, motive, tehnike i materijale s izložbama umjetnika koji su izlagali u Galeriji Waldinger. Tema spomenici bila je vezana uz izložbu Igora Grubića i njegov rad Spomenik, tema sjećanja i snovi - uz izložbu posvećenu 25. obljetnici Domovinskog rata, fotokolažiranje uz izložbu Antuna Motike, boja-neboja uz izložbu Roberta Fišera Monokromija, uz izložbu Pioniri europskog lutkarstva – Lutkokaz 2016. izrađivali su lutke (marionete) od kartonskih rola, špage i plastičnih čepova. Te lutke su, prema priči Marijane Fumić, oživjele u predstavi Velika božićna avantura maloga Medenjaka koju su izvela djeca - autori lutaka.

Filmovi, lutke

- I u 2017. nastavili smo s programom radionica uz izložbe Jelene Jureša (nastalo je pregršt animiranih filmova), Ljiljane Mihaljević (pokušali smo hranu iskoristiti kao sredstvo umjetničkog stvaranja). Izložba Repozitorij Jelene Kovačević, Ines Matijević Cakić i Maje Rožman, otvorena uz Festival znanosti, temom VRIJEME otvorila nam je mogućnost upoznavanja djece s poviješću umjetnosti od nastanka svijeta do danas. Tako su bile organizirane radionice poput Slikajmo prstima kao špiljski ljudi, Dopisujmo se na hijeroglifskom, Mozaik kao da je rimski, Izradi svoj obiteljski grb, zastavu, štit i mač kao srednjovjekovni vitez, Mrtva priroda vs. portret, Produkt dizajn. Uz ovu smo izložbu i započeli suradnju s osnovnim školama. Pridružili su nam se prvi i drugi razredi OŠ Frana Krste Frankopana i Franje Krežme, a suradnja se nastavila i 2018. i 2019. - doznajemo od Marijane Fumić, voditeljice programskih aktivnosti Gradskih galerija Osijek.


Uz izložbu Renate Poljak Partenza polaznici radionica upoznali su se s fotografijom, a uz Zlatka Pricu sa štafelajnim slikarstvom.


- Kako radimo s djecom svake subote, tako i tijekom ljetnih školskih praznika održavamo radionice, još jednom prođemo sve motive i likovne tehnike koje smo prethodno svladali, ali još opuštenije i zabavnije - dodaje Fumić.


Početkom školske godine vraćaju se inspiraciji postavljenim izložbama, a u prosincu izrađuju lutke i pripremaju godišnju izložbu i božićnu predstavu. Druga predstava na dramski tekst Marijane Fumić Božićni darovi su dobili noge održana je 30. prosinca 2017., a djeca su sama izradila lutke-zijevalice od čarapa.


Prva Waldingerionica u 2018. bila je vezana uz izložbu osječkog grafičara Marija Čaušića Skice. Bavili su se skicama, a nakon toga i grafičkim tehnikama - monotipija i karton-tisak. Za reklamu i antireklamu inspirirala ih je izložba Damira Žižića i Kristiana Kožula Amazing Moments, koja problematizira potrošačko društvo. Uz izložbu Kozmički prolaz Kristine Ćavar, "inspirirani" nebom svladavali su tehnike tuša, laviranog tuša, gvaša, kolaža te razne kombinirane tehnike.


- Uz skupnu izložbu Samoupravne interesne zajednice iz Rijeke bacili smo se na izradu vlastitih zastava, slikanje akrilnim bojama na velikim komadima žutice. Svako je dijete izradilo i logo Waldingerionice, aplicirali smo ih na majice koje se s ponosom nose po gradu! Djeca su se upoznala i s ilustracijom – na odabranu basnu izradila su vlastitu slikovnicu.


Inspirirani radom Viktorije Križanović iz Osijeka slikali smo slušajući glazbu, a poneseni predimenzioniranim jajima od kaširanog papira (rad Eve Herceg) i sami smo pokušali kaširati papir te crtati na njemu - prepuna je primjera Marijana Fumić, pod čijim se budnim okom i uz vještu ruku sve radionice održavaju.


Dotaknuli su se i Horizonta očekivanja Tine Gverović i Marka Tadića, izložbe koja je predstavljala Hrvatsku na 57. međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia. "Odgovorili" su im na svoj način - oslikavanjem velikih platana i izradom minijaturnih objekata od drvenih štapića za grlo. Uz izložbe Marka Meštrovića i Lale Raščić započeli su velike planove za snimanje najprije dokumentarnog filma o radu Waldingerionica, a zatim i kratkog igranog filma-potjere za koji je već nastao i scenarij i story bord, a realizirat će ga tijekom 2020.


Osnovna ideja programa likovnih radionica i edukativnih igraonica jest pronaći inspiraciju (motiv) u trenutno postavljenoj izložbi i povezati ju s vlastitim gradom, vremenom kojemu pripadamo i prostorom koji nas okružuje. Program je namijenjen najmlađima, djeci od šest do 12 godina pa su teme, tehnike, razgovori i igre prilagođeni njihovoj dobi.


- Novina iz 2018., a koju nastavljamo i tijekom 2019. jest da - kako su naša otvorenja petkom - umjetnici koji izlažu u redovitom izložbenom programu Galerije Waldinger, u subotu ujutro dolaze na radionice i s djecom i našim kustosom izložbe pogledaju novopostavljenu izložbu te zajednički rade na temi inspiriranoj trenutnim postavom. Tako djeca imaju priliku upoznati autora, kustosa i s njima pronaći inspiraciju za svoja djela, doći do zajedničke teme ili, pak, samo reći što misle i što vide u postavljenoj izložbi, jer djeca su, kao što znamo, najiskreniji kritičari, pa i oni – likovni - komentira Marijana Fumić.
Produženi boravak

Radionice se održavaju kontinuirano, svake subote kroz godinu od 10.30 do 12.30. Petnaestak djece dolazi kontinuirano od početka programa, a ostali povremeno. Kroz dosadašnji ciklus radionica prošlo je više od stotinu mališana, a imali su i nekoliko posjeta drugih razreda osnovne škole. Radionice za osnovnoškolce organiziraju prema dogovoru s učiteljicama i preko radnog tjedna. Radionice su nastale na inicijativu i prema konceptu Marijane Fumić, akademske dramaturginje i voditeljice programskih aktivnosti Gradskih galerija Osijek, koja aktivno sudjeluje u radu radionica. Program vode stručni suradnici: akademski obrazovani umjetnici Dajana Ososlija, Dražen Budimir, Josip Brandis, Saša Došen, povjesničari umjetnosti Branka Benčić, Igor Loinjak, profesori hrvatskog i povijesti i predškolskog odgoja Inga Tomić i Ivana Vukasović te magistra kulturologije Sara Miličević.


Kako se ovaj pilot-projekt pokazao iznimno uspješnim, Gradske galerije Osijek odlučile su ga uvrstiti u svoj redoviti program i provoditi kontinuirano, a da je tomu tako svjedoči i podrška Ministarstva kulture na natječaju 2017./2018. kroz program Razvoj publike.


- Iako naše radionice nisu vezane uz Osječko ljeto kulture, već 2016. pridružili smo se ovoj manifestaciji te je Waldingerionica održana uz izložbu Antuna Motike Fotokolaži. Djeca su intervenirala na fotografije poznatih osječkih veduta (glavni trg, osječki parkovi, secesijska avenija, Trg slobode…) fotokolažirajući, odnosno dodajući ono što, prema njihovu mišljenju, na tim mjestima nedostaje. Tako je na glavnom osječkom trgu osvanuo bazen, tramvaji su počeli voziti ulicama gdje uopće nema pruge… Izrađivala su se i smiješna lica, inspirirana Motikinim radovima, pri čemu su lijepili u jednu kompoziciju različite kombinacije očiju, ušiju, nosova, usta i obrva, a na kraju izradili su i novu, izmaštanu osječku ulicu iz budućnosti - na kartonskoj podlozi, dugoj više od deset metara, tehnikom kolaža, s 3D drvoredom, ljudima, automobilima, prometnim znakovima - inspirirani Motikinom slikom Futuropolis - ponosno ističe Fumić dodajući da su ove godine na OLJK-u dva mjeseca posvetili velikanu hrvatske skulpture Ivanu Kožariću, čija je izložba otvorena 4. srpnja u Waldingeru) i bavili se skulpturom.


- Posebnost naših radionica je u tom što doslovce radimo s djecom svake subote, tijekom cijele godine. Oni borave u galeriji, stvaraju i slobodno se kreću među umjetninama, promatraju ih, dotiču, "upijaju" i ta će im navika bivanja u galeriji, vjerujemo, ostati u trajnom sjećanju. Druga zanimljivost je da sudjeluju u stvaranju vlastitih izložbi - od stvaranja izložaka, postavljanja izložbe pa sve do izrade plakata - smatra Fumić.


Sad su već u fazi gdje je svako dijete sebi izradilo šalicu iz koje pije, "ukrasilo" stolac na kojemu sjedi i oslikalo "radnu" majicu u kojoj stvara. Zapravo, uz uobičajene likovne tehnike i materijale, u rad su uveli i potpuno neočekivane materijale, a puno i recikliraju.


- Drukčiji smo i po tome što se ne bavimo samo likovnom umjetnošću, nego smo se dotaknuli i dramske i ove ćemo zime napraviti četvrtu zajedničku predstavu. Da ne bi sve bilo ozbiljno, redovito imamo partyje - za Noć vještica, Božić, a njima najdraži je proslava rođendana naših radionica. Tako smo u svibnju ove godine na dvorišnoj zabavi obilježili već treći! - zadovoljna je voditeljica.
- Planovi za budućnost su veliki. Voljeli bismo da se i osnovne škole uključe više, da ne ovisi sve samo o roditeljima i pojedinim učiteljicama. Otvoreni smo za organizirane dolaske i tijekom tjedna. Reakcije djece su odlične, što potvrđuju naši stalni polaznici, koji dolaze već tri godine, a znamo i sami kako je dječje zanimanje teško zadržati na nekoj aktivnosti tako dugo. Djeca su iskrena i izravna i sigurno nam se ne bi vraćala iz tjedna u tjedan da im nije odlično kod nas. Hvala i roditeljima koji imaju volje i vremena voziti ih svake subote do Tvrđe. Uzdamo se u njih da će tako i nastaviti, jer što je ljepše od umjetnosti, subotom ujutro natašte?! - dodaje kroz smiješak Marijana Fumić.


Narcisa Vekić
2016.
STARTALI SU KAO PILOT-PROJEKT
Blato i snijeg
Ove se godine bavimo svijetom, no moramo se prvo upoznati sa svojom regijom i zemljom. Za to nam je od velike pomoći bila izložba osječkog slikara Josipa Alebića, čija su nas beskonačna slavonska bespuća nadahnula za izradu boja od slavonskog blata i snijega. Tema Zemlja vratila nas je korak unatrag pa smo zakopali do kamenoga doba i lagano se kroz godinu krećemo do današnjice - kroz povijest umjetnosti, teme, motive i tehnike.
15

djece dolazi svake subote na radionice, od kojih su mnoga redovita od početka održavanja
100

mališana prošlo je kroz dosadašnji ciklus radionica, ističe voditeljica Marijana Fumić
Kreativnost
Demistificirali smo galeriju kao mjesto u kojemu se događa samo prava umjetnost namijenjena uskom krugu posjetitelja i pretvorili ju u mjesto produženog boravka, mjesto nastanka vlastite, a ne tek promatranja tuđe kreativnosti; mjesto edukativnih sadržaja, ali i mjesto u kojemu se možeš i poigrati, ali isključivo igračkama koje smo sami izradili. Sudjelovanje je besplatno, a sav materijal za dječje kreacije osigurava GGO.
Možda ste propustili...

60. ROĐENDANA KREMPUHA

“Pljuska” o padu vlade

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića