Kultura
14. SUMMIT ODRŽAN U NEPALU

Svjetski summit medija za mlade dogodine u Karlovcu
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.
Četrnaesti po redu Svjetski summit medija za mlade koji se održao u Pokhari, Nepalu službeno je završio projekcijom sedam filmova produciranih tijekom 16 dana. Sudjelovaoje 61 predstavnik iz 22 svjetske zemlje pod motom Youth + Media = Champions for a Sustainable, Peaceful World. S deklaracijama delegata i nacrtima za održavanje radionica, ovi će filmovi biti prikazivani u školama, sveučilištima, knjižnicama, institucijama, organizacijama i društvenim zajednicama diljem svijeta. “Ako želite unaprijediti svijet, znajte da morate i sami biti mediji, naučiti njihov jezik i koristiti ga”, poručila je Birgitta Olsson, predsjednica Savjetodavnog odbora IYMS-a. “Svake smo se godine vraćali svojim domovima sa silnom energijom i radošću svih delegata Summita. Stoga i dalje vjerujemo da možemo oblikovati budućnost čovječanstva prema boljem smjeru.”


Ove je godine Summit hrabro i ambiciozno pokrenuo nove suradnje i povećao nastojanja i dosege, udružujući se s Odborom za razvoj filma u Nepalu, Turističkom zajednicom Nepala te mnogim organizacijama Ujedinjenih naroda poput UNICEF-a, UNDP, UNFPA, UNRCPD, UNESCO i UN Women. Tako je osim sedam kratkih filmova ove godine produciran i dvadesetominutni kratki film “Pari iz Pokhare” pod vodstvom mladog filmaša Babara Alija iz Pakistana čiji je grubi šnit prikazan na ceremoniji zatvaranja.


Jane E. Lawson, koordinatorica obrazovanja za mir i razoružanje iz UNRCPD Azije i Pacifika iznimno je pohvalila sve sudionike i njihov ovogodišnji rad. “Ovogodišnja suradnja s UNRCPD-jem kulminirat će na Međunarodni dan mladih, 12. kolovoza kada ćemo sve filmove prikazati i zajedno s projekcijama održati radionice diljem svijeta”.


“Na našem putu prema uspjehu, moramo imati na umu izreku da našem planetu ne treba još više uspješnih ljudi. Našem planetu silno nedostaje više mirotvoraca, dobrotvora, iscjelitelja, pripovjedača svih vrsta, a pogotovo mladih” ovim je povodom izjavio Antonio Britvar, predsjednik Odbora mladeži IYMS-a. Zajedno s Rebekom Čuljak, najavio je sljedeći po redu, 15. Summit u Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. “Ove smo godine osvojili grad jezera (Pokharu), a sljedeće godine zajedno osvajamo grad četiriju rijeka (Karlovac) i državu tisuću otoka!”.


Uključivanjem djece i mladih iz kino klubova i filmskih družina u događanja ovakvog tipa Hrvatsku se dodatno pozicionira i na svjetsku kartu stvaralaštva djece i mladeži. Ima li ičeg ljepšeg od stvaranja u međunarodnom okruženju i komuniciranja sa svojim europskim i svjetskim vršnjacima? Filmska umjetnost i medijsko opismenjivanje općenito streme timskom radu i idealno su okruženje za savladavanje svih kulturoloških prepreka te implementaciju direktnih i indirektnih već stečenih znanja i iskustava. Uz povezivanje naših mladih talenata s vršnjacima iz različitih dijelova svijeta, izuzetno je važna i aktivna uloga hrvatskih predstavnika koja utječe na pozicioniranje hrvatskog stvaralaštva mladih u svjetskim okvirima.


Domaćinstvo IYMS 2020. godine dodatno je zaokružilo dugogodišnju suradnju HFS-a i IYMS-a. (Izvor: Hrvatski filmski savez) N.Vek.
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike