Kultura
"SJEĆANJE NA BUDUĆNOST" PREMIJERNO NA 70. IGRAMA

Mogu li i kako Igre odgovoriti izazovima sadašnjice?
Objavljeno 20. kolovoza, 2019.
Nakon srpanjske projekcije prvog dijela dokumentarnog filma Grad od Igara, Igre od Grada scenarista Vedrana Benića i redatelja Lukše Benića, ostvarenog u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatske radiotelevizije, uslijedile su i dvije premijerne projekcije drugog dijela podnaslova Sjećanje na budućnost u Ljetnom kinu Jadran.


Drugi dio podnaslova Sjećanje na budućnost ponajbolje opisuju Orsatove riječi iz prvog dijela Vojnovićeve Dubrovačke trilogije: "Dubrovnik plovi!... Dubrovnik opet ište pustu hrid da skrije Slobodu. Kažite nam je, oblaci!" Od bogate povijesti živjeti se ne može, a u teatru odgovore treba dati sada i ovdje, pa autor Vedran Benić u ovom drugom dijelu dokumentarnog filma sa svojim sugovornicima traži odgovore na pitanja: Mogu li i kako Igre odgovoriti izazovima sadašnjice? Postoji li i gdje je nova teatarska pusta hrid na kojoj bi Igre sakrile svoju slobodu za narednih sedamdeset godina? Kroz razmišljanja relevantnih sugovornika drugi dio, dakle, traga za odgovorom ili makar dijelom odgovora na jednostavno, ali ključno pitanje – kako dalje?

Prvi dio naziva Prvih sedam desetljeća premijerno je prikazan na Igrama 14. srpnja, a zbog iznimnog interesa publike, film je imao i dvije projekcije istu večer, a odmah potom prikazan je i na Hrvatskoj televiziji. Scenarist oba dijela filma je Vedran Benić, snimatelj i montažer Dominik Miljak, a redatelj Lukša Benić. N.Vek.
Možda ste propustili...

OTKRIĆA HRVATSKE GLAZBE U CIKLUSU SFUMATO

Na programu rapsodije Hatzea, Ronjgova i Pozajića

IZLOŽBA VLADE MARTEKA U LJUBLJANI

Opsesivna analiza jezika i uloge umjetnosti

"NADOHVAT" ENE KATARINE HALER

Rukopis bez politizacije i patetike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana