Regija
TIJEKOM LJETA U VUKOVARU 17 VOLONTERA

Talijanka želi živjeti
u gradu na Dunavu
Objavljeno 18. kolovoza, 2019.
VUKOVAR - Mirovna grupa mladih Dunav iz Vukovara provodi istodobno čak tri projekta Europskih snaga solidarnosti, u čiju je realizaciju uključeno 17 volontera iz 10 zemalja.


Riječ je o projektu Vukovarske ljetne vibre, u okviru kojega 12 volontera provodi edukativne, društvene i sportske aktivnosti za djecu i mlade. Organizirali su IT kamp, učenje engleskog i španjolskog jezika, sviranje bubnjeva i perkusija te niz kreativnih i zabavnih aktivnosti na dječjim igralištima i Vukovarskoj adi. U program Mladi za mlade uključeno je troje volontera na dugoročnoj službi koji organiziraju književne večeri, aktivni su u produženom boravku za djecu te glazbenim i plesnim radionicama i organiziranju festivala. Naziv trećega programa je Mladi za stare, a na njegovoj su provedbi angažirane dvije volonterke iz Austrije, koje pomažu u kući starijim i nemoćnim osobama. Važan dio toga projekta je i socijalizacija krajnjih korisnika.


Scilla D‘Innocenzio, djevojka iz talijanskog grada Torina, nakon dva mjeseca boravka u Vukovaru toliko se vezala uz taj grad da želi trajnije ostati u njemu.


- Po struci sam glazbenica, bubnjarica, a diplomirala sam kao profesor glazbenog odgoja. U Torinu mi je teško bilo s tim zvanjem doći do stalnog posla, pa mi se volontiranje u Vukovaru pokazalo kao idealna prilika za stjecanje novih znanja. Vidjela sam i mogućnost za novo iskustvo, prijavila se za projekt i ubrzo nakon dolaska sve je sjelo na svoje mjesto - rekla je, dodavši kako je oduševljena načinom na koji su Vukovarci prihvatili volontere iz Europe. Naglasila je kako je zbog odličnih dojmova iznimno motivirana nešto trajnije učiniti za Vukovar, pa bi, ako uspije doći do posla, rado u Vukovaru ostala i nakon završetka projekta.


Abel Latorre Serna, volonter iz Španjolske, zahvalio je MGM-u Dunav što mu je pružio priliku da sudjelovanjem u projektu učini nešto za zajednicu u suradnji s djecom Vukovara.


- Ulažemo dio svoga bića, ali puno više dobivamo i vjerujem kako je svima nama koji trenutačno volontiramo u Vukovaru ovo specifičan dio životnog iskustva, za neke možda čak i najbolji do sada - poručio je mladi Španjolac.


Mirovna grupa mladih Dunav već godinama realizira niz projekata u koje su uključeni ne samo mladi sa šireg vukovarskog područja nego i njihovi vršnjaci iz različitih dijelova Europe. Jedan od volontera koji predstavlja domaće snage je Igor Nedić, koji je istaknuo kako je i prije sudjelovao na projektima kao volonter, a s tom praksom ne namjerava prestati.


- Upoznao sam ljude iz različitih zemalja i u komunikaciji s njima mogu koristiti i usavršavati engleski jezik.
Imamo aktivnosti s djecom i mladima, što je odlično za nekoga tko se obrazovao za nastavnika, pa mogu iskoristiti znanja u radu s njima, ali i naučiti nešto novo - poručio je Nedić. D. Korpoš
Volonteri provode brojne programe s djecom i mladima, ali i pomažu u kući starim i nemoćnim Vukovarcima
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike