Regija
POSTAVLJANJE ORGULJA U LOVASU

Orgulje su iz 1907., u crkvi i vraćena zvona
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.
Lovaska crkva, stara oko 250 godina, srušena u okupaciji 1991., kamen temeljac blagoslovio je sv. otac Ivan Pavao II
LOVAS - Župljani župe sv. Mihaela arkanđela počeli su na obljetnicu Oluje 5. kolovoza, sa zahtjevnim projektom u crkvi - postavljanjem orgulja. One dolaze iz crkve u Ilači, gdje ih je u ratu 1991. godine uništio agresor, pa je samo njihov vanjski dio ostao donekle funkcionalan. Braća Franjo i Pero Moric, orguljarski majstori iz Ilače, odnijeli su ih u radionicu, nabavili potrebne dijelove i pristupili restauraciji. Orgulje su u svom prvotnom obliku nabavljene 1907. godine za Župu Ilača. Joseph Brandl ih je izradio u Mariboru, a u ilačkoj su župnoj crkvi služile sve do Domovinskog rata. Za vrijeme župničke službe vlč. Željka Grigića, slovenska župa Starše odlučila je pokloniti svoje stare Brandlove orgulje Župi sv. Mihaela arkanđela. Orgulje su nažalost bile prevelike za kor župne crkve pa je donesena odluka da se te orgulje poklone Župi sv. Mateja u Tovarniku.- Tovarničke orgulje jedno su vrijeme svirale u lovaskoj crkvi, ali su se pokazale jednako neodgovarajućima te su nakon nekog vremena korištenja i one bile odnesene u župu Sv. Martina u Bučićima pokraj Travnika u Bosni i Hercegovini. Bivše ilačke orgulje dovoljno su pogodnima za crkveni prostor u Lovasu i pristupilo se njihovu postavljanju - kažu u Lovasu, gdje je župnik vlč. Marin Putilin. Prethodile su postavljanju brojne radnje - donošenje svih sastavnica, uklanjanje segmenta ukrasnog zida na koru, bojanje i podizanje mehaničkog dijela pomoću užeta i vatrogasnih ljestvi. Na dosadašnjoj potpori iz župe izrečena je zahvala općinskoj upravi na angažmanu oko omogućavanja tog povijesnog događaja za selo, zadruzi PZ Lovas, koja je omogućila prijevoz dijelova, i mnogim lovaskim obiteljima.

U Lovasu se do agresije nalazila župna crkva sv. Mihaela arkanđela, stara oko 250 godina, a uz crkvu bio je i župni dvor. Crkva je doživjela sudbinu mjesta - nekoliko puta je raketirana i granatirana, a upadom okupatora u jesen 1991. je zapaljena i uništena do temelja. Na mjesnom groblju u Lovasu nalazi se kapelica sv. Florijana, koja je također devastirana za vrijeme rata.

- U kapelici su mučeni i ubijani Hrvati iz Lovasa. Danas je obnovljena. Pomoć u obnovi dala je obitelj Haring i Udruga Lovaskih Nijemaca iz Njemačke. Na ulazima u selo i u selu ponovo su postavljeni križevi. Nakon pregovora 19. srpnja 2001. vraćena su tri zvona crkve sv. Mihaela iz SRJ-a, koja su bila ukradena u studenom 1991. godine - zapisano je u kronici vjerskog života Općine.

Radovi na gradnji nove crkve u Lovasu počeli su 19. ožujka 2003., a s obzirom na to da je srušena crkva bila spomenik nulte kategorije, gradnja je morala udovoljiti zahtjevima konzervatorske i restauratorske struke. Projektnu dokumentaciju financiralo je Ministarstvo kulture, a gradnju Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo. Vrijednost je bila oko tri milijuna kuna. U rujnu 2005. godine crkvu je posvetio tadašnji đakovački i srijemski biskup mons. dr. Marin Srakić.
Sanja Butigan
PAPA IVAN PAVAO II BLAGOSLOVIO KAMEN
Kamen temeljac za lovasku crkvu blagoslovio je 7. lipnja 2003. godine sv. otac Ivan Pavao II na misnom slavlju u Osijeku, a tada se zvonilo iz svih zvona, iz crkve sv. Mihovila iz Lovasa, koje je agresor odnio 1991. u Srbiju, odakle su deset godina poslije vraćena u Lovas. Za vrijeme srpske agresije, točnije u godinama okupacije, u Lovasu je bila bespravno sagrađena pravoslavna crkva, kao i kapelica na srpskom groblju. Odlukom Vlade RH, crkva i kapelica su porušene. U selu Opatovac, koje je u sastavu Općine, uz katoličku, postoji i pravoslavna crkva.
Nakon dugotrajnog procesa pregovaranja 19. srpnja 2001. godine vraćena su tri zvona crkve svetog Mihaela iz tadašnje SRJ, a koja su bila ukradena u studenom 1991. godine, stoji zapisano u kronici vjerskog života Općine Lovas.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike