Mozaik
PROSLAVA 35 GODINA ALBUMA “DAS IST WALTER”

Zabranjeno pušenje u Splitu 18. pa u Zagrebu 19. listopada
Objavljeno 18. kolovoza, 2019.
Nakon dvije godine rock-institucija Zabranjeno pušenje vraća se u Split kako bi proslavila 35 godina od izlaska kultnog prvijenca "Das ist Walter". Veliki koncert na Gripama održat će se 18. listopada, dan prije zagrebačkog slavlja u Domu sportova. Debitantsko izdanje "Das ist Walter" iz 1984. i danas nosi težinu izuzetnog temelja koji je Zabranjeno pušenje instantno vinuo u zvijezde. Album je naziv dobio po filmu "Valter brani Sarajevo", a uvodna pjesma upravo je tema iz istoimenog filma. U početku izdan u maloj nakladi, na kraju je prodan u rekordnih 100.000 primjeraka, što je premašilo predviđanja početne naklade za čak 30 puta. Iste godine bend kreće na turneju od 60 koncerata po najvećim dvoranama u tadašnjoj Jugoslaviji te ubrzo postaje rock-atrakcija. U suradnji s mladim sarajevskim glumcima, članovi grupe u tom su razdoblju pokrenuli popularan humoristički show Top lista nadrealista, iz kojeg se paralelno razvijao artistički urbani pokret nazvan novi primitivizam. Bendove koji su djelovali u njemu krasila je istančana autoironija na jakom sarajevskom slengu te britko seciranje tadašnjeg socijalističkog društva i banalne svakodnevice, često kroz umjetničku formu malih priča. Pokret, kojim je zapravo jedan grad izlazio iz svoje kulturne čahure, nije bio po volji rigidnog režima, pa su članovi optuženi za vrijeđanje društvenog ustroja te prešutnim dogovorom medija i organizatora koncerata stavljeni na led. Značenje bunta benda tada su prepoznale omladinske organizacije i omladinski mediji, zbog čije je podrške nastavio nizati karijerne uspjehe.

Teme poput korupcije i iznuđivanja ("Abid"), izgubljene ljubavi ("Selena"), bunt protiv podjele uloga u svijetu ("Neću da budem Švabo") i danas su blistavi hitovi s prvijenca, gdje se svakako među najuspješnije klasike ubrajaju "Šeki‘s on the road again" i "Zenica blues". Prvijenac kao povod za najavljene velike koncerte još jednom će podsjetiti zašto je Zabranjeno pušenje jedan od omiljenih rock-bendova te koliko je upravo taj album bio ključan za sazrijevanje mnogih generacija, kako intelektualno tako i glazbeno. Uz presjek cjelokupne karijere i goste koji će biti najavljeni sljedećih mjesecima, Zabranjeno pušenje, u još boljoj formi nego ikad, prije priprema spektakl za pamćenje.

Early bird ulaznice mogu se nabaviti po cijeni od 65 kuna do 9. rujna. Nakon toga cijena ulaznice bit će 85, a na dan koncerta 100 kuna. T.K.
Možda ste propustili...

ISTRAŽIVANJE LIJEKA ZA KORONAVIRUS

Madonna donirala milijun dolara

PRVA U NIZU “NE DAJ SE, INES”

Šerbedžija recitira na Facebooku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AMPUTIRANO JOJ KRILO

Roda ozlijeđena u naletu
auta prevezena u Ruščicu

2

ROBERT FUNČIĆ SKLADATELJ I PRODUCENT OBJAVIO SVOJ PRVI SOLO ALBUM

Smatram da su me godine
pisanja za druge naučile
kako je priča najvažnija

3

OVE GODINE NEMA FESTIVALA

Otkazan i Nova Rock u Hrvatskom Gradišću