Kultura
PREDSTAVA POVODOM 600 GODINA ORLANDA

Publika svih naraštaja uživala u marionetskom svijetu vitezova
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.
Talijanska družina Figli d‘Arte Cuticchio pod vodstvom Mimma Cuticchia nastupila je s predstavom Bijesni Orlando na taraci tvrđave Revelin u sklopu popratnog programa Ključevi od Grada jubilarnih 70. igara, a povodom obilježavanja Orlandove godine. Brojna publika svih generacija na taraci tvrđave Revelin, imala je priliku vidjeti izvorni lutkarski svijet koji je nekada bio sastavni dio i duša talijanskih ulica. Voditelj družine Mimmo Cuticchio istaknuo je da mu je drago nakon dugo godina biti ponovno u Dubrovniku, a najmlađi su za kraj darovani razglednicama te su i sami mogli isprobati kako je to rukovati lutkama. Družina i Mimmo Cuticchio na Dubrovačkim ljetnim igrama su već nastupali i to 1982. na Bunićevoj poljani u sklopu Dana mladog teatra s predstavom Bitka Orlanda i Rinalda za lijepu Angelicu te 2004. s četiri različite predstave.


Bijesni Orlando ili Astolfovo putovanje na Mjesec ključna je epizoda u Bijesnom Orlandu Ludovica Ariosta, ali i u repertoraru Opere dei Pupi - lutkarskom kazalištu marioneta koje prikazuje srednjovjekovna književna djela. Tradicionalnoj publici ove umjetnosti jedan od najdražih naslova upravo je “Bijesni Orlando”, viteški ep o čudnovatim avanturama francuskih paladina u kojem su suprotstavljeni Mauri i kršćani u sukobu kojem se kraj ne nazire, s čudovištima i čarobnjacima, čarolijama i ljubavnim strastima koje zaslijepljuju hrabre vitezove.


Povodom 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa na Stradun, 2019. je Grad Dubrovnik proglasio Orlandovom godinom, a u sklopu obilježavanja tog jubileja organiziran je i ovaj program zahvaljujući donaciji Rezervata Lokrum.
Popratni program Ključevi od Grada donosi više programa za djecu, a uz već održane radionice Video igre Ivana Marušića Klifa i Kako nastaje predstava Zdravke Ivandije Kirigin, u nastavku slijede i radionica za mlade Boli me: anatomija srama te pripovjedaonica za djecu Jasne Held. N.Vek.
ORGANIZIRAJU ŠKOLU ZA LUTKARE I CUNTISTE
Družina Figli d‘Arte Cuticchio iz Palerma, koju je 1977. osnovao Mimmo Cuticchio ujedinjuje tri osnovna jezika kazališne komunikacije: povratak tradicionalnih lutkarskih tehnika i cunta, tehnike pripovijedanja viteško-epskih priča koja prati određenu metriku, pokrete tijela i mimiku lica. Uspjeh brojnih predstava doveo ih je do suradnje s mnogim učiteljima europskog kazališta i do sudjelovanja na festivalima i kazališnim smotrama diljem svijeta. Organiziraju izložbe, seminare i radionice na sveučilištima, a od 1997. i škole za lutkare i cuntiste.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANGELUS - PRIPREMA ZA STALNI POSTAV

MLU “izgubio” 80-ak djela vrijedne baštine

2

20. OLJK: "VIŠNJIK" POD KROŠNJOM KESTENA

Bila bi šteta da ga nije bilo

3

ČUVARI PRIČA OPET SU BILI U OSIJEKU

Maštajte, vjerujte u bajke