Zdravlje
PREPOZNAJETE LI AMBROZIJU?

Svaka biljka proizvede oko stotinu milijuna zrnaca peluda svake godine
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.

Vezani članci

U KUĆI

Zaštita od alergija

Jednogodišnja je biljka, naraste od 1 do 1,5 metara. Ima vretenasti korijen. Stablo joj je uspravno, razgranjeno, posuto grubim dlačicama, na presjeku je četvrtastog oblika. Listovi su jajolika oblika, posuti dlačicama, uskih režnjeva. Cvjetovi u obliku grozdastih cvatova na vrhovima su stabla ili grane, žućkaste su boje.

Cvjeta u kasno ljeto i jesen proizvodeći pelud. Svaka biljka proizvede oko stotinu milijuna zrnaca peluda svake godine. Zrnce peluda izgleda kao kugla sa šiljcima. Ima dobre aerodinamičke osobine i može putovati i do 300 kilometara. Svaka biljka proizvede više od 60.000 sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji više od 30 godina, a izdržati čak i uvjete smrzavanja.



Kako uništiti ambroziju:


Kako biljka najviše raste na zapuštenom zemljištu, potrebno ga je urediti i zasaditi travom

Ako se radi o pojedinačnim biljkama, mogu se suzbiti čupanjem zajedno s korijenjem. Pri tome treba nositi rukavice da se koža na rukama ne ošteti, jer je stabljika prepuna grubih dlačica

U slučaju većih površina preporučuje se košenje. Kosi se prije cvatnje ambrozije, i to do 5 cm od tla - niska košnja

Velike površine i površine pod poljoprivrednim kulturama treba tretirati određenim pesticidima

Kosi li se ambrozija prekasno, kada biljka već proizvede sjemenke, pokošenu masu treba spaliti. Sjeme koje preživljava i smrzavanje jedino je moguće uništiti visokim temperaturama, odnosno temeljitim spaljivanjem. Ambroziju iščupajte s korijenom i spalite!



Ambrozija izaziva peludnu groznicu - alergijski rinitis. Simptomi su začepljen nos, obilan vodenasti iscjedak iz nosa te pojava svrbeža i peckanja u nosu. Slični su i simptomi kod prehlade, osim što prehladu često prati povišena tjelesna temperatura. Osim simptoma u nosu, alergija na ambroziju vrlo često se očituje i očnim simptomima - crvenilom, suzenjem, svrbežom i peckanjem te otečenim kapcima, što se naziva alergijskim konjuktivitisom. Alergija je prekomjerna reakcija organizma na specifičnu, inače neškodljivu tvar, ili više njih, poznatih pod zajedničkim imenom alergeni, čak i onda kada su u maloj koncentraciji. Alergija je prouzročena reakcijom vlastitog imunološkog (obrambenog) sustava koji inače štiti tijelo od raznih oboljenja tako što stvara antitijela koja se bore protiv bakterija, virusa i klica. Međutim, kad osoba ima alergiju, imunološki sustav reagira pretjerano te pokušava zaštititi organizam od inače neštetnih tvari koje se nalaze u prirodi. Kod osoba koje nisu alergične obrambeni sustav je zapamtio alergene kao bezazlene tvari pa ništa i ne poduzima pri susretu s njima. Kod alergičnih osoba obrambeni sustav reagira burno kao da je posrijedi infekcija te tako nastaju simptomi alergije. J.Kn.

Ne zanemarujte simptome
Bitan je ambijent, sredina u kojoj živite. Jeste li na području gdje je zrak čist, ili u gradu gdje je zrak prepun ambijentalnog zagađenja i povišena je razina alergena. Ne zanemarujte simptome kao što je curenje nosa i suzenje očiju, ali sjetite se imate li ponekad iritantan kašalj, osjećate da vam nedostaje zraka. Nasljedni faktori nisu zanemarivi. Sjetite se imate li možda jednog roditelja koji je sklon alergijama.
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa