Novosti
OBUKA U NJEMAČKOJ

Hrvatskim policajcima Frontexove pohvale za obuku o jačanju granica
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.

Hrvatski policajci pohvaljeni su za organizaciju i provedbu Frontexove obuke Land Border Surveillance Officer, koja se održava od 11. do 18. kolovoza u Sankt Augustinu u Njemačkoj, a u kojoj sudjeluju članice EU-a koje se trenutno suočavaju s problemom migracijske krize.


"Hrvatski treneri i hrvatski tim za potporu u provedbi ovog Frontexova projekta postali su svojim znanjem, kompetencijama i vještinama snažan njemački partner te su pohvaljeni kao lideri u obuci i organizaciji, što je Ministarstvu unutarnjih poslova strateški cilj, poglavito u nadolazećem periodu", priopćilo je Ravnateljstvo policije. Riječ je o projektu koji priprema graničnu policiju članica EU-a za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama, s ciljem jačanja unutarnjih graničnih kontrola u schengenskom prostoru, uz poduzimanje zajedničkih mjera radi jačanja vanjskih granica Unije.


Policijska akademija, kao partnerska akademija Frontexa, treći je put sudjelovala u provedbi obuke u Njemačkoj, na čiji zahtjev je i organizirana obuka. Međunarodnu operativnu vježbu u Njemačkoj vodili su treneri iz Njemačke, Finske, Grčke i Hrvatske. Kao treneri su sudjelovali Krešimir Kaniža, policajac Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice Uprave za granicu, te Mirjana Abramović, pomoćnica načelnika Policijske akademije i koordinatorica Frontexovih aktivnosti.
"Predstavnici Frontexa i njemačke policije odali su priznanje i izrazili zahvalnost trenerima ovog projekta, naglasivši njihovu spremnost, profesionalnost i stručnost te neprocjenjiv doprinos u obrazovanju i edukaciji policajaca država članica EU-a. Znatnu potporu u uspješnoj provedbi praktičnih scenarija operativne vježbe u Sankt Augustinu pružili su i službenici Policijske akademije Robert Kralj i Nikola Slamek te Natalija Jovan iz PU zagrebačke", navodi Ravnateljstvo policije.
Hina
Riječ je o projektu koji priprema graničnu policiju članica EU-a za sudjelovanje u međunarodnim akcijama