Svijet
TIJEKOM IDUĆIH DANA

Indija će ublažiti blokadu Kašmira
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
Tijekom idućih dana ukinuti ograničenja slobode kretanja i komunikacije u Kašmiru, objavila je indijska vlada, odgovarajući na kritike o pretjeranim restrikcijama u toj spornoj regiji.


Ovaj mjesec u Kašmiru su prekinute telefonske i internetske veze, prije no što je New Delhi odlučio ukinuti autonomiju te većinski muslimanske regije povlačenjem članka 340. indijskog ustava koji joj je to jamčio u svim pitanjima, osim vanjske politike, obrane i komunikacija.


Restrikcije u Kašmirskoj dolini, domu oko sedam milijuna ljudi, izazvale su niz kritika, a indijski vrhovni sud u petak je saslušao urednicu novina koja je zatražila vraćanje komunikacijskih veza kako bi novinari mogli raditi.


Anuradha Bhasin, izvršna urednica novina Kashmir Times, novinarima ispred sudnice otkrila je kako ne može stupiti u kontakt sa svojim zaposlenicima jer su telefonske linije i internetske veze prekinute. Odvjetnik vlasti Tushar Mehta sudu je rekao kako snage sigurnosti procjenjuju situaciju i da "u idućih nekoliko dana" planiraju ukinuti ove komunikacijske restrikcije.


U četvrtak je u Kašmiru dodatno pojačana sigurnost zbog proslave indijskog dana neovisnosti. Pakistan, koji tvrdi da ta regija pripada njemu, obilježio je dan neovisnosti dan ranije, obećavši da će stati uz narod u Kašmiru. Indijska televizija NDTV, pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi kako će se škole najvjerojatnije ponovno otvoriti u ponedjeljak. Stotine političkih čelnika i aktivista i dalje su u pritvoru, neki u zatvorima i izvan Kašmira i Jammua.


Vlada indijskog premijera Narendre Modija kazala je kako je ukidanje autonomije potrebno kako bi se osigurala potpuna integracija Kašmira u Indiju i ubrzao njegov razvoj.


Taj je potez podigao tenzije na militariziranoj granici između dviju država u Kašmiru. Obje zemlje posjeduju nuklearno oružje. Islamabad je objavio da su u pucnjavi preko granice ubijena tri pakistanskih vojnika.
Pakistan je pozvao na razgovor zamjenika indijskog veleposlanika u Islamabadu kako bi osudio ono što je prozvao "neprovociranim kršenjem prekida vatre“, no Indija za kršenje optužuje Pakistan. Cijela međunarodna zajednica promatra sukob Indije i Pakistana s velikom zabrinutošću, s obzirom na to da obje zemlje posjeduju nuklearno oružje.H/V.T.