Regija
POČELE PRIPREME NA KRAJNJEM ISTOKU

Iločka berba grožđa u 52. izdanju
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
ILOK - U najistočnijem hrvatskom gradu Iloku počinju pripreme za tradicionalnu manifestaciju tog kraja - Iločku berbu grožđa, koja će se ove godine održati 52. put. "Budite i vi dio jedine manifestacije na koju se ulazi kroz pravo,veliko bure!" - poziv je koji tamošnja Turistička zajednica upućuje gostima kojih u Iloku, pred kraj ljeta uobičajeno bude u velikom broju.


Naime, upravo krajem kolovoza i početkom rujna u Iloku se tradicionalno, od 1962. godine, održava kulturno-zabavna, vinogradarska i već prepoznatljiva turistička manifestacija, Iločka berba grožđa. - Ove godine očekuje nas 52., od 30. kolovoza do 8. rujna. Prva događanja predviđena su tako posljednjeg vikenda u kolovozu, a središnji dio je, kao i uvijek, prvi vikend rujna u iločkoj tvrđavi - objavili su iz TZ-a Ilok. Iločku manifestaciju uobičajeno prati niz događanja, poput tzv. pudarine odnosno starog običaja čuvanja vinograda, degustacija vina i razgleda starih podruma iz 15. i 18. stoljeća, kušanja srijemskih gastronomskih delicija, kao i slastica od vina i grožđa, folklorni program, radionice, izložbe, dobra zabava uz tamburaše.
Inače, Iločka berba grožđa najpoznatija je kulturno-turističko-gospodarska i zabavna manifestacija koja privlači posjetitelje iz cijele Hrvatske.


- Turistička zajednica grada Iloka poziva vas u Ilok. Ne propustite doživjeti čari krajolika, duh starine i veselje koje pruža čaša iločkog vina - poručuju iz Iloka uoči tradicionalne manifestacije. S. Butigan
TRADICIJA SE ČUVA U ILOKU
Iločki kraj ima još manifestacija koje su postale tradicijom, poput Vinkova (siječanj) i Kapistranova (listopad). Tu se druži i veseli i tijekom ocjenjivanja i degustacija vina Podunavlja i Slavonije, uz Majpan, odnosno običaje slovačke nacionalne manjine, Grahijade na Radošu (kolovoz), Adventa - Božićnog sajma... Tijekom običnih dana može se odmarati u lokalnim kafićima, rekreirati u šetnji parkovima, vinogorjem, obalom Dunava, u biciklizmu, lovu i ribolovu ili na sportskim terenima, a ugostiteljski objekti nude izbor specijaliteta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike