Osijek
NAKON POŽARA U TRI DOMA U JOSIPOVCU

Sopjančevi spavaju u Dardi, Slukanovi ne žele sa zgarišta kuće
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
U međuvremenu su primili donacije odjeće i obuće, igračaka, higijenskih potrepština, čak i hrane. No, potreban im je novac

Tri dana nakon što je vatra u Ulici Matije Gupca u Josipovcu "progutala" kuću u kojoj su tri stana, nesretne obitelji Sopjanac i Slukan još uvijek ne mogu doći k sebi što su gotovo u trenutku ostali bez svega. Ana Marija i Tomislav Sopjanac, njihovo dvoje djece u dobi od devet mjeseci i pet godina i Tomislavova majka Milica privremeno su smješteni u Dardi, a Ružica i Zvonimir Slukan odlučili su ostati u svojoj kući, točnije, u garaži, koja je srećom ostala čitava, te su u njoj uredili prostor za život.

Hvala svima!
Nije dugo trebalo da se brojni mještani Josipovca, tamošnji Mjesni odbor, mještani Višnjevca, ali i Osječani uključe u akciju pomoći za obje obitelji. Najprije je trebalo zbrinuti dvoje malodobne djece koja su ostala bez sve odjeće i obuće. Kum Sopjančevih, Marko Zagorščak, dan nakon požara primio je brojne pozive građana koji su donirali odjeću i higijenske potrepštine. Sopjančevi su pak više nego iznenađeni ponuđenom pomoći.

- Svašta smo dobili, svaka čast svima i puno hvala! Još uvijek smo zbunjeni, nemamo više svoj dom i moramo brzo smisliti što ćemo, hoćemo li negdje u podstanarstvo ili ćemo naći neku drugu opciju - ispričao je Tomislav Sopjanac, koji je jučer sa suprugom Ana Marijom obavljao poslove oko dokumenata. Isrcpljeni, kažu da im je najvažnije što su svi živi i i zdravi. Petogodišnji sin, kaže Anamarija, neprestano ispituje za svoju kuću, a devetomjesečna beba nije ni svjesna što ih je snašlo.

- Uspjeli smo iznijeti samo svoje dokumente, ništa više. U međuvremenu smo dobili puno odjeće i obuće te dječjih igračaka. Imamo i hrane, u hladnjaku je salama, tri paštete i dva mlijeka, ne trebamo je puno - kaže Ana Marija, dodajući da im je svakako potrebna novčana pomoć jer osim žive glave, kaže, nemaju ništa drugo.

Obnovili bi kuću
Slično je i kod obitelji Slukan, čija kći Silvija kaže kako njezini roditelji nisu željeli napustiti kuću pa su na podu garaže donijeli madrace i borave ondje. Otac Zvonimir, nastavlja, volio bi obnoviti kuću, stoga su Slukanovi zamolili dobre ljude da im doniraju novac za građevinski materijal koji bi utrošili u kupnju materijala kako bi kuću vrati u koliko-toliko podnošljivo stanje.

- Srećom, nisu gladni. Moja sestra, brat, suprug i ja svakodnevno im nosimo obroke, no nemaju hladnjak pa je malo teže. Jedino što žele je obnoviti kuću u kojoj žive godinama, i nisu željeli prihvatiti alternativni smještaj. Vjerujemo da će se naći novac za obnovu i moji roditelji unaprijed zahvaljuju svima na pomoći - poručila je kći Silvija.

U međuvremenu, za obje obitelji svi njima poznati i nepoznati ljudi prikupljaju razne stvari i hranu kako bi im olakšali situaciju. Među njima je i kum obitelji Sopjanac, koji kaže da su odmah nakon požara mnogi nudili smještaj, pa su tako prvu noć nakon požara Sopjančevi prenoćili u Retfali, a potom otišli u Dardu.

- I ja sam im nudio da dođu u moju kuću, mnogi moji prijatelji također su željeli ustupiti krov nad glavom. Srećom, nisu pod vedrim nebom, a svakako ćemo se potruditi organizirati humanitarni nogometni turnir, prodavat ćemo piće ako treba, pokušat ćemo prikupiti što više novca kako bi moji kumovi započeli, recimo to tako, nov život - ispričao je kum Marko Zagorščak. Dodajmo tome da nije poznato gdje se trenutačno nalazi Mirko Pasha, starac koji je živio u srednjem stanu opožarene kuće.

Inače, PU osječko-baranjska, kako stoji u priopćenju na njihovoj internet stranici, nastavlja utvrđivati okolnosti zbog kojih je došlo do požara. Materijalna šteta bit će utvrđena naknadno.

Marija Mihelić
Izvanredna sjednica u MO-u Josipovac
Mjesni odbor Josipovac jučer je za 18 sati bio sazvao izvanrednu sjednicu Vijeća sa samo jednom točkom - pomoći obiteljima koje su ostale bez domova.

- Sjest ćemo zajedno s predstavnicima Grada, Osječko-baranjske županije te župnicima dviju župa. Pokušat ćemo pronaći najbrži model kako bismo što brže pomogli ovim obiteljima. Na čelu s našim Mjesnim odborom, brojni su se mještani, udruge i poduzetnici uključili u pomoć ovim obiteljima koje svi itekako dobro znamo - poručio je predsjednik MO-a Josipovac Jakov Mihaljević, koji će s detaljima izvanredne sjednice izići nakon postignutog dogovora.
POMOZITE I VI!
Računi za novčanu pomoć obiteljima:

Tomislav Sopjanac - Addiko bank IBAN: HR9025000093203389878

Zvonimir Slukan - Zagrebačka banka IBAN: HR 6123600003219135265

Pomoć se može dostaviti na adresu Matije Gupca 24 Josipovac, tj. kontaktirati Marka Zagorščaka na broj 099/2085366.
Brojni građani odmah su se ponudili pružiti pomoć u odjeći, obući, higijenskim potrepštinama...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana