Osijek
VOZILA ZA TRAMVAJEM

Za vožnju autom po korzu i trgu kazna 500 kuna
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
U šest mjeseci 2019. kažnjeno jednako toliko vozača u pješačkoj zoni koliko u cijeloj 2018.

Automobilom požeških registracijskih oznaka po pješačkoj zoni duž cijele Kapucinske ulice pa do Trga Ante Starčevića upravljala je nedavno jedna žena čineći istovremeno prekršaj i ugrozu za pješake te druge sugrađane.

Vozila je po tračnicama, prateći tramvaj koji se nalazio tik ispred automobila. Tramvaj se na Trgu na redovitoj postaji zaustavio da bi putnici izišli, a novi u njega ušli. Zaustavio se pritom i automobil, dok je istovremeno ususret stigao tramvaj iz drugog smjera. Najgore je, srećom, izbjegnuto. Vozačica koja je upravljala automobilom potom je smireno nastavila voziti za tramvajem i Strossmayerovom ulicom. Nekažnjeno.

Prolaznici, među kojima smo i sami bili, zatečeni su viđenim. Upitali smo stoga Policijsku upravu osječko-baranjsku imaju li i koliko zabilježenih slučajeva osoba zatečenih i kažnjenih zbog vožnje automobilom u pješačkoj zoni u središtu grada te kakva je kazna za takve vozače.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozači uhvaćeni na djelu bit će kažnjeni novčanom kaznom. Za parkiranje u pješačkoj zoni "opalit" će ih se po džepu iznosom od 300 kuna te za kretanje po pješačkoj zoni kaznom od 500 kuna. Iz odgovora policije vidljivo je da je samo u prvih šest mjeseci ove godine kažnjeno takvih vozača koliko u čitavoj prošloj godini.

- Postaja prometne policije Osijek tijekom 2018. i u prvih šest mjeseci 2019. godine evidentirala je ukupno 14 vozača zbog prekršaja počinjenih u pješačkim zonama uz konkatedralu i oko nje. U 2018. godini evidentirano je šest prekršaja nepropisno parkiranih vozila i jedan prekršaj zbog vožnje po pješačkoj zoni. U prvih šest mjeseci 2019. godine evidentirana su četiri prekršaja nepropisno parkiranih vozila te tri prekršaja zbog vožnje po pješačkoj zoni - odgovorili su iz PU osječko-baranjske.

Osječanima i onima iz okolice teško bi se mogla zalomiti takva pogreška, uglavnom se događa posjetiteljima izvan grada, ili strancima. No, i lokalci se vrlo lako mogu naći u nekom drugom prekršaju. Jer prema spomenutom Zakonu definirano je čak 13 točaka u kojim slučajevima i gdje točno vozači ne smiju zaustaviti ili parkirati vozilo.

Ovakve radnje nisu dopuštene ni na biciklističkoj stazi, na obilježenome pješačkom prijelazu i na prijelazu biciklističke staze preko kolnika; na prijelazu ceste preko željezničke ili tramvajske pruge... Učinite li to na mjestu predviđenom za invalide, “zaradit” ćete kaznu od 700 kuna.

Jasenka Pejaković
GDJE JE ZABRANJENO ZAUSTAVITI ILI PARKIRATI
Vozilo se ne smije parkirati ili zaustaviti ni u tunelima, na mostovima, ispod podvožnjaka i na nadvožnjacima, ni na dijelu ceste u blizini vrha prijevoja te u zavoju gdje je preglednost ceste nedovoljna i gdje se vozila ne bi mogla obići bez opasnosti. Zabranjeno to činiti i na mjestu na kojem bi vozilo zaklanjalo postavljeni prometni znak ili uređaj za davanje znakova prometnim svjetlima; na dijelu kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog prijevoza putnika; ispred kolnoga ulaza u zgradu, sklonište, dvorište ili garažu, iznad priključka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizaciju ili drugu komunalnu mrežu te na mjestima rezerviranim za vozila opskrbe, na mjestima obilježenima kao mjesta za odlaganje kućnog otpada...
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike