Osijek
NE RADE SVE GRADSKE FONTANE

U Tvrđi repariraju barokne česme
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
Iako su vrućine malo popustile, bit će još toplih dana, pa će 15-ak gradskih fontana i česmi i nadalje krasiti grad, ali i poslužiti da se na njima osvježimo. Samo oprezno, voda iz fontana nije za piće!

Primijetili smo neku noć da neke od fontana ne rade, a jedna od njih, za koju u Unikomu kažu da ipak radi, jest ona na kružnom toku na Đakovštini. Vjerojatno je, kada smo primijetili da NEMA jednog od najvećih vodenih stupova isprepletenog svjetlosnim snopovima, ta fontana bila isključena zbog redovitog održavanja, pregleda ili košnje okolnog travnjaka.

Vjeran Marijašević, voditelj komunikacija u Unikomu, napominje da trenutno ne rade fontane na dvama osječkim trgovima - parterna na Trgu slobode te u povijesnoj jezgri - barokne česme.

- Te su dvije trenutno u postupku reparacije. Česme su u Tvrđi ispred Arheološkog muzeja i Ekonomske škole. Kod njih je problem dovod vode, odnosno cijevi, jer su to stari elementi i oni moraju biti očuvani u tom konzervatorskom smislu. Morali smo. između ostalog, tražiti odobrenje Konzervatorskog odjela, jer se ništa ne može raditi bez njega u tom arhitektonskom okruženju. Naime, materijali koji se ugrađuju moraju odgovarati po obliku i ne smije se narušiti povijesna vizura. One će biti ove godine reparirane, ali zbog procedura to duže traje. Za fontanu na Trgu slobode izdan je nalog Parangalu jer je tamo problem s dovodom struje, a Parangaj je zadužena za struju i rasvjetu po gradu. Sada čekamo njih i njihovo rješenje da odrade taj posao. Treba zamijeniti instalacije koje strujom napajaju rasvjetu i pumpe - objašnjava Marijašević.

Ipak, trenutno nije u funkciji, odnosno na lokaciji, još jedan od gradskih vodoskoka - plutajući u Dravi i u bajeru na Čepinskoj. “Plutajući vodoskok je u vlasništvu Grada i kod nas je deponiran. Kada nam Grad izda nalog da ga negdje postavimo, mi ćemo to učiniti, ako je to mjesto adekvatno tehničkim uvjetima potrebnim za njegov rad. Tehnički je ispravan, uklonjen je iz dravskog korita na zahtjev Kapetanije, zato što je smetao plovilima za prolazak. Prska 15 - 20 metara u zrak pa smeta plovilima, a problem je bio i s plutajućim granama i stablima koje nosi rijeka. Nije baš predviđen za tekućice, a na bajaeru je pak bio problem oscilacija razine vode, koja ovisi o podzemnim vodama, pa kada je niža, spusti se i onda povuče mulj - kaže Marijašević.

Dodaje da voda u fontama teče šest mjeseci u zatvorenom sustavu, tretirana je kemijski, no kratak kontakt s njom ne bi trebao praviti probleme. “Kemijski i bakteriološki voda nije ispravna i ne preporučuje se uzimati ju za piće”, kaže Marijašević. D. Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike