Crna kronika
POKRADENA OSJEČANKA

Još jedna žrtva prevaranata koji nude masažere
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
Dok ju je jedna prevarantica masirala, druga osoba je iz stana Osječanke ukrala zlatninu

OSIJEK - Iako su upozorenja policije gotovo svakodnevna, stariji građani prema istom obrascu nastavljaju biti žrtve prevaranata koji im se predstavljaju kao stručnjaci za masažu. Ovakvih krađa ove je godine bilo nekoliko u Osječko-baranjskoj županiji, a jedna je evidentirana ovog tjedna i u Osijeku.Kako stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske, 76-godišnja žena u svoj stan pustila je žensku osobu koju ne poznaje, a koja je u dobi između 25 do 30 godina. Prevarantica, kako se pokazalo kasnije, ponudila je 76-godišnjakinji prezentaciju masažnog aparata koja je, ništa ne sumnjajući, zato i pustila nepoznatu ženu u stan. Za vrijeme dok ju je masirala, u stan je ušla druga nepoznata osoba koja je iz dnevnog boravka ukrala zlatninu u vrijednosti više od tisuću kuna. Tek kada je "maserica" izišla iz stana žena je shvatila da je pokradena, pa je o svemu obavijestila policiju koja je obavila očevid i traga za prevarantima.



Iz policije ponavljaju kako treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu. "Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete, ili nude usluge lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje, jer tako pripremaju teren da uđu u vaš stan. Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela sukladno trenutačnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je važno i može pridonijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara", poručuju iz policije, savjetujući građane da nikako i bez prethodne provjere o kome se radi, ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom. Iz policije također upozoravaju građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak.



- Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje. Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri interneta). Ako sumnjate na osobe koje vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku - poručuju iz policije. Milan Bugarić

PRIJAVITE KRAĐU ŠTO PRIJE
Podosta prevarenih građana krađu ne prijavljuju policiji jer ih je sram. “Možda ste posramljeni što ste dopustili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku. Važno je što prije prijaviti krađu, jer će onda biti više šanse da se kradljivce uhvati”, priopćava MUP. Policija od žrtava uzima i opis prevaranata, a to također može pridonijeti njihovom brzom pronalasku. Upravo to se zbilo prije nekoliko mjeseci u okolici Varaždina kada su dvije prevarantice, također nudeći masažu, od dvije starice ukrali nekoliko desetaka tisuća kuna.UTočan opis doveo je policiju do prevarantica koje su uhićene i određen im je istražni zatvor.
Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi