Ekonomija
BRANITELJSKA ZADRUGA ALJMAŠ FRUCTUS

Ministarstvo poljoprivrede podržalo razvoj adrenalinskog turizma
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.

Iako su nakon svog osnutka primarno krenuli s poljoprivrednom proizvodnjom, i to pretežito voćarstvom, prije tri-četiri godine u Braniteljskoj zadruzi Aljmaš Fructus su se odlučili glavninu svoga djelovanje prebaciti na razvijanje ruralnog turizma. Za tu svrhu uređena je kuća za odmor s četiri apartmana i ukupno 16 ležajeva.

- Hvala Ministarstvu poljoprivrede što je prepoznalo i podržalo našu ideju. Želja nam je podići ovu destinaciju s potencijalima koje nudi Dunav na svom toku kroz općinu Erdut, dakle uz Aljmaš, Erdut i Dalj, s pripadajućim vikend-naseljima uz dunavsku obalu i surduke - kaže Domagoj Škobić, upravitelj zadruge. No svjesni su kako se suvremenim gostima osim ljepota prirodnog krajolika mora ponuditi i dodatno uzbuđenje. Odlučili su se za razvoj tzv. adrenaliskog turizma i investirali u nabavu odgovarajuće opreme.

Za tu svrhu aplicirali su se na Natječaj za provedbu podmjere 6.2. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, tipa operacije 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. I prošli su - visina odobrene potpore iznosi 372 tisuće kuna. - Sredstva iz te mjere iskorištena su za realizaciju nabave vozila i opreme koja će ponuditi avanturistički duh Dunava i njegova priobalnog dijela. Njima su kupljena četiri čamca s izvanbrodskim motorima za plovidbu i ribolov iz čamca. Potom četiri tzv. quada - četverokotačna vozila koja omogućuju vožnju surducima i šumskim zakutcima do Dunava, potom brdski bicikli i pribor za ribolov. Ovo je za nas u Zadruzi bio znak da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo i vrjednovalo naša nastojanja - ističe Škobić.

A nakon što je 27 godina proveo u odori hrvatskog vojnika, radu zadruge se odnedavna priključio i Dario Opančar. - Iskustva koja sam stekao u vojsci na neki način prenosim na turiste, primjerice pripremili smo im topografske karte s određenim lokacijama u prirodi koje moraju sami pronaći... I sam sam iznenađen kako su neke stvari iz vojničke doktrine prihvatljive i u turističke svrhe - napominje ovaj novi član zadruge, koji je zadužen na vođenje kuće za smještaj.

Zadruga djeluje od 2012. godine, tridesetak je zadrugara, polovina od njih su hrvatski branitelji. Uspješno surađuju i s jedinicama lokalne uprave koje, primjerice, podupiru njihove nastupe na sajmovima.

Kako ih naći? Na lokalnoj cesti koja iz Aljmaša vodi prema Erdutu, nakon cca dva kilometra znak je za skretanje za Villu Katarinu... A potom će vas ondje iznenaditi s bazenom, s kojega puca jedinstveni pogled na Dunav.

Dario Kuštro
“Želimo podići ovu destinaciju na potencijalima koje nudi Dunav na svom toku kroz općinu Erdut”
Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike