Magazin
TJEDNI OSVRT

Pernar i protiv zdravlja i protiv Boga
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.

I saborski zastupnik Ivan Pernar počeo je svoju predsjedničku kampanju, ali na osobito bizaran i opasan način, uostalom, onako kakve su mu često sve poduzete “akcije”. Naime, na društvenim mrežama objavio je da je dobio dijete i da ga neće cijepiti. Kaže kako je imao loše iskustvo s cijepljenjem prvog sina, a poziva se i na brojne primjere drugih roditelja. Time je izazvao buru reakcija u javnosti, ali i struci. Reagirala je i Hrvatska udruga za medicinsko pravo pozvavši da se “onemogući lažnim prorocima širenje laži o cijepljenju”. Jer Pernar u ovom slučaju svjesno koristi manipulativnu i znanstveno neutemeljenu kampanju protiv obveznog cijepljenja djece kao svoju kampanju za predsjedničke izbore, želeći profitirati na lažima i manipulacijama čijem je širenju i sam pridonio. Naravno, ima tu i duhovitih komentara, poput primjerice da bi Ivana Pernara netko pod hitno trebao cijepiti, ili da su mu davno dali pogrešno cjepivo. Ipak, šalu na stranu, jer od tog kontroverznog mladog i umnogome neiskusnog političara svašta se još može očekivati, ali korištenje tek rođenog djeteta u propagandne svrhe, prizemno političke, većini je dno dna. Podsjetimo, Pernar je i od prije poznat prema promociji nadriliječništva. Nagovarao je ljude da ne cijepe djecu tvrdeći da “nas tako žigošu kao stoku”. Premda nije liječnik, početkom godine objavio je kako je jednom Splićaninu sa simptomima gripe pomogao savjetom o uzimanju megadoza vitamina C, preporučivši mu i da svom dojenčetu zbog problema s kašljem daje doze vitamina C u majčino mlijeko.

Osim toga, ovih je dana objavio i kako neće krstiti svojega novorođenog sina. “Ne vjerujem u sustav vjere koji zastupa Rimska Crkva”, napisao je na Facebooku. Komentirao je i svoju objavu kako neće slijediti mentalitet krda. Istaknuo je kako su neki to shvatili kao napad na vjernike te da ih smatra masom koja se ponaša kao krdo. I dobro, rekli bismo, svatko ima pravo na svoje mišljenje i stavove. No, kada je riječ o jednom od već desetak predsjedničkih kandidata, postavlja se i pitanje Pernarova programa i kome se on zapravo obraća te tko mu je ciljana skupina na čije glasove računa. Jer, prvo, u Hrvatskoj je procijepljenost djece gotovo 95 posto, drugo 87 posto građana izjašnjava se katolicima, a treće, kao nevjernik kako je novorođenom sinu dao popularno biblijsko ime - Noa?

U toj računici naprosto nešto ne štima. Ako je riječ o šarlatanstvu, što jest, najblaže rečeno neozbiljno je, i previše čak, i kada je riječ o predsjedničkom kandidatu Stranke Ivana Pernara, bivšem živozidašu.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim