Kultura
U ZNAKU TALIJANSKE BAROKNE UMJETNOSTI

Jesen u Beču: 70-ak remek-djela talijanskog baroka
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
Bečki Muzej povijesti umjetnosti novu sezonu otvara 15. listopada izložbom Caravaggio & Bernini, koja donosi 70-ak remek-djela talijanskog baroka, prvi put na istome mjestu predstavljajući slikara Michelangela Merisija da Caravaggia i kipara Giana Lorenza Berninija.


Kako se ističe u najavi, iako bečki muzej Povijesti umjetnosti posjeduje jednu od najopsežnijih zbirki Caravaggiovih radova izvan Italije, u Austriji još nikada nije prikazana izložba radova posvećena upravo njemu. Radovi generaciju mlađeg Berninija, koji su znatno utjecali i na austrijsku baroknu umjetnost, također su se rijetko mogli vidjeti na nekoj bečkoj izložbi. Ono što ih povezuje novo je poimanje realističnog prikaza prirode i velikih osjećaja.


Izložba Caravaggio & Bernini, koja će se moći pogledati do 19. siječnja 2020., najavljena je kao prava poslastica za sve ljubitelje barokne umjetnosti, koja prvi put objedinjuje dvojicu umjetnika koji su svaki na svoj način utjecali na europsku umjetnost 17. stoljeća, priopćio je Inozemni ured grada Beča u Zagrebu.


Izložba je posvećena fenomenu procvata baroka i revolucionarnim promjenama rimske umjetnost toga doba. Koncentrirana je na umjetnička previranja koja su se između 1600. i 1650. događala u svetom gradu i koja su imala dalekosežan utjecaj na cijelu Europu. Tih nekoliko desetljeća Rim postaje magnetom za mnogobrojne talentirane umjetnike iz Firence, Napulja i Lombardije, ali i Francuske, Njemačke, Flandrije i Nizozemske. Intenzivni osjećaji prikazanih figura dočaravani su izražajnom gestikulacijom i mimikom, a umjetnički je zadatak bio emocionalno dirnuti publiku.
U okviru izložbe moći se vidjeti i radovi umjetnika kao što su Artemisia Gentileschi, Annibale Carracci, Nicolas Poussin, Mattia Preti, Guido Reni, Pietro da Cortona, Francesco Mochi, Giuliano Finelli, Alessandro Algardi te François Du Quesnoy. Hina
NA IZLOŽBI U BEČU I CARAVAGGIOV NARCIS
Svi su oni eksperimentirali s novim temama i kompozicijskim rješenjima. Iz toga su proizlazili fascinantni radovi puni dinamike i strasti, a isticali su se prikazom ekscentričnih i naglih pokreta te teatralno insceniranom igrom boja. Izložba obuhvaća mnogobrojne posudbe iz velikih muzeja diljem svijeta, a neka od najzanimljivijih koja će se moći vidjeti u Beču su i Caravaggiov Narcis i Dječak kojeg je ugrizao gušter te Beninijev model slona s obeliskom te bista kardinala Richelieua.
Možda ste propustili...

FILMSKI NATJEČAJ ZA DJECU I MLADE

Naš online život o kojem roditelji ništa ne znaju

NOVA PREMIJERA U REŽIJI IVANA PENOVIĆA

Polazište i slavni Jarryjev Kralj Ubu

INSPIRACIJE NA TEMU KOLB/KELEMEN

Kolb i Kelemen županijski su brend kulturologije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana