Novosti
PREMALO E-GRAĐANA

Sustav koriste zbog poreza i provjere ocjena
Objavljeno 16. kolovoza, 2019.
Osječko-baranjska županija peta je po broju korisnika, a Požeško-slavonska na dnu ljestvice

Broj jedinstvenih korisnika u sustavu e-građani, odnosno ukupni broj različitih OIB-ova koji su se bar jednom prijavili na bilo koju od e-usluga preko NIAS-a, s 1. lipnja 2019. bio je 712.223. Gledano u postotcima, to je oko 18 posto hrvatskih građana, što je još uvijek prilično skromno, ali kažemo li da je 2017. bilo samo devet posto korisnika, primjetan je znatan rast njihova broja.


Službeni podatci pokazuju da se sustav e-građani najviše koristi u Gradu Zagrebu, gdje je registrirano čak 221.256 korisnika, slijede Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska i Zagrebačka županija, a na petom mjestu je Osječko-baranjska županija sa 39.845 korisnika. Vukovarsko-srijemska županija je na 11. mjestu, a sustav se najmanje koristi u Požeško-slavonskoj, gdje je registrirano samo 7857 korisnika, i Ličko-senjskoj županiji. U razdoblju od 1. lipnja 2014. do 1. lipnja 2019. registrirani korisnici najviše su se koristili uslugama sustava EDIP, odnosno uslugama sustava za razmjenu podataka o dohodcima i primitcima Porezne uprave. Točnije, to znači da se sustav e-građani najviše koristi u kontekstu prijave poreznih obveza. Na drugom mjestu su e-fondovi, a na trećem prijave za e-energetski certifikat. Među top pet usluga je i e-dnevnik za pregled ocjena školaraca, a na petom mjestu je elektronička komunikacija sa sudovima.


U ovom trenutku dostupno je 60 usluga, podijeljenih na kategorije: pravna država i sigurnost, obitelj i život, odgoj i obrazovanje, promet i vozila, aktivno građanstvo, financije i porezi, zdravlje, rad i poslovanje te stanovanje i okoliš. U okviru lokalne samouprave i konkretnih institucija i ustanova moguće je dobiti još 76 usluga. Tako, primjerice, Crikvenica, Split, Umag, Zagreb, Zadar, Mali Lošinj, Pula, Rijeka i Ozalj nude mogućnost informacijskog servisa građana preko te platforme. Grad Osijek, konkretno, nudi mogućnost praćenja statusa urudžbiranog predmeta, kao i Vukovarsko-srijemska županija. Metković, primjerice, nudi mogućnost podnošenja zahtjeva za povlaštenu parkirnu kartu.


Među zanimljivijim uslugama koje treba izdvojiti svakako je sustav e-dozvola, kojim se omogućava da se sve dozvole za gradnju i uporabu građevina izdaju elektroničkim putem. Roditeljima je život svakako olakšan i upis djece u srednje škole, koji se od 2013. obavlja elektroničkim putem. Vrlo efikasan je i sustav e-spis, preko kojega se na nacionalnoj razini u sustavu može pratiti status predmeta na općinskim, županijskim i trgovačkim sudovima.
Iako razvoj e-usluga napreduje, stručnjaci napominju kako zabrinjava mali broj građana koji se koristi tim uslugama, zbog čega će biti nužno poraditi na informiranosti i edukaciji, ali i na jednostavnosti korištenja i dizajnu portala, koji je dijelu građana, očito, još uvijek kompliciraniji od starog stajanja u redu na šalteru.


Nefreteta Z. Eberhard
18

posto hrvatskih građana dosad se bar jednom koristilo sustavom e-građani
Platforma osmišljena još 2014. godine
Digitalna platforma e-građani, koju je Vlada pokrenula 2014., inicijalno je zamišljena kao mjesto na kojem bi građani prijavljivali porez, produživali putovnice, ostvarivali svoja prava i koristili se uslugama javne uprave. To je namjeravala postići tako da poveže sudske, obrtne i bankarske registre, Državni zavod za statistiku, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.
Možda ste propustili...