Novosti
GOSPA OD UTOČIŠTA U ALJMAŠU

Mons. Hranić: Potrebno nam
je obraćenje za preobrazbu
Slavonije i hrvatskog naroda
Objavljeno 15. kolovoza, 2019.
Vjernici iz cijele Slavonije i ovaj su put pohrlili u aljmaško svetište - neki pješice, a neki trčeći, drugi biciklima ili automobilima

Gospa je svojim uznesenjem dokazala da je nebo naša budućnost, odnosno dioništvo u nebeskoj i uskrsnoj radosti. Upravo smo u uskrsnoj radosti okupljeni oko Blažene Djevice Marije, jer u njoj vidimo sliku Crkve, sliku svakoga od nas, ali i cilj prema kojemu putujemo. Stoga otvorimo svoja srca onako kako je ona znala te čitavim svojim bićem, s dobrotom, ali i svim ljudskim slabostima, ograničenjima i grijesima, stavimo se pred Boga, odrecimo se svega što u nama nije dostojno Krista i raskajana srca molimo za milosrđe i oproštenje grijeha.

Narod od vjere

Tim riječima počeo je propovijed u četvrtak, na blagdan Velike Gospe, na svečanoj svetoj misi nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit, mons. Đuro Hranić, ujedno pozvavši vjernike na dostojanstveno i plodonosno slavlje svetog otajstva u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu. Tradicionalno, onamo je mnoštvo vjernika došlo proslaviti upravo blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, većinom krenuvši na hodočašće, uoči svetih misa u svetištu, prethodne večeri ili u ranim jutarnjim satima.


- Hrvatski narod je narod od vjere, a blagdan Velike Gospe, pokraj svetišta u Mariji Bistrici, u Prološcu i na Trsatu, zauzima možda i najposebnije mjesto upravo ovdje u Aljmašu - kazao je uoči svečane svete mise osječko-baranjski župan Ivan Anušić, čestitavši svim Hrvatima blagdan Velike Gospe. Vjernici iz cijele Slavonije stoga su i ovaj put pohrlili u aljmaško svetište, na različite načine - neki pješice, a neki trčeći, drugi biciklima ili automobilima, zbog čega su se zastoji u prometu stvarali već nakon izlaska iz Bijelog Brda. No strpljenje se vjernicima itekako isplatilo, jer ih je, uz snažne osjećaje mira, blagostanja i zajedništva, već nakon ulaska u Aljmaš dočekivala okrepa - razna jela i pića, kao i prigodna zabava nakon svetih misa, sve do poslijepodnevnih sati.


Damir Černić, predsjednik Maraton kluba Hrvatski sokol Osijek, otkrio je kako su "najbrži hodočasnici", odnosno maratonci koji su u Aljmaš iz smjera Osijeka krenuli u samu zoru, u svetiše stigli za nešto manje od dva sata, pa su cijelim putem prolazili i kolone mladih vjernika. Među njima su bili i Antonela (16), kojoj je to bilo prvo hodočašće, te njezin brat Filip (18), koji četvrtu godinu zaredom hoda u Aljmaš radi vjerske obnove, a priznaju kako su se, uz prije svega obitelj i zdravlje, pomolili za uspjeh u školi, za budućnost.


- Mir, blagostanje, sreća i ljubav u obitelji - to za mene znači blagdan Velike Gospe. Zbog toga u Aljmaš dolazim odmalena, prvo sam išla s bakom i majkom, pa sada s mužem, a iako smo nekoć znali šetati i voziti bicikle, pod stare dane ipak u svetište dolazimo automobilom - kazala je Štefica iz Sarvaša, zadovoljna ugodnim vremenom koje je pratilo obilježavanje omiljenog joj blagdana.


- Od 1998. kontinuirano hodočastim na blagdan Velike Gospe, koji za mene znači vjersku obnovu i pokoru. S obzirom na to da s prijateljima hodam nešto brže od ostalih, do Aljmaša nam je trebalo oko četiri sata, pa smo stigli već na svetu misu u 6 sati. No moram primijetiti kako ove godine ima nešto manje vjernika, zasigurno zbog iseljavanja mladih i politike, ali ipak vjerujem da će ovaj blagdan uspjeti povezati i nove generacije kao što je nas - napomenuo je Mario iz Osijeka, s čijim se mišljenjem u propovijedi složio i mons. Hranić.
Važnost obitelji

- Toliki su ljudi u situaciji da se moraju moliti da ne klonu duhom zbog toga što su stalno prisiljeni slušati o korupciji moćnih i bahatih, te se bore kako bi ostali čestiti, ujedno gledajući kako upravo takvi, pošteni, najčešće stradavaju. Mnogi u permisivnoj i erotiziranoj kulturi teško mogu sačuvati vjeru u svetost, uzvišenost i dostojanstvo, a mladi su nam upali u gorčinu, pa odlaze iz zemlje, jer su nepoštenje, očito kršenje zakona, netolerancija i tromost mjerodavnih institucija srušili društvenu pravdu - naglasio je nadbiskup Hranić, podsjetivši kako svetište u Aljmašu okuplja stanovnike Slavonije već 300 godina, pa se nada da će, poput njihovih predaka, današnji vjernici biti ponizni, stavljajući se u službu ne samo Boga nego i čovjeka.

- Međutim, nismo ovdje kako bismo plakali nad svojim teškoćama, nad socijalnim problemim, iseljavanjem mladih i starenjem naroda, nego smo Gospi od Utočišta došli kako bismo se pomolili za svoje obraćenje i obraćenje našeg naroda, kako bismo nastavili usvajati vjeru i nadahnjivati se, jer samo uz obraćenje može doći uskrsna preobrazba Slavonije i hrvatskog naroda - zaključio je Hranić, još jednom podsjetivši na važnost obitelji, jer, kako je rekao, "ako je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku, samo zajedništvo muškarca i žene u braku može očitovati zajedništvo ljubavi kao u Presvetom Trojstvu".


Marko Mandić
Možda ste propustili...

EK PREDLOŽIO STRATEGIJE ZA BIORAZNOLIKOST I EKOLOŠKI PRIHVATLJIVU POLJOPRIVREDU

Četvrtina proizvodnje bit će ekološka

U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI 13. DAN BEZ NOVOOBOLJELIH OSOBA

Preminula ženska osoba sa simptomima korona virusa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OTVARANJE HRVATSKE GRANICE

Bez zabrane prelaska za deset zemalja

2

U BRODU OBOLJELA RADNICA IZ ŠVEDSKE

U Osijeku bez novooboljelih

3

ISPRAĆAJ MATURANATA

Učenici će ipak slaviti na
lijevoj dravskoj obali?